Mennyibe kerül Európának és Oroszországnak a politikai, gazdasági szakítás, szétválás? Van erre becslés?
- Európa fő vesztesége valószínűleg az, hogy drágábban jut nyersanyagokhoz, energiahordozókhoz, leromlott az ipar versenyképessége. Másodsorban az európai cégek oroszországi eszközei gyakorlatban elérhetetlenné váltak, befagytak, sok esetben leírásra kerültek.
- Oroszország fő vesztesége valószínűleg az európai energiapiac elvesztése, főleg a földgáz esetén nem sikerült új piacokat találni (a Gazprom erősen veszteséges), de az olajexport is sokkal nehézkesebbé vált, kisebb a profit. A szankciók miatt az oroszok sem férnek hozzá a nyugati eszközeikhez, 400 milliárd dollár jegybanki tartalék is befagyasztásra került, a hozamait pedig ellopják Oroszországtól. Nagy nehézség, költséges lehet a technológiai leválás is, mivel csak illegálisan, kerülőúton, drágábban jut nyugati technológia (pl. chipek, gépek, szerszámgépek, berendezések, alkatrészek...) Oroszországba és újra kell tervezni sok terméket, folyamatot, hogy kiváltsák a hiánytermékeket kínai alternatívákkal, ha elérhetők, illetve nagy összegeket terveznek az oroszok fordítani a technológai önellátás növelésére, saját fejlesztésekre.
- Harmadrészt az új hidegháború egy fegyverkezési versenyt is felpörget, hadseregre, haditechnikára is sokat kell majd költeni Európában és Oroszországban, akkor is ha idén véget ér a háború forró szakasza.
Nem érzed a különbséget a repülőtéri és a metrómegálló/pláza átvilágítás között? Feltételezem az idei terrortámadókat deszantként dobták a plázára úgy tudtak bejutni vagy teleportáltak.
Minden bombabiztos aha... Mint a légvédelmük. Meg a PMC-ik. Meg a specnaz aminek a fele odaveszett Kijevben. Azt hiszem ugyanilyenek sorát mindannyian hetekig tudnánk folytatni! :D
Moszkvában nem jártam még ugyan, de Berlin környékén éltem pár évet és voltam Auschwitzban is. Nem én leszek az az ember akinek ezeket a baromságokat be fogod adni. Berlinben az összes ronda dolgot a kommancsok csinálták/rohasztották le.
"Ezer meg egy hír van arról hogy kerüli ki mindenki a szankciókat, pl köztes céggel."
Persze, sokan kijátszák, de nem erről beszéltünk. Hol van most a 4-szeres gázár? A gáz világpiaci ára már régen stabilizálódott, 2022-es cikkekkel nem fogsz semmit bizonyítani.
"azért mert az árak változtak, stabilizálódtak, attól még többletet fizetett. és a kérdéshez ez is hozzá tartozik."
Természetesen hozzátartozik, de múlt időben, nem pedig folyamatos jelenben. Szerintem eléggé egyértelmű, hogy a kérdés arra vonatkozik, hogy az átállás után ki járt tartósan jobban/rosszabbul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!