Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A nők elleni erőszak miért...

A nők elleni erőszak miért egy kiemelt kategóriája az erőszaknak?

Figyelt kérdés

Előre is leszögezném, nem vagyok ignoráns, azt szeretném, ha valaki elmagyarázna, hogy miért nagyobb baj az, ha nőt ér fizikai bántalmazás, mint a többi nem esetében?

[link]

Én férfi vagyok, és 15 év felett volt olyan, hogy megvertek. S nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk a férfiak harmadával ugyanez ne történt volna meg.

Senkit nem érdekel, tehát, ha egy “suhancot” megvernek, tanárok ignoránsak, rendőrség ignoráns meg a társadalom is. Viszont a nők ellen elkövetett erőszakot azt egy ennél súlyosabb szintként kezelik. Nem megerőszakolásról van szó a statisztikában, hanem erőszakról.

Én férfiként erősebb vagyok? Mármint 15 évesen ha 18-20 évesek el kezdenek velem kötekedni, hol számít ez? S olyan is előfordult, hogy perverz homoszexuális volt rám akadva…

Nem sajnálom magamat, mélyebb sérelmet bennem nem okoz ez a diazkrimináció, csak nem értem, hogy ha az öcsémet bántják, azt miért kellene kevésbé komolyan vegyem, mintha a hugomat bántanák. Vagy, ha a fiadat bántják, az miért nem annyira fontos, mintha a lányodat bántanák?

Nagyon statisztika sincs erről, legalábbis az EU-s adófizetők pénzéből nem hirdetnek ilyet, hogy a férfiak hány %-a szenvedett el bármilyen bántalmazást.

Nárcisztikus, részeg szülőkről (nekem nem ilyen volt szerencsére), de azt lehet látni, hogy a lányokat békén hagyják, a fiúkat pedig kikészítik. Van elszenvedés mind a két oldalon, s nem értem ezt az éles elválasztást.

nov. 28. 22:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
77%
Ha ezekhez hozzávesszük, hogy csak 15-20 évvel ezelőtt lett bűncselekmény a házastárssal szembeni szexuális erőszak, mert egészen a 2000es évek elejéig ez teljesen normálisnak tekintette a jog. Nagy lemaradások vannak minden terén, de ez igaz az érzelmi terrorra is, csak nyilván az egy nehezebben bizonyítható meg kategorizálható dolog, ettől még az is fontos téma.
nov. 29. 09:50
 12/19 anonim ***** válasza:
66%
Mert a nők elleni erőszak némi alapú gyűlölettel függ össze, tehát rasszizmus. Ha még egy férfi megvervegymások férfit, az simán garázdaság/testi sértés, persze egy jogállamban az is büntetendő és nem elfogadott
nov. 29. 15:31
 13/19 anonim ***** válasza:
79%

"ugyanis nem kerülhetsz kórházba érzelmi bántalmazás miatt"

Ó, dehogynem. Sokszor hosszú távon még súlyosabb következményekkel jár, mint a fizikai bántalmazás. A nők számára sem elsősorban a fizikai bántalmazás a rossz egy ilyen kapcsolatban, hanem a félelemben tartást szenvedik meg. Hallgass meg néhány beszámolót olyan nőktől, akiket bántalmaztak egy párkapcsolatban, mindegyikük az érzelmi aspektusát emeli ki. Az fáj nekik hogy függelmi viszonyban voltak, hogy megalázták, kihasználták őket, hogy rettegtek. Nagyon súlyos nyomokat tud hagyni az emberben egy ilyen kapcsolat, amit nem gyógyít be egy műtét, hanem szokszor évekig, vagy örökké szakemberhez, pszichológushoz kell járniuk miatta, vagy gyógyszereket kell szedniük, rosszabb esetben súlyosabb személyiségzavar is kialakul náluk, tönkremegy az életük. És ez a másik oldalra is igaz, sokkal nagyobb károkat lehet okozni a férfiaknak is érzelmi terrorral, mint puszta testi erőszakkal, és ezeket sokkal nehezebb gyógyítani, mint egy fizikai sérülést. És bizony a nők is tudnak kegyetlenek lenni ha arról van szó, ez nem férfi specifikusság.

"Mert a nők elleni erőszak némi alapú gyűlölettel függ össze, tehát rasszizmus."

Egyrészt a rasszizmus mást jelent, másrészt a nők is gyűlölhetnek férfiakat, szóval itt megint nem látok különbséget. Abban egyetértek hogy a puszta gyűlöletből elkövetett bűncselekmények legyenek súlyosabban büntethetők, de abban már nem, hogy ezeket kizárólag férfiak követhetnék el. Akkor válasszuk szét a bántalmazást objektív faktorok, ne pedig nemek alapján.

nov. 29. 16:57
 14/19 anonim ***** válasza:
27%
#13 ne haragudj, de ha a párod eltöri a kezed, az kicsit súlyosabb probléma, mint az érzelmi zsarolás. Ez a mondat nem jelenti azt, hogy az érzelmi zsarolás ne lenne nagy probléma.
nov. 29. 17:54
 15/19 anonim ***** válasza:
85%

"#13 ne haragudj, de ha a párod eltöri a kezed, az kicsit súlyosabb probléma, mint az érzelmi zsarolás."

Nem haragszom, de nem értek egyet. De abszolút elfogadom a véleményed, nem vagyuunk egyformák.

nov. 29. 18:04
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

5 hát talán a férfiaknak nem csak a sörrel a kezükben kellene nézni a meccset.

Egy liberális férfi

dec. 7. 23:04
 17/19 anonim ***** válasza:

Én férfi vagyok és nem sörrel a kezemben nézem a meccset. Nem is iszok alkoholt. Akkor is lehet engem bántalmazni, csak mert férfi vagyok?

Egy értelmes férfi.

dec. 8. 04:03
 18/19 anonim ***** válasza:
Ezt csak idézőjelesen írtam
dec. 8. 07:58
 19/19 anonim válasza:
100%

Ez egy nagyon komplex téma és egyetértek a kérdezővel abban, hogy nem a nők elleni erőszakot kellene első körben kiemelni és ha azzal majd sikerül kezdenünk valamit, akkor jöhet a többi is, hanem az erőszakot mint jelenséget jobban megérteni, megakadályozni az élet minden területén. Mert a nők elleni erőszak erősebb büntetése nem a probléma megoldása, csupán tüneti kezelés.

Már az óvodákban és az iskolákban el kellene kezdeni és büntetni ha valaki vagy valakik elkezdenek elnyomni másokat. Független attól, hogy fiú, lány, roma vagy ha nem roma.

Mert elítélhetjük Pistát, aki egy áldott jó ember, a légynek sem ártana, de egy este valamiért felpofozta a feleségét. Milyen ócska ember már? Ez egyértelműen erőszak és nem is akarom alóla felmenteni, feleljen érte. De mi vezetett idáig? Biztos, hogy a felesége nem provokálta akár hosszabb ideje? Nem érte valamilyen sérelem esetleg a munkahelyén, nem alázta meg valaki az utcán? Vagy kamaszként nem ő volt a "boksz zsák" akár lelki értelemben is a nagyobb, erősebb fiúknak és sehova nem tudott segítségért fordulni, mert "egy férfi tudjon kiállni magáért"?

Szóval nem olyan egyszerű ez, hogy büntessük meg Pistát és megnyugodhat a lelkiismeretünk, mert ma is tettünk valami jót. Nem tettünk, csak elfedtünk egy problémát, amivel pedig másik problémákat is generáltunk egyúttal.

jan. 1. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!