A nők elleni erőszak miért egy kiemelt kategóriája az erőszaknak?
Előre is leszögezném, nem vagyok ignoráns, azt szeretném, ha valaki elmagyarázna, hogy miért nagyobb baj az, ha nőt ér fizikai bántalmazás, mint a többi nem esetében?
Én férfi vagyok, és 15 év felett volt olyan, hogy megvertek. S nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk a férfiak harmadával ugyanez ne történt volna meg.
Senkit nem érdekel, tehát, ha egy “suhancot” megvernek, tanárok ignoránsak, rendőrség ignoráns meg a társadalom is. Viszont a nők ellen elkövetett erőszakot azt egy ennél súlyosabb szintként kezelik. Nem megerőszakolásról van szó a statisztikában, hanem erőszakról.
Én férfiként erősebb vagyok? Mármint 15 évesen ha 18-20 évesek el kezdenek velem kötekedni, hol számít ez? S olyan is előfordult, hogy perverz homoszexuális volt rám akadva…
Nem sajnálom magamat, mélyebb sérelmet bennem nem okoz ez a diazkrimináció, csak nem értem, hogy ha az öcsémet bántják, azt miért kellene kevésbé komolyan vegyem, mintha a hugomat bántanák. Vagy, ha a fiadat bántják, az miért nem annyira fontos, mintha a lányodat bántanák?
Nagyon statisztika sincs erről, legalábbis az EU-s adófizetők pénzéből nem hirdetnek ilyet, hogy a férfiak hány %-a szenvedett el bármilyen bántalmazást.
Nárcisztikus, részeg szülőkről (nekem nem ilyen volt szerencsére), de azt lehet látni, hogy a lányokat békén hagyják, a fiúkat pedig kikészítik. Van elszenvedés mind a két oldalon, s nem értem ezt az éles elválasztást.
Nyilván általánosságban könnyebb erről beszélni, és ezért is van úgy a közvélemény, ahogy.
Természetesen tudjuk, hogy férfi és férfi között is vannak különbségek erőben, magasságban, súlyban, izomzatban, stb. Viszont ez nem mond ellent annak, hogy egy átlag férfi és egy átlag nő között ennél nagyobb a különbség. Miért fontos ez ebben a kérdésben? Mert mindkét nemet érő erőszak túlnyomó többségében az elkövető férfi. Én erre vezetem vissza, valószínűleg vannak más befolyásoló tényezők is, de talán ez a legmeghatározóbb.
#2 Az a baj, hogy a mai napig erőszak alatt fizikai erőszakot értünk, ért a politika. Vicces módon ezt a jog már megelőzte, hiszen a befolyásolás, kötődés kihasználása, függelmi viszony mind súlyosbító tényezők, tehát a jog elismeri hogy szellemi módon is lehet ártani valakinek, és akkor a gyűlöletbeszédet nem is említettük.
De amikor a kapcsolati erőszakról van szó, ezt a politika és a társadalom is hajlamos elfelejteni, pedig a bántalmazások nagy része nem fizikai módon történik. Nagyon sok nő bizony kihasználja a férfiakat, befolyásolja őket, vagy valamilyen módon szellemileg bántalmazza őket. Köztudott, hogy a nők szeretnek "játszadozni" a férfiakkal, ez is ennek a része. De ezt a részét sokszor elfelejtjük, és a nőket automatikusan bekategorizáljuk az áldozat szeepébe, így ők semmi rosszat nem tehetnek, míg a bántalmazó szerep a férfiakra marad. Szomorú hogy ezeket a felismeréseket a mai napig nem tettük meg, és nem léptünk túl a konzervatív gondolkozásmódokon.
A férfi tudja magáról, hogy erősebb. A nő is tudja, hogy a férfi erősebb.
Nagyon sok nő ezzel visszaélve bármit megtesz, mert őt úgyse bánthatják, ő úgyis "csak" nő, tehát alanyi jogon áldozat, így nyugodtan, következményektől való félelem nélkül bánhat úgy egy férfivel, ahogy az az adott férfi sose bánna a nővel, vele. Sokkal több ilyen van, mint amennyit gondolnak, mivel a férfi ilyen helyzetben még csak segítséget se kér, sőt titkolja, mert stigmatizálnák.
Tehát az erőszak rossz, de nem a gyerekek miatt, és nem a nők miatt. Hanem csak és kizárólag alapvetően, csoportosítás és előítéletek nélkül rossz.
Ezért én felháborítónak tartom a nők elleni erőszak elleni dolgokat. Kifejezetten irritál.
Viszont tökéletesnek fontosnak tartom az erőszak elleni fellépést általánosan. Így előítéletek és diszkriminálás nélkül!
Vannak olyan társadalmi jelenségek, ahol felülreprezentáltak egyes csoportok. A nők elleni erőszak azért külön kategória, mert kifejezetten azért szenvedik el a nők, mert ők nők.
Amit te leírtál, az is egy külön kategória, a gyermekek elleni erőszak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!