Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Romániában miért sokkal...

Romániában miért sokkal fontosabb a vallás, mint Magyarországon?

Figyelt kérdés

Mindkét országban éltem, szóval első kézből vannak tapasztalataim. A népszámlálási adatok is egyértelműen alátámasztják ezt, hisz míg Magyarországon a lakosság kb 40-45%-a tartja magát keresztény egyházhoz tartozónak, Romániában ez az arány a duplája. Az erdélyi magyarok egyházakhoz való ragaszkodása is a többségi románok mintázatát követi le és nagyon távol áll a magyarországitól.

Persze Magyarországon is sokan vetik fel az egyház és a politikum összefonódását, de tulajdonképpen a tömegek számára a vallás semmiféle iránymutatással nem bír már, Romániában azért ez lehet még inkább megvan. Az biztos, hogy mintha abban közmegegyezés lenne, hogy az ortodox egyházat nem bántja egyik politikai oldal sem, sajtóban sem állítják annyira pellengérre, mint Magyarországon, pedig ott is lenne bőven miért kritizálni. Meg az is biztos, hogy a románoknál a hétköznapi életre is nagyobb a hatása, fontosabbak az egyházi ünnepek, kevesebb például a válás, a mozaikcsalád, ez azért pozitívum szerintem.

okt. 29. 10:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%

Minden ortodox keresztény országban fontosabb.

Mások a kulturális alapok.

okt. 29. 10:26
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Engem a szüleim pl biztos bahazudtak katolikusnak a népszámláláskor, mert épp koliban voltam. Pedig egyik vallást sem követem.
okt. 29. 11:02
 3/14 Fsms ***** válasza:
70%
Nálunk a vallás lejáratta magát a politikai, pedofil dolgaival.
okt. 29. 11:12
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ortodox országokban az egyházi és a világi hatalom nem független egymástól, ez már az egyházszakadáskor is egyik fő különbség volt (akkoriban nyugaton a világi volt alárendelve az egyházinak, a keleti ortodoxiában pedig egyenrangúak voltak)

Ebből következik az is, hogy miért nem üldözték a kommunizmus alatt sem: tudták rá hatni, meg volt a kapcsolat a kommunista párttal stb, hiszen nem Róma alá tartozott, mint a katolikusok, hanem Bukarestben volt az egyházi központ

Azóta meg persze át is fordult ez, az egyháznak megvan a politikai és társadalmi befolyása, gyakorlatilag kinőtte magát egy senki által meg nem választott párttá

okt. 29. 11:27
 5/14 anonim ***** válasza:
57%
En katolikus meleg vagyok, ugyanakkor total megertem ha valaki nem tartja magat vallasosnak. Meg kellene tisztulnia az egyhaznak h vissza terjenek a hivok. De nehez lesz es valoszinuleg egyre kevesebben fogjak magukat hivonek tartani
okt. 29. 11:58
 6/14 A kérdező kommentje:

De Romániában ennél durvább dolgok is történtek, ördögűzésbe halt bele fiatal lány addig kínozták és mégis az ortodox egyház megítélését alig rontják ezek a botrányok.

okt. 29. 12:20
 7/14 anonim ***** válasza:
75%

Ha tényleg olyan vallásosak a románok, sokan közülük miért nem szeretik a magyarokat?

Lásd ezt a 10 évvel ezelőtti felmérést:

[link]

Honnan szedték azt, hogy megtámadjuk őket?

Tavalyi cikk:

[link]

Nagy vallásosak, de a gyakorlatban semmi? Ez aztán a képmutatás (tisztelet a kivételnek)!

A Biblia azt mondja: szeressétek ellenségeiteket.

okt. 29. 12:24
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
7: Bocsi, de gyerekes naivizmusra vall azt hinni, hogy attól, hogy valaki vallásosnak tartja magát, mindenkit szeretni fog, főleg a más vallásúakat. A román ortodox, a magyar meg vagy katolikus vagy református, ez is csak eggyel több ok, hogy utálják egymást. Mindeközben azért Erdély illetve Románia elég békés környezet, nézd csak meg mi folyt Bosznia-Hercegovinában, ahol még vegyesebb a vallási és nemzeti összetétel.
okt. 29. 18:47
 9/14 anonim ***** válasza:
48%

Semmi értelme követni egy vallást, ha annak alaptanítását megtagadják. Egyébként meg tipikus "bort iszik, vizet prédikál" helyzet: tiszta ruhában jelennek meg a miséken, megtartják a vallásos ünnepeket, stb. de közben nem úgy élnek, ahogyan az elő van írva.

Hát no comment...

okt. 29. 19:25
 10/14 anonim ***** válasza:
9: Igen, és ez mindig is így volt, teljesen felesleges erre rácsodálkozni, illetve ennél többet várni. Értelmet keresni benne meg teljes naivitás, ha az ember kicsit is ismeri a történelmet.
okt. 29. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!