A magyar nyelv hogyan maradt meg ennyire elszigetelten?
Nincs hozzá hasonló nyelv a környéken, és oké h azt mondják h az észt finn rokon nyelvek ami szerintem nem igaz, bár ez mellékes. Na de a magyar egy olyan olvaszto tegelyben hogyan tudott megmaradni mint a Kárpát-medence?
A manysi és a hanti nyelvek pár ezres nyelvek maradtak...
Mi lóhátról hátrafelé nyilaztunk le mindenkit, aki más nyelven próbált hozzánk szólni.
Állitólag ez jó módszer az atomboma ellen is, bár én még nem próbáltam.
1. Történelmileg viszonylag magas népesség (nem sokkalta kisebb mint környéki országok)
2. Történelmileg relatív erős politikai és katonai hatalom
3. Azért elég sok idegen eredetű szavunk van
4. Nyelvújítás és reformkor óta (vagy azelőtt is) erős nemzeti ás állami identitás.
5. betelepültek szigorú magyarosításra való törekvése (ami a nem magyar többségű területeken igenis problémás volt triaonon előtt, ezért is szakadtak el örömmel)
Nem a magyar az egyetlen nyelv Európában, ami fennmaradt
Finn, észt, albán
A manysik és hantik sosem voltak igazán sokan, és egy Ukrajna nagyságú oblasztban vannak szétszóródva az orosz tengerben, a dialektusaik alig értik meg egymást, mert a szétszórtság miatt külön fejlődtek.
A magyarok mindig egy helyre koncentrálódtak, ahogy a finnek meg az észtek is. Így meg tudott őrződni a nyelv. Hiába volt a Magyar Királyság egy soknemzetiségű állam, a mai Magyarország területe abban az időben is konstans magyar többségű volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!