Nyugaton sem jobb a netto életszínvonal, csak más kerül a fogyasztói kosárba?
Egy felnőttképzési intézetben egy BME-s előadó mondta ezt. Már olvastam erről, szal nem ő találta ki. Azt mondta, hogy valójában nyugaton sem jobb az életszínvonal, mint itt csak úgy tűnik. Annyiban más, hogy ők mást esznek. Jobb minőségű élelmiszereket. Ide a gyarmatokra minden élelmiszerből a rosszabbat hozzák. Erről is olvastam már többször, hogy ugyanazok a cikkek kola, csoki itt szárazabb, rossz ízű. Nyugaton minden minőségibb, krémesibb, jobb az állaga. Azt mondta, ha megnézzük hogy mennyit fizet a nyugati lakhatásra, élelmiszere, ruhákra, háztartási cikkekre, TV.re, mobilra pl. Nyugaton mindenkinek Nájki cipője van (százezer) ájfonja ami a legolcsóbb is negyedmilla, az élelmiszerek is rohadt drágák, öltözködés, TV, PC, GAMER cuccok ugyanazt megveszik drágábban sokkal. Pár év mulva elavul mind. akkor ugyanott vagyunk....
Eleve a lakhatás nagyon drága kint. Mi magyarok ebben jól állunk, mert saját ingatlanunk van vagy sikerült okosba a rokonnál olcsón lakni ha fiatal az ember. Hiába keres mondjuk egymilliót egy pedagógus mindjuk. Hogy a sztrájkolókat is nézzük, ha a bérlet kb négyszázezer. Míg Én budapesti tanárként harmincat fizetek rezsire. Mert itt a legolcsóbb villany, gáz európában. Nyugaton a rezsi is sokkal drágább. Veszik az USÁ-ból négyszeres áron a sokkal környezetszennyezőbb palagázt. Mi pedig fűtünk a negyed annyi árú orosz gázzal, amit még olcsóbban is kapunk Putyintól, mert Orbán Viktor hosszú távú szerződést kötött az oroszokkal. Így még olcsóbb ez is. A nyugati gáz, pedig a normál ár négyszerese és még környezetszennyezőbb is. Nem mindegy
Egy barátom ausztria mellett lakik. Szegény volt, így kiment dolgozni. Ő haza tud járni, mert a határ mellett él. Most többet dolgozik, de négyszer annyit is keres, mint itthon. Mondtam is neki, hogy hű akkor most tudsz félretenni. Azt válaszolta, hogy dehogy. Többet eszik, jobb kajákat. Most megvesz mindent amit eddig nem tudott; Nájki cipő, Ájfon mobil ami alap negyedmillió forint és minden kajából megveszi ami tetszik neki. Nem nézi az árát. Így ugyanúgy elfogy hóvégére minden. Vagyis ugyanott van csak sokkal többet eszik, így el is hízik
"Mondtam is neki, hogy hű akkor most tudsz félretenni. Azt válaszolta, hogy dehogy. Többet eszik, jobb kajákat. Most megvesz mindent amit eddig nem tudott; Nájki cipő, Ájfon mobil ami alap negyedmillió forint és minden kajából megveszi ami tetszik neki. Nem nézi az árát. Így ugyanúgy elfogy hóvégére minden. Vagyis ugyanott van csak sokkal többet eszik, így el is hízik"
Ez egy hibás olvasata a helyzetnek. Az, hogy valaki feléli a jövedelmét, nem jelenti azt, hogy az a jövedelem ne lenne magasabb, vagy ne biztosíthatna jobb életszínvonalat. Magyarországon, miután ráköltöttél az alapvető szükségletek kielégítésére (lakhatás, rezsi, kalória stb.), a jövedelmet 10%-ával tudsz még gazdálkodni (most csak mondtam valamit). Ausztriában viszont a jövedelmed 40%-a marad meg szabadon elkölthetőnek. Az, hogy valaki ezt a 40%-ot nem takarítja meg, hanem ugyanúgy elkölti hónap végéig, az az egyéni döntése volt. Aki inkább egy második pizzára költi azt, amit meg is takaríthatna, az ne panaszkodjon arra, hogy nincs megtakarítása.
Most komolyan, hogy lehet ekkora butasagot leirni?
A te BME-s oktatod szerint a szomszédok nem elnek jobban mint mi, csak ok premium minusegu, gyonyoru piros almat esznek mi meg rohadt ferges almat.
Szerintem itt az ideje kirugni az ilyen futobolondokat az oktatasbol
"Tévedés. Ugyanúgy elhízik az ember bármitől, ha sokat eszik."
Ez ilyen megközelítésben valóban igaz. Én sem vagyok oda a "minőségi" élelmiszer baromságért, de a minőségi étkezésnek azért van jelentősége az egészség szempontjából. Itt most nem arra kell gondolni, hogy ide jön a sz@r,gagyi csoki oda meg a kiváló...
Nézd meg a húsfogyasztási adatokat, a tengerihal fogyasztását, a szendvicsbe rakott felvágott minőségét. Amíg én megeszek legalább havi 2 kiló lazacot addig vannak ismerőseim akiknek csak csirkefarhátra vagy a legolcsóbb húsra jut Borsodban. A lazac nyilván nem "egészségesebb", mint a csirke de azért minőségben nem ugyanaz. Ahogy egy normális szalámi sem összehasonlítható a legolcsóbb reál párizsi ízű felvágottal...
Az igaz, hogy nyugaton is el tudsz hízni - ezt a statisztikák bizonyítják is - csak épp az a nem mindegy, hogy tésztát eszel kenyérrel, vagy normális kaját.
"Ugyanazt a pólokat, cipőket vették meg Nike-ben"
Sok Nike cuccom van, edzéshez a dryfit sztem verhetetlen. Itt megint az a nem mindegy, hogy a fizetésedből mit engedhetsz meg, évi egy Nike cipőt vagy havonta egyet ( nyilván többet is de hamar összejön az a mennyiség amivel már nem tudsz mit kezdeni). Én inkább veszem a számomra bevált márkás cuccokat, mint az olcsó fast fashiont viszont ezek garantáltan évekig kiszolgálnak.
". Ugyanarra használta amobilját, csak irreálisan drága Iphonet vesznek."
Nyugaton az iPhone olcsóbb, mint itthon - powered by áfa. A hasonló teljesítményű Samsung vagy Xiaomi is ugyanannyiba kerül és azért van aki ki tudja ezeket használni ( bár tény, hogy a többség nem ). Vannak Svájcban élő ismerőseim, nettó 5000 frank körül keresnek ami ott messze nem kiemelkedő, a mobilelőfizetésük mellé két évente hozzák ki az új iPhonet. A havi előfizetésük telefonlízinggel együtt 100Frank körül van (a nettó fizetésük 2-3%-a, 39 000Ft/hó) és a 2év hűség lejárta után a telefonokat eladják a másodpiacon. Jelenleg az iPhone 13 Pro 200 000 körül megy marketplaceen Budapesten, odakint 4-500Frank. Akármennyire is túlárazott vagy hulladék az iPhone, a hype miatt megéri átállni erre ak ét éves ciklusra ott kint. De a felvetésedből is látszik a magyar valóság: "tálárazott", "drága" stb.. neem, nem az. Mi vagyunk csórók tesó. :)
"A PC-n is drágább cuccokat vesznek meg. Ugyanúgy elavul öt év múlva."
Ez sem igaz. A high-end hardver némileg lassabban avul, mint a low-end. ennek is megvannak a maga korlátai, de egy high-end hardver az instant jobb használati élményt nyújt, mint egy alja. Ha neked fontos a felhasználás során a gyors munkavégzés vagy játéknál a magas fps akkor megbacchatod a low-end hardveredet :D
Ez a kijelentés megint arra utal, hogy TE semmi olyat nem végzel PCn ahol fontos lenne a teljesítmény és ebből általánosítasz az egész világra.
"Megvesszük a "márkás, trendi" cuccokat, csak mert ez mások előtt menő és közben kidobjuk a pénzt."
Nem kidobod a pénzt, hanem használsz egy terméket. Én nem veszek túlárazott trendi termékeket,de simán kiadok olyan ruházatért pénzt amire szükségem van.
"Most ha igaz lenne amit írsz, akkor ott vennének lakásokat."
Vesznek lakásokat.
" De az látható a statisztikákból, hogy nyugaton nem laknak saját lakásban. Az nagyon drága. Ott bizony a albi a divat. Mi magyarok élünk saját lakásban a társadalom nagy része. Ez nyugaton nem így van. "
Ez egy teljesen téves megközelítése a dolgoknak. Magyarországon így volt az ingatlanár robbanásig, de ez változni fog. Másfelől nyugaton az emberek mobilisak, jobb munka miatt simán költöznek. Bérelt lakás mellett ez egyszerűen megoldható, de ha te otthon egy jobb ajánlatot kapsz 200km-ről amire van 30 napod válaszolni és közben el kell adnod a lakásodat és venned kell egy másikat, hogy el tudd válallani - mivel kiadó minőségi lakás nincs - nem fogod elvállalni. Nem tudod elvállalni. Ez egy berögződött dolog, egyfajta önkéntes röghöz kötés, mi azt hisszük ez jó ( mondjuk Budapesten ez oké is ) aztán keresgünk, hogy vidéken nincs munka...
". Ugyanígy a TV-k terén is, ha nem nagyítóval nézed a pixeleket bizony a full HD is ugyanolyan jó a kanapéból, mint a 8K, 4K"
Ez megint orbitális hülyeség.
"Nem hiszem, hogy hazánk top egyetemein ne néznék az oktatás minőségét"
Ezért nincs nemzetközi viszonylatban egyetlen egy top egyetemünk sem...
Nagyon nagy butaságokat hordtál össze és a feléről süt, hogy a ruppótlanság miatt írod.
"másik félre pont annyit kell fizetni, mint a házaspár egyik tagjának a fizetése."
Ez nem valós infó. A teljes havi KITA a legtöbb kantonban megáll 2000 frank környékén.
Úgy tapasztalom, tömegesen jönnek munkát vállalni Magyarba az amcsik, németek, japánok stb.
Innen meg a magyarok a jobb élet reményében nyasszaföldre és tádzsikisztánba. És az amik, stb. az istennek se mennek haza abba a szar amcsiba, németbe és így tovább.
A magyarokat pedig nem lehet visszacsábítani az északi sarkról, leszhotóból, sattöbbi.
És ez így megy már évek, évtizedek, , évszázadok óta. Az a rohadt pénz és a frankó életszínvonal újra és újra......kiürül amerika és németrszág meg a többi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!