Nyugaton sem jobb a netto életszínvonal, csak más kerül a fogyasztói kosárba?
Egy felnőttképzési intézetben egy BME-s előadó mondta ezt. Már olvastam erről, szal nem ő találta ki. Azt mondta, hogy valójában nyugaton sem jobb az életszínvonal, mint itt csak úgy tűnik. Annyiban más, hogy ők mást esznek. Jobb minőségű élelmiszereket. Ide a gyarmatokra minden élelmiszerből a rosszabbat hozzák. Erről is olvastam már többször, hogy ugyanazok a cikkek kola, csoki itt szárazabb, rossz ízű. Nyugaton minden minőségibb, krémesibb, jobb az állaga. Azt mondta, ha megnézzük hogy mennyit fizet a nyugati lakhatásra, élelmiszere, ruhákra, háztartási cikkekre, TV.re, mobilra pl. Nyugaton mindenkinek Nájki cipője van (százezer) ájfonja ami a legolcsóbb is negyedmilla, az élelmiszerek is rohadt drágák, öltözködés, TV, PC, GAMER cuccok ugyanazt megveszik drágábban sokkal. Pár év mulva elavul mind. akkor ugyanott vagyunk....
Eleve a lakhatás nagyon drága kint. Mi magyarok ebben jól állunk, mert saját ingatlanunk van vagy sikerült okosba a rokonnál olcsón lakni ha fiatal az ember. Hiába keres mondjuk egymilliót egy pedagógus mindjuk. Hogy a sztrájkolókat is nézzük, ha a bérlet kb négyszázezer. Míg Én budapesti tanárként harmincat fizetek rezsire. Mert itt a legolcsóbb villany, gáz európában. Nyugaton a rezsi is sokkal drágább. Veszik az USÁ-ból négyszeres áron a sokkal környezetszennyezőbb palagázt. Mi pedig fűtünk a negyed annyi árú orosz gázzal, amit még olcsóbban is kapunk Putyintól, mert Orbán Viktor hosszú távú szerződést kötött az oroszokkal. Így még olcsóbb ez is. A nyugati gáz, pedig a normál ár négyszerese és még környezetszennyezőbb is. Nem mindegy
Egy barátom ausztria mellett lakik. Szegény volt, így kiment dolgozni. Ő haza tud járni, mert a határ mellett él. Most többet dolgozik, de négyszer annyit is keres, mint itthon. Mondtam is neki, hogy hű akkor most tudsz félretenni. Azt válaszolta, hogy dehogy. Többet eszik, jobb kajákat. Most megvesz mindent amit eddig nem tudott; Nájki cipő, Ájfon mobil ami alap negyedmillió forint és minden kajából megveszi ami tetszik neki. Nem nézi az árát. Így ugyanúgy elfogy hóvégére minden. Vagyis ugyanott van csak sokkal többet eszik, így el is hízik
Ez egyáltalán nem igaz, mert a szolgáltatások meg infrastruktúra minősége és mennyisége amit az államtól kapsz, már csak az egy jobb életszínvonalat eredményez.
De egyébként az igaz, hogy átlag munkával csak egy nagyon erős szociális hálóval kapsz többet kint, na meg ha elutazol egy csövesebb országba, akkor a pénzed aranyat ér kint.
Mivel a külhonban regisztrált magyarok számának növekedése, hogy is mondjam, egyenesen arányos a hazai népesség fogyásával, igy gondjaim vannak az elmélet valódiságával és, ha ehhez, még a saját tapasztalataimat is hozzáadom, vagyis a külföldön eltöltött éveim alapján, egyértelműen kijelenthetem, hogy ez az állitás nem igaz.
Nem csak az iPhone-ok és a Nike cipők számából áll össze a jobb életszinvonal:
-évi 2x 1 hónap tengerpart (home office-al, dolgozva)
-sielés
-ház, autóvásárlás
-nem okoz gondot, ha bedöglik a tv, vagy szervizelni kell bármit
-a polcról az infláció ellenére is le tudom venni a drágább sonkát, sajtot, sört
-ha el akarok menni egy jobb étterembe, szinházba, moziba, megengedhetetem magamnak, spórolás nélkül is
és még Netflixre is fussa.
Számomra ezek az alapdolgok, otthon elérhetetlenek voltak és, ha csak nem adom a lelkem valami mlmes szrnak, vagy a politikának, a jóIsten lássa a lelkem, hogy nem tudtam volna 30 év alatt sem elérni. Itt kint, ez 10 év alatt összejött.
De jobb az életszínvonal. Ha nem kell tömegeknek izgulnia hogy hogyan sakkozzunk, hó végére maradjon, már kevesebb stressz. Kevesebb betegség. Jobb étel és életminőség is kevesebb betegség. És ha mégis beteg leszel, kövezzen meg bárki, mégis inlább5egy osztrák kórház színvonalát választanám, mint a magyart.
Nyaralni nagyobb tömeg megy ott, mint itt. Többször, távolabb, változatosabb helyekre. Ne az instagramot nézzük és a bulvárt, mert az nem reprezentálja a tömegeket!
Az is élhetőbb, ha nem zsigeri gyűlölet és nem zsigeri háborús harcias ellenség félelemben nőnek fel gyerekek, egy egész társadalom. És nem rettegtetve és a felnőtt és az idősek tömege napról napra, évtizedeken keresztül "orbáni vészhelyzet nem"
Sorolhatnám napestig, de felesleges. Ski érti, annak nem kell. Aki kiszolgálja a rezsimet vagy támogatja szavazatával, de közben érzi, annek sem kell magyarázni. Nem fogja bevallani. Aki meg nem is érzi, nem is érti, annak felesleges. Eddig S mondatig el sem olvasta. Halottnak a csók.
Otthon 350ezret kerestem.
Ausztriában 2300 eurót. A lakhatás kb 600 euró a párommal felezve.
Számold ki...
Köszönöm a sok gyors választ. Most anélkül, hogy mindenre reflektálnék néhány alap "tévedésre" válaszolnék a kommentekkel kapcsolatban.
1# "A jobb minőségű ételek egészségesebbek is általában, így nem hiszem,hogy elhízik tőle,"
-Tévedés. Ugyanúgy elhízik az ember bármitől, ha sokat eszik. A mai orvostudomány nem is nemesít egészségtelen élelmiszereket, hanem a mértéken van ahangsóly. Én voltam úgy vele, hogy drágább igen finom csokit kezdtem el fogyasztani és annyira etette magát, hogy többet és többet kívántam belőle, mert finom volt, jó minőségű. ➡ eredmény: elhízás, cukorbetegség, daganatok
#"Ha már jobb színvonalú termék kerül a kosarába, az már önmagában jobb életszínvonalat jelent. "
-Ugyanazt a pólokat, cipőket vették meg Nike-ben. Ugyanarra használta amobilját, csak irreálisan drága Iphonet vesznek. Nem tudja a közember kihasználni ezeket a sokkal drágább kütyüket sem, de megveszi tólárazva. A PC-n is drágább cuccokat vesznek meg. Ugyanúgy elavul öt év múlva. Itthon mondjuk sok tekintetben nem is tudsz olyan élelmiszereket vásárolni mint ott jobb helyeken, de igen drága.
2# "Ez a jobb életszínvonal defíniciója: az ember minőségibb termékeket vásárol nagyobb mennyiségben."
-Ez akkor lenne igaz, ha olyat venne amit itthon nem tud és érne is vele valamit. Amíg ilyen Nike, iphone cuccokat veszünk ugyanott vagyunk, csak kidpbjuk a túlárazott ruhákra a pénzt. A mai fiataloknál az öltözködés a menő. Megveszik a százezres cipőt és kinövi vagy ha felnött, akkor ugyanúgy elhasználja azt is. Beleestünk egy ilyen ördögi agymosásba. Megvesszük a "márkás, trendi" cuccokat, csak mert ez mások előtt menő és közben kidobjuk a pénzt. Kinek jó ez? Nem nekünk az biztos
5# "Nem csak az iPhone-ok és a Nike cipők számából áll össze a jobb életszinvonal:-évi 2x 1 hónap tengerpart (home office-al, dolgozva)-sielés-ház, autóvásárlás"
-Ugyanaz a helyzet amit leírtam. Ugyanúgy ugyanazokat veszik, mint mi csak drágábban, márkásabbat. Most ha igaz lenne amit írsz, akkor ott vennének lakásokat. De az látható a statisztikákból, hogy nyugaton nem laknak saját lakásban. Az nagyon drága. Ott bizony a albi a divat. Mi magyarok élünk saját lakásban a társadalom nagy része. Ez nyugaton nem így van. Az Iphone-t is meg lehet venni mondjuk fél milláért, de kihasználni sem tudja a legtöbb ember, csak trendi, lehet mutogatni. Ugyanígy a TV-k terén is, ha nem nagyítóval nézed a pixeleket bizony a full HD is ugyanolyan jó a kanapéból, mint a 8K, 4K. Egyébként itt is rengeteg embernek 4k-ja van már
6# "Ha már a BME-s előadók is ilyeneket mondanak akkor van baj az oktatási rendszerben..."
-Nem hiszem, hogy hazánk top egyetemein ne néznék az oktatás minőségét. Innen kerülnek ki azok a képzett szakemberek, akik nyugaton sikeresen beilleszkednek szinte minden országban. Az oktatás minősége inkább az alsóiskolákat érinti meg a gimiket
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!