Sokan mitől vannak annyira elájulva a német, osztrák bérektől?
Én laktam kint Németországban, kiküldetésben 2 évet.
Nekem "könnyű" volt, mert a vállalat fizette a lakhatást, meg járt szolgálati gépjármű, aminek szintén minden költségét a vállalat fizette.
Én azt láttam,hogy a diplomás munkakörökben.(rendes versenyszférás, nagyvállalati, nem állami/önkormányzati) nem élnek annyira sokkal jobban, mint én itthon.
Persze tegyük hozzá,hogy én azért tanultam mérnök, mert a pénz motivált és a karrieremet is ennek tudatában kufárkodással (tudatos munkahelyváltás,magasabb bérért) építettem, nem pedig a szakmai fejlődésnek rendeltem alá, mint sokan teszik.
Ami engem elborzasztott kint, az a brutális elvonás a jobban kereső emberek béréből.Orvos, mérnök, pénzügyes , kutató baromi sokat adózik.Pedig, értékteremtő munkát végeznek.
Illetve, gépjármű utáni költségek is magasak.
Ha nem lennének olyan brutális levonások a bérből, akkor tényleg jól lehetne ott élni.
Akiknek jó ott kint, azok a szakmunkások, betanított munkások.Nekik paradicsom és érezhetően jobban élnek, mint Magyarországon vagy Szlovákiában.
1,4 Millio Forint, vagyis a havi fizetesed az kb. 3600 EUR.
1. Nemetorszagban a mernök atlag fizetes 5700-6000 EUR. Tehat ez min. 60-70 %-al több. Ausztriaban pedig meg plusz 10 %-al magasabb.
2. Vegyünk egy peldat: Elmesz nyaralni Hawaiira. A repjegy, hotel, etkezes stb. 2 hetre kb. 6000 EUR. Mindegy, hogy magyar, osztrak, vagy nemet a fizetesed, egyszerüen 6000 EUR. A magyar egy havi fizetesböl nem tudnad kifizetni, a nemetböl igen, az osztrak fizetesböl szinten igen, es meg marad is penzed.
Vagy vegyünk egy autot. Az ara mindenhol ugyanannyi, tehat a magyar fizetesedhez kepest dragabb, mint egy nemet fizetes.
Azonkivül a magyar AFA valoszinü a legmagasabb Europaban 27%, tehat Magyarorszagon több levonasok vannak minden teren, mint Nemetorszagban, ahol a MwSt., vagyis az AFA 19%, vagy Ausztriaban 10-13%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!