Sokan mitől vannak annyira elájulva a német, osztrák bérektől?
Én laktam kint Németországban, kiküldetésben 2 évet.
Nekem "könnyű" volt, mert a vállalat fizette a lakhatást, meg járt szolgálati gépjármű, aminek szintén minden költségét a vállalat fizette.
Én azt láttam,hogy a diplomás munkakörökben.(rendes versenyszférás, nagyvállalati, nem állami/önkormányzati) nem élnek annyira sokkal jobban, mint én itthon.
Persze tegyük hozzá,hogy én azért tanultam mérnök, mert a pénz motivált és a karrieremet is ennek tudatában kufárkodással (tudatos munkahelyváltás,magasabb bérért) építettem, nem pedig a szakmai fejlődésnek rendeltem alá, mint sokan teszik.
Ami engem elborzasztott kint, az a brutális elvonás a jobban kereső emberek béréből.Orvos, mérnök, pénzügyes , kutató baromi sokat adózik.Pedig, értékteremtő munkát végeznek.
Illetve, gépjármű utáni költségek is magasak.
Ha nem lennének olyan brutális levonások a bérből, akkor tényleg jól lehetne ott élni.
Akiknek jó ott kint, azok a szakmunkások, betanított munkások.Nekik paradicsom és érezhetően jobban élnek, mint Magyarországon vagy Szlovákiában.
Én spec azért, mert a sógornőmék 2 év alatt annyit összehoztak, hogy gyakorlatilag a teljes lakásuk felújitását meg tudták oldani, még anyomosék tavaly vettek lakást.
Tervben van, hogy megyünk utánuk, csak, mivel én kizárólag angolul beszélek, nehezebb az elhelyezkedés.
3#
Egy felújítás akkora dolognak számít?
Amilyen árak vannak Magyarországon az épitőiparban? Igen, sőt...
Egy darab nyomorult tipli, amit régen 10 Ft-ért vágtak utánad, vagy belemarkoltál és adták, hogy vidd 1 darab, az 250 Ft.
Ott tartanak, hogy a konyhához és a fürdőszobához, olcsóbb kintről cuccokat hozni -téglát, faanyagot stb-, mint otthon.
A lakásvásárlás, az elérhetetlen luxus lett, a felújitás lett akkora, mint régen a lakásvásárlás.
4#
Az építőanyag tényleg megdrágult.
De, az túlzás,hogy elérhetetlen az ingatlan.
Én építettem, igaz kellett hitel, de manapság anélkül nem megy.Anno kihasználtuk a zöldhitelt.
9.
1,4 millió bruttót.
De, elég sokat tettem érte,hogy ennyi legyen.
A feleségem pedig bruttó 760 körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!