Sokan mitől vannak annyira elájulva a német, osztrák bérektől?
Én laktam kint Németországban, kiküldetésben 2 évet.
Nekem "könnyű" volt, mert a vállalat fizette a lakhatást, meg járt szolgálati gépjármű, aminek szintén minden költségét a vállalat fizette.
Én azt láttam,hogy a diplomás munkakörökben.(rendes versenyszférás, nagyvállalati, nem állami/önkormányzati) nem élnek annyira sokkal jobban, mint én itthon.
Persze tegyük hozzá,hogy én azért tanultam mérnök, mert a pénz motivált és a karrieremet is ennek tudatában kufárkodással (tudatos munkahelyváltás,magasabb bérért) építettem, nem pedig a szakmai fejlődésnek rendeltem alá, mint sokan teszik.
Ami engem elborzasztott kint, az a brutális elvonás a jobban kereső emberek béréből.Orvos, mérnök, pénzügyes , kutató baromi sokat adózik.Pedig, értékteremtő munkát végeznek.
Illetve, gépjármű utáni költségek is magasak.
Ha nem lennének olyan brutális levonások a bérből, akkor tényleg jól lehetne ott élni.
Akiknek jó ott kint, azok a szakmunkások, betanított munkások.Nekik paradicsom és érezhetően jobban élnek, mint Magyarországon vagy Szlovákiában.
12#
Nincsenek extra képességeim, sem politikai, egyéb hátszelem.
Egyszerűen, kufárkodni kell a munkaerőpiacon.A saját érdekeidet kell képviselni.
Lojalitás meg, "alázat", ilyesmiket el kell felejteni.
Persze, nem árt, ha vannak jól hangzó certifikációk.
"Talan mert negyszerese a magyarnak? ;-)"
Igen, az teljesen hihető hogy a németországi 1500 euró négyszerese a magyar egymillió forintnak. Nem volt túlképzett a matektanárod.
Egy rakás kérdéshez bemásoltad már ezt a szöveget, ami nekem gyanús hogy kamu.
A magyar bérelvonás elég magas, a 1,4 millás bruttód után 931 000Ft nettót kapsz, ha nincs gyereked.
Az átlagos éves német mérnöki bruttó bér 73 000 euro körül van, lefelé kerekítve az havi bruttó 6000 amiből nettóként 4136 eurot meg is kapsz. A sávos adózásban így még mindig 2%-kal kevesebb az állami elvonás ott, mint nálad itthon ( az alacsonyabb keresetűeknél pedig még kevesebb ).
A géprjámű utáni költségek sem magasabbak, mint itthon ( tudod, regisztrációs adó ) ez is nettó kamu.
A kalkulátor miatt kíváncsi lennék rá hány évesen dolgoztál Németországban, mennyi volt a havi bruttód és melyik tartományban dolgoztál. Hamar ki fog derülni, hogy mellébeszélsz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!