Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Sokan mitől vannak annyira...

Sokan mitől vannak annyira elájulva a német, osztrák bérektől?

Figyelt kérdés

Én laktam kint Németországban, kiküldetésben 2 évet.

Nekem "könnyű" volt, mert a vállalat fizette a lakhatást, meg járt szolgálati gépjármű, aminek szintén minden költségét a vállalat fizette.

Én azt láttam,hogy a diplomás munkakörökben.(rendes versenyszférás, nagyvállalati, nem állami/önkormányzati) nem élnek annyira sokkal jobban, mint én itthon.

Persze tegyük hozzá,hogy én azért tanultam mérnök, mert a pénz motivált és a karrieremet is ennek tudatában kufárkodással (tudatos munkahelyváltás,magasabb bérért) építettem, nem pedig a szakmai fejlődésnek rendeltem alá, mint sokan teszik.

Ami engem elborzasztott kint, az a brutális elvonás a jobban kereső emberek béréből.Orvos, mérnök, pénzügyes , kutató baromi sokat adózik.Pedig, értékteremtő munkát végeznek.

Illetve, gépjármű utáni költségek is magasak.

Ha nem lennének olyan brutális levonások a bérből, akkor tényleg jól lehetne ott élni.

Akiknek jó ott kint, azok a szakmunkások, betanított munkások.Nekik paradicsom és érezhetően jobban élnek, mint Magyarországon vagy Szlovákiában.

2024. máj. 9. 20:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
96%
Ma egy átlag 30-50 éves, még, ha akarna sem tudna egy életre -vagy tovább- eladósodni egy banknak, hogy legyen egy ingatlana, amit a nevére iratnak. Egészen egyszerűen, tapasztalatból tudom, hogy ma már ott tartunk, hogy hitelt sem kapok. Nem 200.000 Ft a fizetésem, a feleségemmel jól keresünk, de 3 bank utasitotta el 3 éve a hitelkérelmünket.
2024. máj. 9. 20:59
 12/22 anonim ***** válasza:
94%
11-es, én is így vagyok sajnos. Nem kapok hitelt, nem tudom összeszedni az önerőt hát még aztán fizetni a tartozást... Pedig nem keresünk szarul. Az ingatlanárak vannak az egekben. Bár annyira jól sem keresünk mint a kérdező, meg kell hagyni :D
2024. máj. 9. 21:02
 13/22 anonim ***** válasza:
46%
Szóval keresel diplomás mérnökként nettó kétezer eurót amiért állításod szerint végigszoptad a fél vezérkart és örülsz, hogy megkeresed a kétharmadát annak amit egy fogyatékos osztrák betanított munkás és fikázod az ottani béreket, jól értem? :D
2024. máj. 9. 21:05
 14/22 A kérdező kommentje:

12#

Nincsenek extra képességeim, sem politikai, egyéb hátszelem.

Egyszerűen, kufárkodni kell a munkaerőpiacon.A saját érdekeidet kell képviselni.

Lojalitás meg, "alázat", ilyesmiket el kell felejteni.

Persze, nem árt, ha vannak jól hangzó certifikációk.

2024. máj. 9. 21:07
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

"Talan mert negyszerese a magyarnak? ;-)"

Igen, az teljesen hihető hogy a németországi 1500 euró négyszerese a magyar egymillió forintnak. Nem volt túlképzett a matektanárod.

16/22 anonim ***** válasza:
77%
Mi a UK-ben lakunk. A nekunk mar van, a kislanyunk most vett luxuslakast. Neki az volt problema, nehogy tul sok legyen az oneroje. ;-)
 17/22 anonim ***** válasza:
84%
#15: Németországban egy mérnök nem 1500 EUR-t keres. Évekkel ezelőtt amikor én Bécsben éltem és az akkori feleségemnek munkát ajánlottak kutatóként akkor volt 9000 EUR a nettó amit mondtak neki.
2024. máj. 9. 21:10
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Egy rakás kérdéshez bemásoltad már ezt a szöveget, ami nekem gyanús hogy kamu.

A magyar bérelvonás elég magas, a 1,4 millás bruttód után 931 000Ft nettót kapsz, ha nincs gyereked.

Az átlagos éves német mérnöki bruttó bér 73 000 euro körül van, lefelé kerekítve az havi bruttó 6000 amiből nettóként 4136 eurot meg is kapsz. A sávos adózásban így még mindig 2%-kal kevesebb az állami elvonás ott, mint nálad itthon ( az alacsonyabb keresetűeknél pedig még kevesebb ).

A géprjámű utáni költségek sem magasabbak, mint itthon ( tudod, regisztrációs adó ) ez is nettó kamu.

A kalkulátor miatt kíváncsi lennék rá hány évesen dolgoztál Németországban, mennyi volt a havi bruttód és melyik tartományban dolgoztál. Hamar ki fog derülni, hogy mellébeszélsz :)

2024. máj. 9. 21:21
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
persze, hogy mellébeszél. azert ment haza, mert béna volt külföldön megélni, azt most hypeolja magát otthon mekkora csávó:D nekem is fizetné a lakást meg a kocsit a munkáltató én is elégedett lennék. de pl nezd meg mennyi Münchenben csak egy albérlet, mennyi az autó fenttartási költsége. mindjárt hopp minusz 2000 alsó hangon, ha nem több...
2024. máj. 11. 14:23
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
El is tűnt a tag :D
2024. máj. 11. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!