Románia Ceausescu idején mennyire fejlődött?
Figyelt kérdés
Ma a közvélemény döntő többsége negatívan ítéli meg az egykori kommunista diktátor ténykedéseit, de azért elég sok minden történt ezalatt. Igazából a 70-es években még viszonylag jólét volt az országban és a nemzetközi porondon is jó volt a megítélése főleg a prágai tavasz kapcsán tanúsított viselkedése miatt. Az országban nagyon sok lakást építettek, óriási urbanizáció történt. Persze ma már mindenki csak a 80-as évek megszorításaira emlékszik, de a korszak első része sokkal jobb volt.2023. dec. 19. 21:41
1/8 anonim válasza:
Hatalmasat! Tele lett az orszag stadionokkal...
2/8 anonim válasza:
Egyáltalán nem. Ésszerűtlen látszatdolgok épültek a megalománia jegyében, miközben a nép éhezett és nem léptek előre.
3/8 anonim válasza:
Kisvasutat és stadiont épített a szülőfalujába, és ennyi.
4/8 anonim válasza:
Amikor 1984-ben, 6 éves koromban az erdélyi rokonokhoz utaztunk, elképesztő állapotok uralkodtak. Bár, mi nyáron jártunk náluk, de a rokonok elmondása szerint gyakran előfordult télen, hogy nem volt fűtés. Otthon is kabátot kellett hordaniuk, a leheletük pedig meglátszott, akár az utcán. Néhány villanyoszlopból kilógtak a vezetékek, az egyik majdnem agyoncsapott, pedig csak a közelébe mentem. A boltok polcai üresek voltak és még emlékszem arra a borzalmas ízű langyos löttyre, mit kóla néven árultak... Hát, én ilyen emlékeket szereztem Ceaușescu Romániájában. Amikor 8-9 év múlva újra magukkal vittek a szüleim, nem akartam menni. Aztán mégis sikerült meggyőzniük és akkor már Ég és Föld volt a különbség: rengeteget javultak az életkörülmények.
5/8 anonim válasza:
Én 92-ben voltam ott. A boltok kb. akkor is üresek voltak, a villamosok, buszok oldalán tenyérnyi kirohadt lyukak. Az utakon méteres gödrök. Amit enni kaptunk az holland segélyszállítmány volt.
6/8 anonim válasza:
Még a régi osztályfőnököm mesélte, hogy a faluban azt sorsolták ki, hogy kinek legyen joga megvenni a falusi bolthoz érkezett egyetlen hűtőt és fagyasztót.
Hogy ez pontosan mikor volt, nem tudom.
7/8 anonim válasza:
Annyira fejlesztette, hogy még a szovjet vezetés is egy semmirekellő diktatórikus féregnek nevezte és megvont mindent romániától.
Mondhatnánk, hogy a jugókkal is ez volt a helyzet csak a különbség annyi , hogy jugoszlávia tényleg fejlődött
8/8 anonim válasza:
Hogy szeretheti bárki is ezt az embert! 😔 Anyukám Romániában született és ő tudna mesélni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!