Ha tegyük fel, Oroszországnak sikerülne megszállni egész Ukrajnát, és így Kárpátalja Oroszország része lenne, az javítana az ottani magyarok helyzetén?
Olvastam, hogy amikor még megvolt a Szovjetunió, akkor jobb élete volt a Kárpátaljai magyaroknak, mint most, mert ugye ment ez a "népek barátsága" eszme, és emiatt a szovjet vezetés védte ott a magyarokat az ukrán sovinizmustól, nem tudott elburjánzani ilyen magyarellenes nacionalizmus ukrán részről, ami jelen volt pl. Csehszlovákiában és Romániában. Sőt talán a burgenlandi magyaroknál is jobb helyzetük volt, mert a 70-es, 80-as években Ausztriában is előfordultak olyan esetek, hogy helyi neonácik szétverték a magyar nyelvű táblákat, meg cigányoknak nevezték az ausztriai magyarokat.
Ha most Kárpátalja orosz fennhatóság alá kerülne, akkor szerintetek csökkennének a magyarellenes támadások?
A kárpátaljaiaknak az lenne a legnagyobb segitésg, hogy felajánljuk, hogy aki akar, az ájtön az anyaföldre és itt él köztünk...
oh wait, T-10 év.
"Az ukránok már 40 éve is szivatták a magyarokat kárpátalján"
Meg irtották is őket.
Igen javítana. Egyébként az 1990-es Szovjetunióban magasabb volt az életszínvonal, mint bármikor a független Ukrajnában 1992 és a jelenkor között, ebből is látszik, hogy az ukránok mennyire alkalmatlanok arra, hogy saját országuk legyen.
Volt egy fellendülés a 2010-es évek elején, amikor az oroszbarát Janukovics vezette Ukrajnát, akkoriban én is kint voltam Kijevben és tényleg úgy tűnt, hogy valamennyire jön vissza a Szovjetunióra és Oroszországra jellemző normalitás, Kijev akkor nagyon hasonlított Moszkvára, de aztán jött a hülye Majdan-lázadás és Petró Porosenkó. Amikor Porosenkó alatt mentem ki, egyértelmű volt, hogy újra szegényednek elfele, most a bohóc Zelenszkij alatt meg még rosszabb lett a helyzet.
Egyébként szerintem az lett volna a legjobb, ha fel se bomlik a Szovjetunió. Nemhogy Ukrajnában, de Oroszországban is jobb volt az élet akkoriban, mint most.
A Szovjetunióhoz nem csupán Ukrajna tartozott, hanem azok az államok is, amiket akaratuk ellenére kényszerítettek bele, pluszban volt egy kiterjedt pufferzóna is Keleti Blokk néven. Ezt is visszaállítatnád?
Hát hogyne! A Holodomor volt életük legnagyobb élménye! Azóta is emlegetik, milyen finom volt a csecsmőpaprikás és a nagyapa lábszárából képszült pörkölt!
Amilyen szovjet szopkodás megy itt a belem kifordul komolyan...
Amikor a Szovjetunióról van szó miért mindenki a Holodomorral meg egyéb Sztálin alatti dolgokkal jön? Miért nen azzal, hogy a 70-es, 80-as években milyen jó volt?
Akik Magyarországon nosztalgiáznak a szocializmus felé, azok is a Kádár-rendszer felé nosztalgikusak, nem a Rákosi-rendszer felé.
A szovjeteknek is megvolt a maga 1956-ja, 1953-ban amikor Sztálin meghalt. Utána fokozatosan sokkal jobb lett az élet ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!