A történelem miért nevezi Erdély elrablását "unió"-nak Romániával?
# 29
IDÉZLEK: "Tehát amikor a románságról beszélünk, akkor az előkelő tagjai a magyar nemesség részei lehettek, ha kutyabőrt kaptak. A magyar nemesség ugyanis nem valamilyen etnikai csoport, hanem azonos jogokkal bíró kollektívum, tehát teljesen mindegy, hogy a tagjai milyen nyelvet beszélnek. Egy román anyanyelvű egyén is lehetett magyar nemes, ha megkapta a kutyabőrt, onnantól kezdve minden nemesi szabadságjog megillette. De mivel a román anyanyelvű emberek többségének nem volt ilyen, a jobbágyságba tartoztak."
Megint csak a lényeg maradt ki.
Csak akkor kaphatott egy román magyar nemességet, HA ÁTTÉRT az ortodoxiáról a katolikus, vagy később a katolikus, vagy valamely bevett protestáns vallásra.
TOVÁBBÁ:
Mátyás király törvénye kifejezetten kínhalállal büntette, ha valaki áttért a katolikus vallásról az ortodoxra. ellenben ortodoxról katolikusra való áttérést lelkesen támogatta Mátyás király.
A középkorról és a kora újkorról beszélünk... Ebben az időben egy adott államnak megvoltak a maguk politikai-társadalmi rendszerei, amelyeket a betelepülőknek adottságként kellett tekinteni. Azaz ha egy csoport betelepült Magyarországra, akkor nekik kellett az itteni viszonyokhoz alkalmazkodni és nem fordítva.
Azaz ha betelepült volna egy buddhista közösség Magyarországra, akkor közjogi-politikai és vallási értelemben a magyar világ nem vett volna róluk tudomást, a vallástörvényekben nem szerepeltek volna, mert a latin keresztény, rendi társadalmi kontextusban a buddhizmus vagy az ortodoxia értelmezhetetlen. De te ezt kéred a magyar társadalmon számon, mint szándékos elnyomást?
5 erdély soha nem volt román fejedelemség.
a román többség a török háborúk után lett azelőtt a 10%-ot se érte el. sőt azelőtt a románok albánia és macedónia területén b@szták a kecskéiket.
az egyetlen indok hogy többségbe kerültek az a törö kiűzése utáni betelepítés mivel északról és erdélyből rengeteg magyart telepítettek az elnéptelenedett alföld és bácska területére ezért azokat a helyeket románokkal, ruszinokkal, csehekkel töltötték fel ennek eredménye trianon.
úgy szeretem mikor kürasszíral vitázik valaki de komolyan tudják hogy nincs igazuk ezért lepontozzák.
én személy szerint nem mindenben értek vele egyet pl a 2. világháború németek 0% hogy győztek volna kérdések kapcsán de hogy történelmi tényeket nem fogadtok el
# 33
IDÉZLEK: "Azaz ha betelepült volna egy buddhista közösség Magyarországra, akkor közjogi-politikai és vallási értelemben a magyar világ nem vett volna róluk tudomást, a vallástörvényekben nem szerepeltek volna, mert a latin keresztény, rendi társadalmi kontextusban a buddhizmus vagy az ortodoxia értelmezhetetlen. De te ezt kéred a magyar társadalmon számon, mint szándékos elnyomást."
A buddhistákat simán kiirtották volna a középkorban Magyarországon.
Dehogynem vett tudomást a románokról a középkori magyar feudális társadalom. A társadalom aljára, kizárólagos jobbágyi státuszba helyezte őket.
A vallásukat pedig nem ismerték el, de azért a katolikus egyház többször megfizettette velük a tizedet.
"A társadalom aljára, kizárólagos jobbágyi státuszba helyezte őket."
Pff.
Nézd, én befejeztem veled a vitát. :D Az érveimet én megindokoltam szerintem, te meg csak újra és újra ugyanazokat a kijelentéseket teszed, mindenféle indoklás nélkül. Nem is értelmezed, amit írok, csak ugyanazokat az alaptalan szentenciáidat ismétled újra és újra.
# 36
IDÉZLEK: "Azaz ha betelepült volna egy buddhista közösség Magyarországra, akkor közjogi-politikai és vallási értelemben a magyar világ nem vett volna róluk tudomást, a vallástörvényekben nem szerepeltek volna, mert a latin keresztény, rendi társadalmi kontextusban a buddhizmus vagy az ortodoxia értelmezhetetlen. De te ezt kéred a magyar társadalmon számon, mint szándékos elnyomást."
Már megbocsáss, de a kunokkal kapcsolatban történtek bizonyítják, hogy mennyire nincs igazad.
A nem keresztény, betelepült kunokat véres, fegyveres erőszakkal kényszerítették a katolikus vallás felvételére és a magyar feudális keretekbe való betagozódásra.
Az erdélyi románsággal ugyanez volt a helyzet, őket, mint eretnekszerű ortodoxokat szintén betagolták a magyar feudális társadalomba, méghozzá annak a legeslegaljára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!