Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi Románia titka? Hogyan lett...

Mi Románia titka? Hogyan lett képes beelőzni Magyarországot minden tekintetben, ha 10-15 éve még koldusszegények voltak Magyarországhoz képest?

Figyelt kérdés

2023. márc. 10. 11:21
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
94%

Nem igaz az hogy Romániába nincs korrupció. Igaz 10-15 éves történet, én akkor ott éltem. Nem emlékszem pontosan de valami olyasmi volt, hogy az Unió adott pénzt Romániának autópályára, de szétlopták a pénzt, és adót kellett emelni, mert vissza kellett fizetni a pénzt. Megjegyzem, mind a mai napig nincs normális, egybefüggő autópálya hálózat az országban.

Ami a gazdasági fejlődésük egy hajtómotorja lehet az az informatikai szektor. Romániában azok az emberek akik programozóként végeztek és úgyis dolgoznak, nem kell SZJA-t fizessenek, továbbá az IT-s cégek is kedvezményesen adóznak. Például minden második assassin creed játékot Bukarestben raknak össze, de ez csak egy példa. Ennek egyik mellékterméke, hogy ha jól tudom Romániában a leggyorsabb az internet Európában (és top a világon is). Nekem van is unokaterstvérem aki az IT szektorba dolgozik, nem tudom pontosan mennyit keres, de Nyugati bérszinvonal az biztos (tippre ilyen 5000 euró körül). Elég sok IT-s startup is van Romániában.

Ami még inkább visz, de hoz is, az a végtelen mennyiségű román vendégmunkás nyugaton. Azt mondják 500 ezer magyar dolgozik Nyugaton, ez a szám a kétszer akkora népességű Romániában 5 millió (!!!). Olaszországban olyan sokan vannak, hogy már van egy 1%-os pártjuk is, de Spanyolországban is komplett falvakat raknak a románok. Mind a két országban milliós nagyságrendben élnek. Ezek az emberek még küldenek haza eurót az otthon maradottaknak, illetve ünnepekre haza szoktak látogatni. GDP-ben mérhető összeg kerül így Romániába Nyugatról. De ezzel 10-20 év alatt nyagon sokat veszít az ország, mert bár a 40-50-es korosztály hazajönne, a gyerekeik akik már Nyugaton jártak iskolába nem. Olyan előfordul, hogy nyugdijas korukra hazajönnek, és a nyugati nyugidojból kényelmesen megélnek. Hadd mondjam el neked, hogy én ott nőttem fel, és majdnem családból volt valaki aki kint dolgozott.

Tehát összességében: IT-szektor, startupok és a haza küldött nyugati pénzt. Emiatt indul fut fel a GDP, de demográfiailag katasztrofális a helyzet.

2023. márc. 10. 12:19
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Tojok Romániára és Ausztriára, nekünk a V4 szintje volt mindig is a reális összehasonlítási alap, ott viszont a többiekhez képest sikeresen leküzdöttük magunkat a béka segge alá, köszönjük meg az elmúlt 30 év magyar politikai elitjének.
2023. márc. 10. 12:46
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Titka? Tudtommal jelenleg nyugat-európa van tele román migránssal, és nem befelé vándorolnak onnét, hanem kifelé.

El nem tudom képzelni miféle agyhalott az olyan aki ezt beveszi.

2023. márc. 10. 21:17
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

#13 Nekem van egy román ismerősöm, aki mindig máshol él, csak Romániában ne kelljen lakni.

Egyszer írt a facebookon érdeklődni hogy vagyok, kérdezte hol lakok?Hát mondom itthon, Magyarországon.És kerdezte nem akarok innen elmenni?Mondom eszem ágában nincs, nekem itt megfelelő életem van.Teljesen ki volt rajta akadva, mert ő el sem tudja ezt képzelni.Ő abban tud csak gondolkozni, hogy biztos mindenki el akar költözni otthonról, mert náluk így szokták.

2023. márc. 10. 21:28
 15/22 anonim ***** válasza:
45%
Nem tudom akik ide írogatnak azok csak úgy hőbörögni jönnek ide? Mindenki számára elérhető a ksh vagy eurostat oldalon, az éves GDP teljesítménye 1főre leszámítva és a világ országaival összevetve.Magyarország 2021(ez a legfrissebb adat jelenleg)megelőzte Lengyelországot és mar szlovákiat is, a román sokat jött fel, de még mindig jóval mögöttünk van.Tehat a V4 ek közül csak a csehek vannak előttünk a megtermelt hazai javakban.
2023. márc. 11. 10:48
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

15

Azért a GDP egy főre leszámolva is elég csalóka lehet.

Olyan mint az átlagfizetés. Annál se mindegy, hogy mindenki közepesen keres, s úgy jön ki a közepes érték, vagy a legtöbben nagyon keveset keresnek, s van valaki aki nagyon sokat.

Bár így nézve, tapasztalataim szerint Románia még roszabbul áll, mint ahogy a számok mutatják...

Viszont az eléggé szemlélteti Románia helyzetét, hogy az egyik egyetemi tanárom szaktársainak fele külföldön él, azoknak meg fele Magyarországon. Nem csak tanár, van egy rendes főállású munkahelye, cseszett sok pénzt keres, nagyon értelmiségi, stb. Szóval az ő volt szaktársai is hasonlóan lehetnek. Ebből kiindulva nem okozott volna az problémát, hogy nyugatabbra keressenek munkát. Nyelvtudás és a versenyképesség meg lett volna. Mégis az elköltözők fele úgy döntött, hogy csak Magyarországig megy. Pedig nem határ mentiekről van szó. Magyarország is már jó nagy távolságra van innen, nem az ami mellett kéthetente csak úgy hazalátogatsz. Ezzel az erővel mehettek volna már egyből Németországba vagy Franciaországba. Sokkal jobbak a körülmények. Mégis felük megállt már Magyarországnál, mert már ott annyira jó, hogy megérje elszakadni otthonról.

Vagy mondok mást is. Jelenleg itt általános probléma az, hogy az orvosok, főleg a háziorvosok mennek külföldre. Mert ahol egyetemet végeztek, nem kell több orvos, a nagyobb városok is általában már fullban vannak, ahonnan származnak, oda meg vagy kell vagy nem. Szóval el kellene költözzenek. Az ország meg olyan sz.rul áll, hogy inkább mennek már külföldre, ha már meghozzák azt az áldozatot, hogy messze mennek a családtól, barátoktól, minthogy párszáz km-el arrébb költözzenek Románián belül.

Magyarország azért nincs olyan szinten, hogy az értelmiség ennyire elmenjen külföldre, ahelyett, hogy csak 2 megyével arrébb költözne.

2023. márc. 11. 11:47
 17/22 anonim ***** válasza:
43%
Tulajdonképpen nem Románia előzött le minket, hanem mi maradtunk le úgy összességében mindenben is. Persze majd jönnek a Fideszes hívők akik megmondják úgyis, hogy kit érdekel a valóság, amikor a Fidesz azt mondja mi vagyunk az elsők mindenben is :D
2023. márc. 11. 12:05
 18/22 anonim ***** válasza:
33%
17es.Te komolyan ennyire bigott vagy?Fentebb mar leírták, hogy Romania NEM! előzött meg minket, sőt még szlovákiat ésca lengyeleket is visszaelőztük.Aki nem hiszi, nézzen után az eurostat, vagy a ksh statisztikai oldalain, ne a légbőlkapott hülyeségeit fújja.
2023. márc. 11. 13:08
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
#18 Érdekes hantáztok itt 2+ éves kamu adatokkal... :D
2023. márc. 11. 18:07
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
19es.Hülye vagy.Az eurostat nemzetközi statisztikai hivatal, biztos Orbán őket is lefizette...😂
2023. márc. 11. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!