Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Melyik országban a legjobb a...

Melyik országban a legjobb a határon túli magyarok helyzete?

Figyelt kérdés

2023. febr. 28. 12:14
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
"Mit nevezünk határon túlinak?" Azokat a közösségeket ahol nagyobb számban élnek
2023. febr. 28. 14:15
 12/22 anonim ***** válasza:
11%
11es, akkor az amerikai magyarok is határon túliak?
2023. febr. 28. 14:15
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Egy biztos az ukránok elnyomjak keményen őket, míg a szlovákok sem vannak velük úgy ahogy érdemlik...
2023. febr. 28. 15:06
 14/22 anonim ***** válasza:
47%

Na akkor egy normálisabb válasz, mert úgy látom a neolibsik megszállták a kérdést.

De végülis 1-2 válasz "jó". Főleg, hogy mi a határontúli magyar? Itt a kérdező nyilván a trianoni határokra gondolol, mint általában a többség.

Most, és az utóbbi években, évtizedekben egyértelműen Ukrajnában rossz a magyarok helyzete. De ebbe ne menjünk bele.

Furcsálom, hogy Horvátországot megjelölték néhányan, mikor történelmileg nézve az ottani magyarság szinte felszámolódott.

A kulcsszavak között ott a Muraköz, amit sokan nem ismernek, vagy kevernk a Muravidékkel. Előbbi Csáktornya központú és horvát terület, míg utóbbi Lendva központú (közigazgatásilag; Muraszombat), és van jelenleg magyar lakossága, bár 8-10 ezer közé teszik. Viszont olvastam 5ezer alatti becslést is. Véleményem szerint, mivel Szlovéniában alkotmányban rögzítve van egy maroknyi magyar (és tengetparti) olasz kisebbség nyelvhasználati joga, így közjogilag és életszínvonalban (Ausztra után) ott a legjbb a magyarok helyzete. - 1 milliós+ erdélyi magyarságnak, nincsennek jogaik.

Különben meg, ahol el van nyomva az őshonos magyarság, ott azért elég jól konzerválódtak a helyi közösségek. -Szetintem, rangsorban: Szlovákia, Románia, Szerbia.

Hogy Horvátország hol van, nem tudom. Történelmileg az ottani magyar betelepülés a kiegyezés után, főleg a vasúti és kereskedelem végett nőtt meg jobban. Elsősorban, Fiume, ugyebár.

A Drávaszög ami nem volt horvát terület és jelentős a magyarság számaránya. Muraköz Zala Vármegye volt, de etnikailag mindig horvát volt.

Az, hogy '56os menekültek, avagy mai kivándorlók hol találják meg a számításuk, az egyénfüggő. De a listából egyértelműen Ausztria.

2023. febr. 28. 15:13
 15/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, különösen a 14-esnek!

Meg én azt hittem hogy Muraköz az a szlovéniai rész, köszi hogy kijavítottad, hogy az Muravidék.

,,Különben meg, ahol el van nyomva az őshonos magyarság, ott azért elég jól konzerválódtak a helyi közösségek. -Szetintem, rangsorban: Szlovákia, Románia, Szerbia."

Meg itt a rangsorolásnál úgy érted hogy hol örződtek meg a legjobb állapotban az ottani magyar közzöségek? Vagy azt hogy hogy hol vannak a legjobb helyzetben a 3 ország közül?

2023. febr. 28. 16:07
 16/22 anonim ***** válasza:

Köszönöm a válaszom értékelését.

Utóbbi.

Teljesen egyéni gondolat. Ámbár úgy tudom, hogy a legtöbbet Szlovákiát szokták mondani arra, hogy jelenleg hol a magyarság helyzete.

A konzerválódás szó rossz választás volt. Arra értettem, hogy minőségben hol a legjobb az amúgy elcsatolt részeken a magyarság helyzete. Ez a 3 ország törekszik legjobban az asszimilációra.

Természetesen Ukrajna kivétel.

Okádék. Mint minden téren. Dehát demokratikusuk, EUba tartó ország (:

2023. febr. 28. 17:24
 17/22 anonim ***** válasza:
9%

"11es, akkor az amerikai magyarok is határon túliak?"

Igen, bár elég hülyén érzem magam hogy ezt még magyaráznom is kell

2023. febr. 28. 18:58
 18/22 A kérdező kommentje:

,,Ámbár úgy tudom, hogy a legtöbbet Szlovákiát szokták mondani arra, hogy jelenleg hol a magyarság helyzete."

Itt ugye akartál tenni egy ,,legjobb" szót a ,,magyarság helyzete" elé?

Amúgy én az eddigiek alapján úgy hittem, hogy a szerbiai magyarok helyzete jobb mint a Romániában vagy Szlovákiában élőké, mert Szerbiából mintha kevesebb magyarellenes attrocitást hallani mint az utóbbi kettő országból, illetve ugye Vajdaság egy autonóm tartomány Szerbián belül, aminek az egyik vezetője a wikipédia szerint magyar, így a vajdasági magyaroknak legalább van valamilyen autonómiájuk. Ezért meglepődtem hogy itt Szerbiát tetted az utolsó helyre. Te ezt hogy látod?

2023. febr. 28. 19:04
 19/22 anonim ***** válasza:

Igen, telóról nem szeretek írni. Ott úgy akartam fogalmazni, hogy igen, általában Szlovákiát szokták mondani. Meg trianon kapcsán volt valami nagyob médiumnak felmérése. Persze nem mérvadó, meg átfogó, de azt elég sok helyen láttam. 40 nemtudomány% Szlovákiát mondott.

De szerintem ez is megítélés kérdése. Én jelenleg vacillálnék kijelwnteni, hogy Románia, vagy Szlovákia. Szóval én itt a többség felé húztam.

Létszámát tekintve, meg érdekérvényesít erejét nézve, akkor Románia.

Szerbiát meg egyértelműen az örökös topp 1re rakom, a nagynulla **@ ukrán után.

Szerbia; Hiába van ott Autonóm tartomány. Nem magyar autonómia az, és nem alkot többséget az ottani létszám sem a többséggel szemben, hanem a többi nemzetiség közül emelkedik ki.

A szerbek meg kemény, nehéz természetű nép. Problémásabb a nyelvhatártól délre lakni. Ilyen Temerin.

Meg a Vajdaságba telepítettek direkt a magyarok számarányát ellensúlyozandó, boszniai szerbeket stb.

Románia személyes tapasztalat alapján is tudok példát mondani. Ott ahol többségben van a magyarság kb. helyi vezetés van. Meg ilyen húzd meg, erezd meg kétszereplős játék. Pl egy rendőrségi épületre kiteszik a székely zászlót, akkor egy nagyobb románt, és fordítva, addig, míg a székely el nem tűnik (Udvarhely).

2023. febr. 28. 19:20
 20/22 A kérdező kommentje:

#19 Mégegyszer köszönöm a válaszod!

Meg akkor te erdélyi vagy, ezért van személyes tapasztalatod?

Én ugyan nem erdélyi vagyok, de vannak onnan származó ismerőseim. Ők azt mondták nekem hogy nem az átlag románnal van a baj, hanem a nacionalizmust túltolú turbórománokkal meg a poltikusokkal.

2023. febr. 28. 21:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!