Erdogant tényleg le fogják váltani?
"2002 novemberében volt a választás és 2003 elején iktatták be Erdogant. Ráadásul egy válságban lévő országot vett át szóval nem sok köze van az előző kormánynak a 2003-as GDP növekedéshez."
Március 14-től volt miniszterelnök, az az évi költségvetést előző éven elfogadták. Ott az első linked, már 2002-ben is nőtt a török GDP e mellett 2003-ban a növekedés mértéke sem volt kiugró.
" Egyébként is ha azt mondod bravúros akkor nyilván azt feltételezed hogy ért a gazdasághoz. Akkor viszont most sem viheti csődbe az országot ha 10 évig szárnyalt a gazdaság vele. Ahogy mondtam egyik sem igaz."
Nem feltételezek ilyet. Olyat feltételezek, hogy akkor még olyna szakemberek álltak mellette akiknek köszönhetően tudott profitálni a helyzetből. Most meg mindenkit elhajt aki nem úgy cselekszik ahogy ő óhajtja...
"Hol látsz itt ész nélküli leértékelést? Egyébként ha most 1 dollár 2 líra lenne, na az lenne az igazi katasztrófa, nem a 18 líra. Totál elveszítené a versenyképességét az ország."
Hát a 2 líra/8USD-ről 18,8líra/USDre ugrás az mi, ha nem ész nélküli leértékelés? ( vagy extrém leértékelődés ) Ez olyna mintha nálunk a 265 forintos euróból 2400 forintos eurót csinált volna a kormány.
Kína sem vesztette el a versenyképességét, pedig a yüan erősödött :)
"Nemrég 430 volt az Euro. És mi történt? Összeomlott a magyar gazdaság? Szerintem nem. Az exportra gyártó cégek kifejezetten jól jártak, éd a magyar gazdaságot ezek a cégek éltetik."
A magyar lakosság meg rászaladt a fszra, de amúgy az tök jó hogy az exportra gyártó cégek jól jártak. A forint -lírához képest jelentéktelen - gyengülése milyen szépen felverte az inflációt, mert sok import alapanyagot, energiahordozót és készterméket fogyasztunk. Ha nálunk egy év alatt 22%-os gyengüléstől sikitófrászt kapott mindenki, akkor mi lehet ott ahol sikerült 900%-kal értéktelenedni? Az exportra termelőknek jó, a török lakosság pedig élvezi a 80%-os inflációt :D
"Hát nem. Kb 4% a GDP bövülés tehát ha nincs EU-s pénz, meghalt a magyar gazdaság."
Köszi, ezt akartam hallani. Ezután engedelmeddel minden kretén fideszes propagandakérdésnél téged idéznélek, remélem nem gond :D
"Nem fogják Erdogant leváltani. A török emberek szeretik, legalább is a többség. Most ez a katasztrófa közbeszólhat. Ha nem kezeli jól akkor bukhat de eddig jól kézben tartja."
A katasztrófák mindig az aktuális vezetőnek kedveznek. Ha ilyen 80%-os infláció mellett minden szuper an épnek akkor nem ezen fog múlni...
De ez pl érdekes, ha ezek a jól prosperáló gazdaság receptjei:
-a nem tetsző véleménnyel bíró hivatalnokok leváltása
-az ellenzék ellehetetlenítése
-a statisztikák kozmetikázása
-terrorizmusra hivatkozva árstop bevezetése
Ilyen egy sikeres és jól működő gazdaság?
"Március 14-től volt miniszterelnök, az az évi költségvetést előző éven elfogadták. Ott az első linked, már 2002-ben is nőtt a török GDP e mellett 2003-ban a növekedés mértéke sem volt kiugró."
Ilyednkor nyilván módosítanak a költségvetésen, és ahogy mondtam az előző kormány válságba vitte az országot. Mondjuk tegyük hozzá az USA is benne volt ebben. Szóval Erdogan is úgy indult hogy az USA embere volt csak utána függetlenítetet magát.
"Nem feltételezek ilyet. Olyat feltételezek, hogy akkor még olyna szakemberek álltak mellette akiknek köszönhetően tudott profitálni a helyzetből. Most meg mindenkit elhajt aki nem úgy cselekszik ahogy ő óhajtja..."
Aha persze :) 10 évig zsenikkel vette körbe magát most meg idiótákkal. Ez nagyon életszerű :)
"Hát a 2 líra/8USD-ről 18,8líra/USDre ugrás az mi, ha nem ész nélküli leértékelés? ( vagy extrém leértékelődés ) Ez olyna mintha nálunk a 265 forintos euróból 2400 forintos eurót csinált volna a kormány."
Ha egyik napról a másikra ugrik 2-ről 18-ra az elég nagy gond lenne de ha 10 év alatt az nem probléma.
"Kína sem vesztette el a versenyképességét, pedig a yüan erősödött :)"
Nyilván nem ez az egyetlen tényező a versenyképességet illetően és nem 2 yüan/dollárra erősödött.
"Ha nálunk egy év alatt 22%-os gyengüléstől sikitófrászt kapott mindenki, akkor mi lehet ott ahol sikerült 900%-kal értéktelenedni? Az exportra termelőknek jó, a török lakosság pedig élvezi a 80%-os inflációt :D"
Semmi. Ott az emberek korábbról hozzászoktak a magasabb inflációhoz. Erdogan előtt volt hogy 1 dollár 1 millió lírát ért. Ezek után senki nem fog infarktust kapni ha 14-ről felmegy 18-ra vagy hogy 2-ről felmegy 18-ra 10 év alatt.
"Köszi, ezt akartam hallani. Ezután engedelmeddel minden kretén fideszes propagandakérdésnél téged idéznélek, remélem nem gond :D"
Részemről egyáltalán nem gond :) Szerintem kicsit benézted ezt a dolgot. Én nem vagyok fidesz szavazó. Orbánról meg azt gondolom börtönben lenne a helye kb élete végig amiért egy ilyen korrupt rendszert hozott létre és gyülöletkeltéssel maradt hatalmon. Ja, szóval idézz nyugodtan :)
"A katasztrófák mindig az aktuális vezetőnek kedveznek. Ha ilyen 80%-os infláció mellett minden szuper an épnek akkor nem ezen fog múlni..."
Hát nem éppen. 1999-ben is volt egy nagy földrengés Törökországban. Az akkori kormány rosszul kezelte és ez volt az egyik oka hogy Erdogan került hatalomra, a gazdasági válság pedig a másik ok.
"-a nem tetsző véleménnyel bíró hivatalnokok leváltása"
Hát ez szerintem a világon mindenhol így megy.
"-az ellenzék ellehetetlenítése"
Ez pedig nem igaz.
"-a statisztikák kozmetikázása"
Konkrétan mit kozmetikázott?
"-terrorizmusra hivatkozva árstop bevezetése"
Ezt nem Erdogan mondta, ha elolvasod amit linkeltél. Egyébként meg nagyon helyes. Ott legalább teszi a dolgát az állam. Itthon a versenyhivatal lo...-t nem csinál. Hogy lehet az hogy Magyarország mezőgazdasági ország és mégis itt nőttek a legtöbbet az élelmiszerárak? Még ott sem nöttek ennyit ahol importolnak minden élelmiszert. Elomndom. Úgy hogy mindenki annyit tesz rá amit nem szégyell és amint látod nem igazán szégyellősek. Háborúra meg mindefélére hivatkozva annyit emelnek amennyit akarnak és senki nem ellenőrzi csak néhány terméknél bevezették a hatósági árat. Ennyit tett az állam itthon.
"Aha persze :) 10 évig zsenikkel vette körbe magát most meg idiótákkal. Ez nagyon életszerű :)"
Persze. Nem mindenki ársul ahhoz, hogy mellette építs önkényuralmat. Nézz meg minket, nekünk is van Nagy Mártonunk... :D
"Ha egyik napról a másikra ugrik 2-ről 18-ra az elég nagy gond lenne de ha 10 év alatt az nem probléma."
Hát nálunk 10 év alatt 50%-ot gyengült a forint és bizony problémának érezte az egész ország. Ott ugyanennyi idő alatt ennek a tizennyolcszorosa jött össze. Ne mondd már, hogy ez nem probléma. Kizárt, hogy ezt épeszű ember elhiggye...
"Nyilván nem ez az egyetlen tényező a versenyképességet illetően és nem 2 yüan/dollárra erősödött."
És nem is gyengült korábban valamint az arányok közel sem azonosak. 25 % vs 900%.
"Hát ez szerintem a világon mindenhol így megy."
Ház azért nem.
"Hogy lehet az hogy Magyarország mezőgazdasági ország és mégis itt nőttek a legtöbbet az élelmiszerárak?"
Külföldi vetőmag, külföldi energiából és alapanyagból előállított drága műtrágya, külföldi alkatrészek és ilyenkor milyen jó az exportőröknek a gyengülő forint, utána meg lehúzást kiáltasz. Ezt nem érzed nevetségesnek?
A magyar mezőgazdaság nettó sz@r, ráadásul exportra is termelünk és az export ára jelentős tényező a hazai árnál is. Az ukrán és orosz termények kiestek, az exportárak elszálltak. Nyilván ilyen esetben te eladnád olcsón, forintért mert abból könnyebb fizetni a John Deere euro alapú lízingjét.
" Itthon a versenyhivatal lo...-t nem csinál. "
Igen, szerintem is nevetséges, hogy semmit nem csinálnak. a CBA és Reál még mindig drágább, mint a Lidl és az Aldi, ráadásul előbbieknél előfordul okosba foglalkoztatás is. Én is közbelépnék a hatóság helyében :D
"csak néhány terméknél bevezették a hatósági árat"
Ami az évszázad hülyesége volt. Előre megmondta mindenki: a mesterséges árstop áruhiányhoz vezet. Aztán a tankönyvnek megint igaza lett..
De nagyon jól rávilágítottál a dilettáns magyar rendszerre, ezt néhánnyal szorozva megkapjuk a török rendszert ami meg ugye maga a siker... :D
Itt vannak a közvéleménykutatások
Látszik, hogy mind a három komolyabb ellenzéki jelölt ellen veszítene a második fordulóban. És idén már nem volt olyan kutatás, ami Erdogan győzelmét hozta volna ki (természetesen a három fontosabb jelölt ellen.
De minden más jelölt ellen is csökken, vagy már el is tűnt az előnye.
"Persze. Nem mindenki ársul ahhoz, hogy mellette építs önkényuralmat. Nézz meg minket, nekünk is van Nagy Mártonunk..."
Sem Törökországban sem Magyarországon nincs önkényuralom. Erdogant és Orbánt is a többség szavazta meg. Mindkét országban szerencsétlen idiótákból áll az ellenzék.
"Hát nálunk 10 év alatt 50%-ot gyengült a forint és bizony problémának érezte az egész ország. Ott ugyanennyi idő alatt ennek a tizennyolcszorosa jött össze. Ne mondd már, hogy ez nem probléma. Kizárt, hogy ezt épeszű ember elhiggye..."
Hát nem mert ott olyat is láttak hogy 1 dollár 1 millió líra. És ahogy mondtam a 2 lírás árfolyam sem volt valós.
"Külföldi vetőmag, külföldi energiából és alapanyagból előállított drága műtrágya, külföldi alkatrészek és ilyenkor milyen jó az exportőröknek a gyengülő forint, utána meg lehúzást kiáltasz. Ezt nem érzed nevetségesnek?"
Ezek más mezőgazdasági országokban is fennállnak, sőt szinte mindenhol mégsem drágultak annyit az élelmiszerek mint itthon.
"Igen, szerintem is nevetséges, hogy semmit nem csinálnak. a CBA és Reál még mindig drágább, mint a Lidl és az Aldi, ráadásul előbbieknél előfordul okosba foglalkoztatás is. Én is közbelépnék a hatóság helyében"
Semmivel nem magyarázható ez az áremelkedés ami itthon van. Egyes élelmiszerek a többszörösébe kerülnek de minimum a duplája. De persze ha azt mondod a hazai kereskedők becsületesek és csak annyit emeltek az árakon ami feltétlenül szükséges, senki nem vádolhat azzal hogy naiv vagy :)
"Ami az évszázad hülyesége volt. Előre megmondta mindenki: a mesterséges árstop áruhiányhoz vezet. Aztán a tankönyvnek megint igaza lett.."
Nincs áruhiány. Visszatartják az árut. Itt például kb egy éve nem lehet cukrot kapni. Miért? Nem terem a cukorrépa? :) Mindenki tudja hogy visszatartják és a versenyhivatal sehol. Az árstop valóban hülyeség. Jobb megoldás lenne ha eltörölnék, a rászorulók pedig állami támogatást kapnának plusz a versenyhivatal jó lenne ha tenné a dolgát.
"De nagyon jól rávilágítottál a dilettáns magyar rendszerre, ezt néhánnyal szorozva megkapjuk a török rendszert ami meg ugye maga a siker.."
Te miről beszélsz? Törökország egy feltörekvő hatalom lett. Erdogan alatt az életszínvonal a többszörösére nőtt. A török egészségügy például fényévekkel jobb a magyarnál.
"Látszik, hogy mind a három komolyabb ellenzéki jelölt ellen veszítene a második fordulóban. És idén már nem volt olyan kutatás, ami Erdogan győzelmét hozta volna ki (természetesen a három fontosabb jelölt ellen."
Ezt kétlem. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke 2010 óta próbálja leváltani Erdogant de azóta minden választást elveszített. Ez olyan mintha Gyurcsány próbálná lenyomni Orbánt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!