Akik támogatják a szankciókat azok szerint az olajnak nemzetisége van?
"Mikor jössz már rá hogy a politikus nem a te érdekedet fogja nézni hanem hogy miből csinálhat mégtöbb pénzt?"
Van egy tipikus forgatókönyv, amikor valaki elém tár egy - kérlek, ne vedd sértésnek, abszolút nem az a szándékom - általános iskolás szintű elméletet, majd hozzá teszi, hogy én mikor "jövök már rá" az ő nagy megfejtésére. Ez a nagy okosság mindig valami gonosz lobbiról szól, aki a héttérből pénzel valakit, aki meg korrupt, és minden rossz emiatt van, egyébként persze minden menne rendesen. És én vagyok a naiv, persze.
Én nem gondolom, hogy a politikusok szent emberek, akik értem vannak, nem vagyok kisgyerek. Én szimplán úgy gondolom, hogy annak a teóriának, hogy a szankciók azért vannak, mert a fegyvergyárak pénzelik a politikusokat, a világon semmi értelme. És ehhez nem kell szerintem túl sokat gondolkodni, csak egy kicsit belehelyezkedni a résztvevők helyzetébe.
Tegyük fel, hogy én egy fegyvergyártó cég vagyok: mostanra már megkaptam, amit szerettem volna, háború van, és a gazdag nyugati országok nemcsak öntik a fegyverszállítmányokat, de maguk az is úgy gondolják, hogy fel kell fegyverezni magukat. Számomra eljött a kánaán, mert még ha a háború véget is ér, a fegyverkezés folytatódni fog.
Mit érdekel engem ebben a kőolajra kivetett szankció? Nekem az nem hoz semmit, sőt: gazdaságilag gyengíti a vevőimet. Ha Nyugat-Európa gazdasági válságba süllyed a szankciók miatt, akkor könnyen lehet, hogy a megvágják a fegyverszállítmányok költségvetését, esetleg megbuknak az Ukrajna mögé beálló kormányok, és átadják a helyüket valakinek, aki inkább kiegyezik az oroszokkal, nekem meg fuccs az üzletnek.
Sőt még tovább megyek: ha én egy végtelenül gátlástalan fegyvergyár vagyok, akkor nekem nem az az érdekem, hogy a felek gazdaságilag szankcionálgassák egymást. Nekem az az érdekem, hogy háborúzzanak, és szankció nélkül. Akkor aztán egyszerre lesz megrendelőm az orosz és a nyugati ország. Ők ölik egymást, én meg hülyére keresem magam. Ehelyett mi van? 2014 óta nem adhatok el haditechnikát az oroszoknak, olyan bizniszeket buktam ezen, mint a p.csa. A másik megrendelőm meg gazdaságilag nyomorgatja magát, ahelyett, hogy háborúzna.
Nekem, a fegyvergyárosnak, mi a franc érdekem van a gazdasági szankciókban?
Ha meg korrupt politikus vagyok, akkor a lefizethetőségem értéke a hivatalomtól függ. Ha én gazdasági válságot idézek elő, akkor csökkenni fog a népszerűségem, és ha a fegyvergyárak megszagolják, hogy a következő választáson bukni fogok, hamar kihátrálnak mögülem. Nekem minden áron meg kell tartanom a hatalmamat, és ebből a szempontból a gazdasági szankció nekem szívás. Nem véletlenül elég óvatosan húzogatják meg ezeket a lépéseket.
Ugyanez az amerikai vegyi laborokkal: ki lenne az USA-ban annyira elb.szott idióta, hogy a titkos üzelmeit egy polgárháborús ütközőzónában végezze, ahol bármikor benne van a lehetőség, hogy mondjuk egy puccsal egy oroszbarát kormány kerül hatalomra, és első dolga lesz kiszellőztetni? Akkor már miért nem mindjárt Afganisztánban, ahol egyből terroristák kezére is kerülhetne. Én egyszerűen nem értem, hogy ebbe hogy nem gondolnak bele az emberek.
De tegyük fel, hogy nem az amerikaiak, hanem az ukránok kísérleteztek vegyi fegyverekkel. Olvastam olyat, hogy a megszálló orosz csapatok megtalálták. A kérdés ugyanaz: ha te lennél a náci ukrán rezsim feje, akkor a frontvonalhoz közel, vagy inkább távol hoznál létre egy ilyen labort?
Ha az agymosásról beszélgetünk, és úgy gondolod, hogy egy csomó dolgot a fotelből is meg lehet fejteni, akkor azért vizsáld meg a teóriáid gyakorlati aspektusait is. Amiket leírtál, azt egyszerűen képtelen vagyok a gyakorlatba átültetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!