XVI. Benedek pápa elhunyt. Milyen emlékek maradnak meg benned róla?

Semmi, nem vagyok vallásos.
Annyit tudok róla, hogy olyan pápa volt, aki lemondott és nem a tiara alól szenderült jobblétre, mint az elődei.

Nekem személy szerint semmilyen emlékem nem marad meg róla, de így, visszatekintve van valami, ami szimpatikus benne.
Mikor megszülettem még II. János Pál volt a pápa, ő megmaradt amolyan kedves, aranyos, súlytalan öregemberként. Utána emlékszem arra, mikor már nagybeteg volt és médiaeseményt csináltak a halálából. Nagyon nem tetszett. Utána megválasztották XVI. Benedeket, de már túlságosan felnőtt voltam ahhoz, hogy elhiggyek bármit, amit a katolikus egyház tanított. Tudom, hogy létezett, uralkodott, majd lemondott és jött Ferenc pápa, aki meg már teljesen hidegen hagyott.
Ám egyetlen szimpatikus húzása volt Benedeknek: az, hogy lemondott. Ő akkor úgy érezte, már nem tudja ellátni a feladatát. Emlékszem, II. János Pállal kapcsolatban mennyi vergődés volt az utolsó éveiben: megígérte a látogatást, de nem tud menni, nem tudja megtartani a "kötelező" miséket, nem tud áldást adni, aztán valahogy összeeszkábálták az öreget, de látszott-hallatszott rajta, hogy csak szenved, mikor az Urbi et Orbi áldást kell osztania - megalázó volt. Azt éreztem, hogy ott van egy öregember, aki már rég nem tudja ellátni a feladatát és leginkább az ágya szélén ücsörögne, de folyamatosan erőltetik, hogy mutogassa magát, mert Róma püspökeként és a római katolikus egyház fejeként ezt meg kell tennie. Sokkal szimpatikusabb volt XVI. Benedek hozzáállása: lemondott, visszavonult és az utolsó éveiben, mikor vélhetően ugyanolyan nyomorult állapotban volt, mint II. János Pál, már nem mutogatta magát, méltósággal halt meg. Azt, hogy a lemondása mennyire volt az ő döntése, nem tudom, de a kívülállók számára meg tudta őrizni a méltóságát, nem kellett olyan megalázó helyzetekbe keverednie, mint az elődjének.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!