Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » XVI. Benedek pápa elhunyt....

XVI. Benedek pápa elhunyt. Milyen emlékek maradnak meg benned róla?

Figyelt kérdés
2022. dec. 31. 18:42
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
28%
Egyes vélemények szerint nem lemondott, hanem lemondatták, mert a nézetei nagyon valósághoz ragadottak voltak. Lásd az említett migráció ellenes nézeteit és a papi nőtlenséget sem támogatta. Tisztában volt a pedofil esetekkel is, de nem engedték, hogy tegyen ellene, stb.
2023. jan. 1. 13:05
 12/15 anonim válasza:
39%
Egy dolog ragadott meg belőle. A Summorum pontificum. Amit nemrég Ferenc pápa tökéletesen tönkretett...
2023. jan. 4. 21:30
 13/15 anonim ***** válasza:
Előre bocsátom én nem vagyok a katolikus egyház híve, de mint történelmi tényező érdekel. Hívő ember vagyok, de a pápát nem tartom Krisztus helytartójának, mert az sem nem biblikus, sem nem valóság. Ratzinger munkássága a teológia területén óriási, hatalmas hagyatéka van, volt egy könyve amit én magam is elolvastam a Názáreti Jézust, ami meglepő módon általánosan keresztény mű, kifejezetten katolikus oldalak kevés található benne, minthogy hangsúlyozza is a bevezetőben ez nem Tanítóhivatali megnyilatkozás, bárki szabadon ellentmondhat neki. Az, hogy náci lett volna? Ez sem igaz, annyiban mint amennyiben a Hitlerjugend tagság is kötelező volt, mint Magyarországon a KISZ tagság. Tradicionalista volt, kedvelte a barokk pompát, a latin misét, elővette a múzeumban porosodó pápai öltözéket is sokszor, amit II. János Pál mellőzött. A tradicionalisták egy részét rehabilitálta. Viszont páratlanul művelt volt, a valaha volt leghosszabb életű pápa 95 év 8 hónap 15 napot élt. A lemondását viszont kivülállóként sem értem, ez a hivatal elvileg ezt nem tűri meg. Egyébként a keleti ortodoxiában sem mondanak le a pátriárkák, ott is életük végéig szolgálnak. Gyanúm valami elől menekült, mint ahogy élettartama alapján sem nagyon lehet hinni, hogy beteg lett volna lemondásakor, idős igen, de II. János Pál pápa már 2000-et a Nagy Jubileum évét is nagybetegen érte meg, noha még 5 évet élt.
2023. jún. 3. 19:59
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

"Előre bocsátom én nem vagyok a katolikus egyház híve"

Akkor milyen jogon szólsz hozzá?

2023. jún. 3. 20:17
 15/15 anonim ***** válasza:
37%

Nem menekült ő semmi elől, lemondatták. Vsz. nyílt egyházszakadással zsarolhatták (éppen a németek).

Ami a barokk pompát stb. illeti: a valóság az, hogy ezzel véget vetni igyekezett szentmisében a Zsinat óta virágzó egyénieskedésnek, nem mellesleg visszatért az Egyházba az anglikánok egy része és a szakadár tradicionalisták. Ezt dobta ki az ablakon egy tollvonással Ferenc...

2023. jún. 3. 20:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!