Ukrajna esetében mi a helyzet a népek önrendelkezési jogával? Ukrajnának joga van a szuverenitáshoz?

Igen. Ezért nem értem, hogy miért tömték fegyverekkel.
Ezzel sutba dobták azt hogy egyedül döntsön a sorsáról.

Igen Ukrajnának joga van hogy ugyanolyan ultra szuverén állam legyen mint Svájc ami ugyan úgy nem tartozik se a FAK-hoz (Független Államok Közössége) se a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez se a NATO-hoz se az EU-hoz se a BRICS-hez. És az Ukrajnán belül területileg elkülönülő orosz kisebbségi népnek is joga van az önrendelkezéshez.
"Elsősorban a fideszeseket kérdezem." Egyébként nem fideszes vagyok, soknémelyikük még egész Magyarországot is Oroszországhoz csatolná nem hogy Ukrajnát.

Az EU koszovóban azt mondta, hogy egy nép önrendelkezési joga magasabb rendű az államhatárok sérthetetlenségénél.
Akkor Kárpátalja jöhet vissza ha az ott lakó magyarok szetetnék a román a lengyel és az orosz kisebbségnek is joga van az önrendelkezéshez ha az anyaállamhoz akarnak visszatérni.
Az ukrán kormány pedig vegye tudomásul az EU irányelveit ha csatlakozni akar.

Én nem vitatom el. Azok vittaták el, akik beleszóltak a háborúba.
Szerintem létezik ukrán nemzet és nem szabadott volna elvenni az önrendelkezés lehetőségét. TILOS lett volna bármilyen pénzbeli és hadiipari bevatkozás, mert ezzel elveszítette önállóságát.
Kizárólag humanitárius segítséget lehetett volna adni.
Nagyon sajnálom, hogy nem tartották tisztába az ukrán nemzet önrendelkezését, hogy egyedül vívja meg ezt a háborút.
Most utólag behajtják rajta ezeket, ez így természetes. Ha fefegyvereznek és pénzelnek, gyakorlatilag ukrajna csak a katonákat adta. Így ezzel elveszítette az önredenlkezését.
Szomorú....

A népe önrendelkezési jogát a nemzetállam nem tudja biztosítani, ez főleg a kis töredéknépek, ősi természeti népek esetében látszik, Európában nayrészt a cigányok, részben a régi zsidóság, de részben a szórványban a élő németség, magyarság példáján. A Monarchia meg annyira kevert volt, hogy jobb lett volna megtartani, de nem magyar uralom alatt, hanem valami tarka svájcias formában. Trianon meg farkság volt, mert az új urak is ugyanazt a homogenizációt folytatták mint a régiek, csak fordítva, sőt sokszor még durvábban.
A jövőben az emberiség nyilván valami hálózatosabb szervezési formában fog élni. Hogy addig is mi lesz, azt még nem tudjuk, sok dolog még nincs feltalálva ehhez.
Ukrajna alapvetően ha lehet maradjon meg, lehetőleg egyben, viszont lehetőleg ugorja át a nemzetállami fázist, ne legyen nyelvtörvény, sablonnemzet, legyen ilyen posztmodern svájcszerű állam.

Értem.
Ebben az esetben az önrendelkezés joga alapján önként feladta az önrendelkezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!