Kurdisztán, mint ország létezett-e valaha? Mikor szűnt meg?
Hú, asszem pár évig létezett az első világháború után.
Pedig kurdok mindig is éltek azon a vidéken, ahol Törökország, Szíria és Irak határos.
Hogy miért szűnt meg Kurdisztán, azt nem tudom pontosan. Talán a törökök nyomultak be? Talán Kemal Atatürk katonai diktatúrájával függ össze?
Az 1. vh-t lezáró béketárgyalások során felmerült, de nem lett belõle semmi.
A felsoroltakon kívül Iránban is él kurd kisebbség.
Kedves kérdező!
Nemzetközi jogilag önálló Kurdisztán soha nem létezett.
Az Iráni Császárság északi részének II. világháború alatti megszállása alatt Sztálin kreált 1946-ben egy kurd államot, Mahabadi Kurd Köztársaság néven 1946. január 22-én, Qazi Muhammad vezetésével. Azonban amerikai nyomásra az Észak-Iránt megszálló szovjet csapatok 1946. júniusában kivonultak, 1946. december 15-én az Iráni Császári Hadsereg lerohanta a területet.
A Mahabadi Kurd Köztársaság vezetőit, köztük az elnököt, Qazi Muhammad-et, miután kötél általi halálra ítélte hazaárulásért az Iráni Császári Haditörvényszék, 1947. március 31-én kivégezték Mahabádban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!