Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A nyugati országok csak az...

A nyugati országok csak az egykori gyarmatok miatt gazdagok?

Figyelt kérdés

Hollandia Belgium franciák britek stb. akikre gondolok.

A németek meg az ipar miatt, ahogy a svédek is, a norvégok meg az olaj miatt de itt nem is rájuk gondoltam.

A gyarmat nélkül kB ott tartanának, ahol a közép európai országok?

2022. júl. 3. 09:20
1 2 3
 1/23 tobas ***** válasza:
92%
Nem, hiszen nagyon sok dolog már akkor is nyugatról jött. Földművelési módszerek, ipari technológiák, állam szervezés, vallás.
2022. júl. 3. 09:22
 2/23 anonim ***** válasza:
89%

Nem. Azért gazdagok, mert a XX. század második felében történt eddig a legnagyobb technológiai fejlődés, és ezen időszakon ők Amerika égisze alatt töltötték fejlett piacgazdaságban és fejlődő mentalitásban.

Ezen időszak alatt mi komcsi rendszer alatt szenvedtünk hanyatló gazdaságban, az emberek pedig ruszki proli mentalitásra nevelődtek.

2022. júl. 3. 09:27
 3/23 anonim ***** válasza:
27%
Azért gazdagok mert a 2.vh után amikor amerika örökre az adosaiva tette a nyugati országokat a marshall tervel akkor minket is be akartak venni, csak már akkor is a maihoz hasonló értelmes miniszterelnökünk volt és nem csatlakoztak. Helyette lett kommunizmus.
2022. júl. 3. 09:34
 4/23 anonim ***** válasza:
95%

A gyarmat is hozzátesz, de ne felejtsük el, hogy a gyarmatosítók gyarmatosítani is eleve azért tudtak, mert már akkor sikeres országok voltak, ahol volt plusz erőforrás a gyarmatosításra.

Vagyis a mentalitás, társadalomszervezés, kreativitás emelte fel őket, és ezt tudták aztán további erőforrások megszerzésére fordítani.

2022. júl. 3. 09:44
 5/23 anonim ***** válasza:
89%
Valami hasonlót akartam írni mint a 4-es válaszoló. Egyetértek vele, meg a többiekkel is jórészt.
2022. júl. 3. 09:53
 6/23 anonim ***** válasza:
92%
Nem, viszont a gyarmattartás megalapozta a jövőjüket, jólétüket.
2022. júl. 3. 09:56
 7/23 anonim ***** válasza:
79%

Ez a hozzáállás ez a tipikus vergődő hozzáállás: a szomszéd gyerek csak azért lett gazdag, mert orvosnak tanult, a másik meg csak azért, mert vállalkozást indított, a harmadik se lenne sikeres ha nem született volna ilyen tehetségesnek, én meg itt robotolok a gyárban minimálbérért, de hát erről én nem tehetek, csak az élet igazságtalan...

De ugyanez országok szintjén is. Persze meg lehet minden országról magyarázni, hogy csak azért gazdag, mert... Mi meg a világ géniuszai lennénk csak az egész világ minket támad.

2022. júl. 3. 10:06
 8/23 anonim ***** válasza:
88%
7: az biztos nem segített, hogy hadseregek masíroztak keresztül rajtunk. Azok az országok szerencsésebbek, ahol több idő volt a töretlen fejlődésre az elhelyezkedés miatt, nem jött folyton egy hódító.
2022. júl. 3. 10:08
 9/23 anonim ***** válasza:
88%
Az angol munkások például évszázadokon át legtöbbünk számára elképzelhetetlen nyomorban éltek, gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatták őket éhbérért.
2022. júl. 3. 10:14
 10/23 tobas ***** válasza:
58%

"az biztos nem segített, hogy hadseregek masíroztak keresztül rajtunk."

Ez is pont olyan, amiről beszélt. Ott is voltak háborúk. Németalföld megszerzéséért sokan küzdöttek. Francia-angol háborúk évszázadokig, Francia-Habsburg ellentétek. Én sehol nem láttam olyan kimutatást, hogy nálunk több háború vagy ostrom lett volna ugyanazon időszak alatt.

2022. júl. 3. 10:43
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!