A szerb Arkannak még mai is "kultusza" van?
Magyarország északi részén élek, a lakosság arányát tekintve 1%, durván 200 fő vallja magát szerbnek, de ők is generációk óta itt élnek.
Identitásukat őrzik, de ha tippelnem kéne 50-nél többen nem beszélik a szerb nyelvet.
Az egyik barátom szintén szerb, de ő és a családja csak 20-on éve élnek itt a délszláv háború óta.
Teljes egészében szerb család, nem vajdasági magyarok.
Az apja (állítólag) Arkan tigriseként harcolt a háborúban, és elesett, így az anyukája nem tért haza a gyerekekkel.
Azért jöttek ide mert itt éltek távoli rokonaik, és biztonságosnak vélték.
(egy jelentős létszámú muzulmán bosnyákok lakta városban éltek, ahol komoly harcok dúltak)
Ez a barátom egyébként egy nagyon rendes ember, bár magában hordozza azt a klasszikus, indulatos szláv virtust, nagy darab, nagy hangú, mindenféle közelharcban jártas.
Ennek megfelelően lehet elképzelni a személyiségét.
Pár éve a mellkasára tetováltatta Arkan képét amin egy kölyöktigrist fog a kezében, alá pedig cirill betűkkel azt írta, hogy "Héj-Héj Tigrisek, Arkan fiai a legjobbak /Édesapám emlékére/"
A tetoválás minőségét tekintve nagyon jó, és felismerhető lett.
Viszont egyszer egy strandon 2-3 bosnyák ezt látva, minden előzmény nélkül agresszíven lépett fel, és kis híján verekedés lett.
Máskor viszont szintén szerbek dicsérték, ölelgették a tetoválását látván.
A közösségi oldalakra is gyakran posztol kétes tartalmakat, volt már amiért tiltotta is a facebook.
De például van egy csoportkép amin az apja, és Arkan is együtt szerepelnek. (az apja ugyan úgy néz ki mint ő, így 100%-ra állítom én is, hogy az ő apja van a képen)
Az ilyen, és ehhez hasonló képeihez rengeteg szerb ismerőse ír, szivecskézik, dicsőítik az apját.
Arra lennék kíváncsi, hogy ezek szélsőjobbos szerbek, vagy általánosan egy átlag szerb ember is pozitív emberként tekint Arkanra?
Szóval gondolom ez nem olyan mintha én mondjuk Szálasi képét tetoválnám magamra, mert nyilván néhány tulokfejű széljobber imádná, de az átlag magyar nem biztos, hogy megdícsérne.
Ha ez a barátom nem "éltetné" Arkant én nem tapasztaltam volna, hogy a helyi szerb közösséget érdekli a személye, ellenben furcsálom, hogy mikor ilyen jellegű megnyilatkozása van a többi "szerb-magyar" ismerősöm is pozitívan viszonyul hozzá.
Külön érdekes, hogy az itteni szerbek jó része erősen baloldali, "liberális" elveket vall, de köztük is van olyan aki számára a szélsőséges, fajgyűlölő Arkan képe belefér, mert hát mégis csak szerb, és fontos az identitásunk...na mindegy ebbe nem akarok belemenni, csak megemlítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!