Jó dolognak tartjátok, hogy a fehérek kisebbségbe fognak kerülni az USA-ban?
1950-ben még 90% volt az arányuk.2000-re ez lecsökkent 70%-ra. 2020-ra 57%-ra. 2020 óta (a történelemben először) már a számuk is csökken, többen halnak meg mint születnek.
2060-ra 41% lesz fehér, 2100-ra (amit én lehet megélek) pedig már csak 10% [link]
Az amerikai liberálisok ezt ünneplik. Pl. amikor Jimmy Fallon a show-jában erről beszélt a főleg fehér liberális közönsége elkezdett éljenezni és tapsolni: [link]
A jelenlegi elnök, Joe Biden szerint is nagyszerű dolog: https://www.youtube.com/watch?v=UgrliuQW_-Q
4
Te láttál már ázsiait? Elárulom: nem sárgák.
Szerintem az amerikai rassz kategóriák/csoportosítások eléggé logikátlanok, európai szemmel nézve legalábbis.
Valószínűleg az itteni válaszolók nem tudják, de az USA-ban az arabok/közel-keletiek is fehérnek számítanak. Az US Census Bureau hivatalos definíciója a fehér/kaukázusi rasszra: azok az emberek akiknek a felmenői Európából, Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából származnak.
A 2020-as amerikai népszámlálásnak az a kérdése, ahol a rasszra kérdeztek rá, így nézett ki: [link]
Látható, hogy minden rasszon belül felsoroltak származásokat példaként (mivel az adott személy specifikálhatta ha akarta, hogy ő milyen etnikumhoz tartozik a rasszon belül). A fehér rassznál pedig felsorolták a libanonit és az egyiptomit is, mint fehér etnikumokat.
Valamint egyszer láttam egy cikket is, ami arról szólt, hogy az USA-ban az iskolai lövöldözéseket általában fehér férfiak követik el és megnevezték a leghírhedtebb ilyen elkövetőket is: egy szír származású férfit is felsoroltak közöttük.
Ellenben egy latin-amerikai/spanyol származású már nem fehér, hanem Hispanic/Latino, ők már egy külön kategória, mivel a fehér hivatalosan csak a non-Hispanic white. Tehát mondjuk egy teljesen fehér latin-amerikai nem számít fehérnek statisztikailag az USA-ban, egy szír vagy egyiptomi bevándorló igen. Láttam is egyszer egy térképet, hogy melyik országok számítanak "fehér" országoknak az US Census Bureau szerint. Spanyolország kivételével egész Európa be volt jelölve, valamint a Közel-Kelet és Észak-Afrika is. Ez is vicces, hogy aki mondjuk Portugáliából vándorol az USA-ba az fehér, aki Spanyolországból már nem, pedig külsőleg nincs különbség a 2 ország lakói között.
Az mondjuk igaz, hogy a nagyrasszok hagyományos besorolása szerint az arabok/közel-keletiek az európaiakkal együtt a kaukázusi/europid nagyrasszba tartoznak. Viszont pl. a pakisztániak is kaukázusiak, ők meg már az "Asian" kategóriába vannak egybevéve a távol-keleti emberekkel akikhez külsőleg meg genetikailag kb. semmi közük sincs, szóval még azt sem lehetne mondani, hogy a nagyrasszok hivatalos definícióját követik. Egy iráni ugyanolyan rasszú mint egy svéd, egy indiai/pakisztáni meg ugyanolyan rasszú mint egy japán/koreai az US Census logikája szerint. Én ebben sem látok semmi logikát, hogy az indiai szubkontinens lakói mitől vannak egy kategóriába véve a távol-keletiekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!