Miért hajlamosak sokszor összekeverni a fasizmust és a nácizmust, holott két külön rendszerről beszélünk?
Mert olyan, hogy fasizmus, olyan egyértelműen nincs, vagyis csak annyira lehet meghatározni, amire bőven belefér a nácizmus is.
Szóval vegyünk körbe pár országot:
Görögország:
görögök háborúztak, visszahívták a királyt, elúzték majd demokrácia, aztán az sem volt jó, és kikiáltották a királyságot, aztán egy bizonyos Ioannis Metaxas átvette Görögország irányítását, és ő lett az Arhigosz, aki egyetértett a fasizmussal, így ő is katonai diktatúrát épített ki, majd 1941-es haláláig ő volt a Vezér (az arhigosz jelentése azonos a Duce-val).
Románia:
A Vasgárda szerintem mindenkinek jelent valamit. Belháborúk voltak, és lett egy kisebb koalíció, amikor is Ion Antonescu felvette a Conducator nevet (nem Ceaucescu volt az első), és a Mihály Arkangyal gárdásja vette át Románia vezetését. Ugyanúgy háborúra készültek, és az állam volt az első, a legérdekesebb, hogy a román fasizmus volt a legrosszabb a belháborúk miatt, ugyanis mindig voltak lázadók.
És még volt a luzitán és a spanyol fasizmus is, amelyek megint különböznek egy kicsit. Szóval nem könnyű megmondani, hogy mi is a fasizmus, mert lehet rá ellenpéldát találni az országoknál.
De alapvetően én sem szeretem, ha a német fasizmust nem nácizmusnak hívják, mert ez a rendes neve.
Az utolsó válaszíróval mélységesen egyet értek!
Tankönyvek szerint a Nácizmust a Fasizmustól a fanatikus antiszemitizmus és fajgyűlölet különbözteti meg!
De azért ha ma végignézünk a világon vagy esetleg a mai Magyar valóságon akkor azt azért láthatjuk hogy a Nácizmusnak mint politikai irányzatnak bizony megvan a létjogosultsága (gondolok itt a tomboló cigánybűnözésre)! Márt csak ezért sem elfogadható a média részéről hogy a Német nácizmust, az olasz fasizmust öszekeverik, összemossák a Román, Spanyol,stb. fasizmus irányzatokkal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!