Miért hajlamosak sokszor összekeverni a fasizmust és a nácizmust, holott két külön rendszerről beszélünk?
Bizony sok ember hajlamos összemosni ezt a két eszmét, bár tegyük hozzá, hogy van benne ráció.A fasizmus a nácizmus egyik alapköve.
Valaki írta, hogy Mussolini nem írtott ki senkit, ez igaz, ha arra gondolsz, hogy faji/vallási alapon, de mint diktátoor ős is eltette lábalól a számára nem kívánatos egyéneket...
szerintem egyik rendszer sem volt jó, bár azt nem lehet letagadni, hogy a nácizmus milliószor aljasabb, gyilkosabb eszme volt.
"A fasiszta jelző eredetét sem értem, "
A fasizmus az olasz il fascio di nascombattimento kifejezésből származik Mussolíni ilyen néven alapította meg fasiszta pártját. Annyit jelent "Hadviseltek szövetsége" Mondani kell hogy ez katonai diktatúra? Ezért minden katonai diktatúrára jogosan mondják hogy hogy fasiszta jellegű.Azt nem lehet látni hogy Hitlerék ezt csak kibővíteték? Ugyazaz az alap, elnyomó terrorizáló katonai diktatúra, ilyen volt Franco és Pinochet diktatúrája is.Hitler rendszerét úgy nevezik hogy totális fasizmus mivel az országot teljes mélységében fasizálta. Lehet részleteken lovagolni meg tagadni mindent de a lényegen nem változtat semmit!
" webhitlerek "
Ilyenkos fosik az ember be! Télleg ennyire nehéz?
Szerintem azért keverik össze mert az embereknek fogalmuk sincs hogy mit takar az egyik és mit takar a másik! A köztudatban az él hogy a II. világháborúban a tengelyhatalmak és a hozzájuk társult országok mind fasiszták! Pl: Japán, ami szerintem nagy baromság, lehet hogy túlfűtött nacionalizmus élt bennük de a Fasizmushoz és nácizmushoz nem volt sok közük! Ők inkább a sintoizmusból + a Szamuráj hagyományokból merítettek!
Na meg fasisztának nevezik a Horthy korszakot is pedig az aztán tényleg nem volt az, ott is megtalálható a túlfűtött nacionalizmus + az elcsatolt területek visszaszerzésének vágya, de Mussolinni fasizmusából nem sok mindent vettek át!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!