Vajon folytatódni fog Ukrajna felosztása?
Jó kérdés. Először is reagálnék az 1-es válaszra: Valóban nem lenne rossz, de kevés esélyt látok rá. Emellett, én amúgy nem vagyok ruszofób, semmi bajom velük, mint emberekkel ...de miért a testvéreink? Ironikus a dolog, mert ők pont hogy az ukránoknak a testvérei ...csak hát súlyos "családi konfliktus" van köztük.
...Sokat hallani mostanában erről. Logikusnak is tűnik több okból. Egyrészt a "felosztása" orosz részről már megkezdődött. Másrészt egy borzasztó instabil ország, megrekedve két geopolitikai erőtér között, gyenge központi hatalommal, erős oligarchákkal. Harmadrészt egy olyan országról beszélünk, ami ilyen formában sose létezett 1991 előtt, ennek megfelelően több ország is történelmileg a sajátjának tekinti bizonyos részeit, és persze ezzel összhangban, Ukrajnának nagy létszámú nemzeti kisebbségei vannak.
Ugyanakkor nem világos, hogy mégis hogy következhetne be egy ilyen "felosztás". Oroszország amit le akart szakítani (vagy ha valakinek úgy tetszik: visszafoglalni, ebbe én most nem mennék bele), azt már leszakította. Magyarországnak ehhez nagyon gyenge a hadereje (igen, még mindig), és sajnos nem vagyok biztos benne, hogy Kárpátalján még többségben vannak a magyarok, ...még akkor sem ha hozzájuk csapjuk a ruszinokat, akik egy külön szláv etnikum, de főleg magyar területen éltek.
Lengyelországot emlegetik mostanában, hogy vélhetően azért fegyverkeztek fel elég komoly mértékben az utóbbi években, mert el akarják foglalni Ukrajna azon részét, ami az övék volt. Ezt értem is, csak hát Lengyelország ugye egy nagyon USA-barát állam. ...És jelenleg ugye Ukrajna is. Szóval ahhoz, hogy egy ilyen offenzívát a lengyelek "eladhassanak" nyugaton és szalonképesek maradjanak, ahhoz egy elég komoly indok kell és egy olyan helyzet amiben Kijev még kommunikációs szinten is kiesik a nyugat kegyeiből, VAGY ha ez egy orosz offenzívára adott válasz, egy olyan helyzetben ahol nagyjából mindenki tudomásul vette, hogy Ukrajna megszűnik létezni. ...Deee azért ez egyelőre sci-fi-nek tűnik.
#2 Kárpátalján egyértelműen több az ukrán és a ruszin mint a magyar.
Viszont - ahogy irtad is - mint államnak Ukrajnának kevés az összetartó ereje, és alacsony a státusta. Kárpátaljára ráadasul nincs is történelmi hagyománya. Én simán el tudnám kepzelni, hogy a nagyobb jólét és az EU-s állampolgárság lehet olyan csábító erő a kárpátaljai ukránokra és ruszinokra, hogy inkább kivanatos lenne nekik Magyarország mint a kaoszba merülő Ukrajna...
A 2-es vagyok.
Igen, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ha bedurvulna a helyzet annyira, hogy a lengyelek offenzívát indítanak, akkor abban a helyzetben már Kárpátalja visszacsatolása is teljesen reális lenne, ahogy mondod. A ruszinok esetében ez szerintem pláne sima ügy lenne, mert amennyire ismerem őket, nekik van kötődésük Magyarországhoz. (Szegről-végről egyébként bennem is van ruszin. XD ) A kérdés csak az, hogy hogyan állhatna elő egy ilyen szituáció? A nyugati elképzelés semmiképpen sem ez. Hanem elvileg egy nyugat-barát Ukrajna stabilizálása. ...Más kérdés, hogy ők maguk elhiszik-e még egyáltalán, hogy ez lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!