Ukrajnában miért van hetente, vagy lassan naponta "orosz veszély" miatt, "háborúra" készülés? Vicc.
1) Az itthoni háborús retorika után nem értem, miért furcsállod
2) Ukrajnában viszont ténylegesen háború zajlik.
Ukrán állami érdek, hogy ne merüljön feledésbe ez a befagyott konfliktus külföldön. Egyedül ezt soha nem fogják úgy rendezni, hogy ne vesztesként jöjjenek ki az ügyből, ahhoz nagyon komoly nemzetközi támogatás kell.
Na meg persze belpolitikában mindig jó téma az egyéb problémák terelésére.
Pont az első miatt nem fejtettem ki a kérdést. Vagyis kifejtettem, de töröltem.
Úgy látszik az első válaszoló egy tipik ballibsi aki beveszi és terjeszti az orosz veszélyt.
Amúgy meg ja, támadni akarnak. A Britteket is fenyegetik, mert legutóbb megsértették az orosz felségvizeket, és totál véletlenül egy tévé stáb, ráadásul a BBC(?) volt rajta.
Ez tipikusan olyan eset volt, mink a 2014-es forradalom, ahol ukrán rendőrök kijev főteréről olyanokat IS kiemeltek, akik tele voltak orosz iratokkal... és erről videók is vannak, meg még én is néztem anno egy ilyen említettet.
Na de várjuk, amit írtam az úgy nem igaz.
Naná, ha nemzetközi vizeket vagy, akkor te is direkt hajózol be más felségvizeire, és viszed a tévéseket, hogy lássa ország-világ milyen agresszorok az oroszok.
Ja és nem orosz iratokat találtak 2014-es tüntetőknél (:
De fújd a nótát #1-es barátom.
#4-es viszont korrekt és tömör választ írt.
2014-es kamuforradalom óta a hisztéria keltés a hatalomgyakorlás alapja.
#1 vagyok.
A kommentem második felével az áprilisi esetre céloztam, amitől azért ukrán államfőként nem repesnék az örömtől, legalább is az orosz-ukrán diplomáciai viszonyokon nem javított.
Az orosz veszélyről meg annyit, hogy a ruszkik a rendszerváltás óta apránként vissza akarják szerezni a volt (európai) területeket, a balti államokról lemaradt, Belarusz már szövetségesük, most jön Ukrajna, amit szerintem hamarabb foglalnak el bábkormánnyal, mint ezzel a szakadár háborúskodással (aminek helyzetén az ukrán kormány a kisebbségellenességével csak rátesz egy lapáttal). Ránk, meg a többi volt VSZ-es országra nem “veszélyesek”, amíg a NATO áll, még max. a közép-ázsiai országok között szerez meg még egyet-kettőt.
Teljesen hülyeség az expanziós törekvés a Baltikum és a KGST országok felé.
Ukrajna, Belarusz az már más kérdés. Én történelemben jónak érzem magam, és szeretnék szlavista is lenni majd.
Annakidején az óorosz fejedelmek az egységes Kijevi Rusz területéből estek szét így vagy úgy. Az, hogy ma van Oroszország, Ukrajna, Belarusz, az egyrészt a SZU szétesését követő hülyeség, másrészt időbeni eltérés eredménye, mert a szláv(!) területeket majd 1500-1600 környékén próbálják egyesíteni.
Az meg külön téma, hogy Belaruszban, Ukajnában mennyire beszélhetünk nemzetállamokról, főleg egységes szinten.
Én nem akarom, hogy a Baltikumot stb, megszerezzék az oroszok, de azt nem ellenzem, hogy a keleti(!) szláv területek valahogyan békében, testvéri szinten éljenek.
Keleti szlávoknál max annyi különbség van, mint székely és magyar között.
Amúgy a "nyugat" szándékos és már-már komikus provokálási kísérleteit miért nem említed meg?
Ukrajnával kapcsolatban meg van 2 tény, amiért mi, nem érdemelnénk meg az ellenségkép szerepét:
1. Legeslegelsők között ismertük el a független Ukrajnát.
2. Van magyar-ukrán alapszerződés, amit nehéz volt tetőaláhozni, ma pedig gyakorlatilag nem tartják be.
Sőt, én rendszeresen hallgatok előadásokat is, és nem akarok nevet mondani direkt, de elvileg az ukránok elhelyeztek "támadó ékeket" Kárpátalján.
Miért is?
A NATOval meg ne jöjj semmilyen forumon, mert bármennyire szeretnéd hinni, nem segítenének pl nekünk (se) ha lenne "orosz veszély".
Főleg, hogy Közép-Európa (egyesek e fogalom létét is tagadják) "hagyományosan" felvonulási terület a "nyugat" szemében. Igaz, a másik fél szemében is.
Hiányzik "középről", egy ellensúly, ami a volt Monarchia volt.
Hülyeség volt felszámolni, már csak azért is, mert kisebb államokat, pl a Te szemedben jobban lerohanják az oroszok.
Minekünk abban kellene lenni érdekeltek, hogy a Viegrádi Négyekből egy komoly szövetségi rendszer jöjjön létre (ami igazából szintén középkori gondolat...)
Ha ez megtörténne, nem lennénk puffer zóna.
A NATO meg hidegháborús maradvány. Ugyanúgy fel kellett volna oszlatni, mint a Varsói Szerződést.
Személyes tapasztalatom ukránokkal meg sajnos van.
Ami igazából lehetne egy 3. pont is, ha ellenséges ország vagyunk, akkor miért is vannak egyes területen, pl gyárakban, már lassan többen, mint az itthoni munkaerő?
Én sajnálom -nemzetiségtől- függetlenül az Ukrán kötődésüeket, mert valóban valahogyan háború lett, de ilyen külpolitikával sem belpolotikával szerintem az nem járja, "hogyha akarunk, 2 óra alatt a Balatonnál vagyunk" szöveg is elhangzik, hogy itt nekik szinte nyugati bérek vannak.
De gondolom ez sem igaz szerinted.
A mostani energetikai válságra kitérve meg csak annyi, hogy amikor oroszbarátabbak voltak, akkor is rendszeresen megcsapolták a vezetékeket.
Most, meg amikor egy testvéri állammal/ néppel akarnak háborúzni szinte naponta, akkor meg sírnak, hogy Északról és Délről is elkerülik Őket?
summa summarum; 2014ben Ukrajnában külföldi puccs történt, és egy identitásában sem egységes ország áldozatul esett külpolotikai érdekeknek. De rohadtul nem keletről.
Ja meg külön téma lehetne, egy bizonyos Minszki Megállapodás.
Szóval, hogy is van az, hogy pár éve Belarusz még közvetítő volt, és az oroszok ellen(felé) is vállalt volna békefentartói szerepet, most meg már az az ország is a nyugat célkeresztje? Ja, hogy orosz veszély, ja.
Csak ha már expanziós törekvésekről beszélünk, amit te hoztál fel, akkor tudni kell, hogy Belarusz Moszkva előszobája...
Magyarul a nem létező világhatalom most Belaruszt célozta be, hátha sikerül ott, ami Ukrajnában nem. Nem csak az. orosz vezetés tudja, hogy katonai szempontból Belarsz mit jelent....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!