Nem szanalmas, hogy tele van a gyik Bident alaptalanul gunyolo posztokkal?
"Nem teljesen igaz, az egyetlen ok, hogy Trump érinthetetlen maradt [...]"
Igazad van, ezzel nem tudok vitatkozni.
"Ez most mire érv? 2020 márciusában kanyarban nem volt Biden az elnökséghez, mikor a járvány kezdődött[...]"
Ez arra volt érv, hogy egyesek elvitatják az előző adminisztráció érdemeit és úgy állítják be Bident mintha minden ami jó az csak az utolsó 2 hónapban történt volna. Ami a járvány kezdetét illeti, Trump valóban hezitált korai döntéseket hozni, de mikor felismerték a probléma súlyát és elkezték lezárni a határokat, korlátozó intézkedéseket hoztak, akkor meg Biden-ék teli torokból rasszizmust, meg idegen gyűlöletet kiáltottak. Az egyetlen tervük (amit hangoztattak) az annyiból állt, hogy hordjon mindenki maszkot (én végig néztem az összes elnöki vitát, nem emlékszem, hogy Bidenéktől elhangzott volna bármi épkézláb akcióterv).
"Az első többszázezer halott sem Biden alatt jött össze[...] Nem tudhatjuk, hogyha Biden 2019-ben választották volna meg elnöknek, akkor miben lett volna más a járványkezelése."
Nincs okunk azt feltételezni, hogy Biden alatt rosszabb lett volna, de ugyanakkor azt sem, hogy jobb. Elnézve a mostani, világjárvány közepén tanusított határ/bevándorló politikát én megmerem kockáztatni, hogy a demokraták alatt mégjobban terjedt volna a vírus.
"Az USA államadóssága nőtt (hatalmas kritika volt ez Obama ellen) és a kereskedelmi háború sem hozott eredményt. Akkor honnan jön ez a dícséret?"
A korábbi adminisztációk az utóbbi évtizedekben ugyanúgy növelték az államadósságot, a kérdés inkább az, hogy mennyivel. A vírus előtt szárnyaltak a piacok és rekord alacsony szinten volt a munkanélküliség, jópár döglődő iparág ismét magára talált és létesült 6.2 millió munkahely. Lehetett volna jobb is? Biztosan, de attól ami még működött azt nem kellene elvitatni, letagadni.
"Biden milyen háborút indított el?"
Még semmilyet, de pl. már Szíriában újraindultak bizonyos műveletek és Biden finoman szólva is botrányos kijelentéseket tesz külföldi vezetőkre. A Trump előtti 3 kormány mindegyike indított, vagy erősen fenntartott külföldi háborúkat, az előző kormány ezt kerülte. Ez legalább Trump mellett szól, mint pozitívum.
"Akkor legyél szíves utánaolvasni annak is, amit fentebb említettem pl.: helikopterpénzről, vagy az USA inflációs gondjairól"
Megtettem. A helikopterpénzt legalább annyi gazdasági szakértő bírálja, mint amennyi támogatja, annak alkalmazása nem jelenti azt, hogy automatikusan jó és nincsen mellete rohadt nagy kockázat. Ami az inflációt illeti, majd meg lehet most nézni hova fajul a következő pár évben a több ezer milliárd ingyenpénz kiszórását követően. A „helikopteres” pénzosztás nem máshonnan elvont pénzekből történik, hanem új pénz "teremtéséből". Ez pedig az államadósság növekedésével jár, és a kiosztott összeget végső soron, hosszú távon ugyanúgy a lakosság fizeti vissza, sokszor csak jópár év múlva mikor már az a kormány rég nincs hatalmon aki az adott döntést meghozta, így a megszorító intézkedések, adóemelések atháríthatóak a következő kormányokra.
Az írás első 50%-ával még egyet is értek veled, szóval azt a magam részéről lezárnám.
"Még semmilyet, de pl. már Szíriában újraindultak bizonyos műveletek"
Nem tudom, hogy pontosan mit értsek "újraindulás" alatt, mikor Trump ugyanazt folytatta, mint anno Obama:
Itt inkább Biden hipokrata hozzáállását tudnám felhozni, mert ahogy Trump kritizálta Obamát, úgy kritizálta Biden Trumpot is ugyanazért.
"helikopterpénzt legalább annyi gazdasági szakértő bírálja, mint amennyi támogatja"
Akkor tekintsd úgy, hogy én pedig a pártolója vagyok és a pénzteremtés nem államadósságot növel, hanem a pénz értékét inflálja, ami viszont költekezést és expanziót tud előidézni. Ami, ha abból indulunk ki, hogy a nyugati társadalmak definflációs zavarokkal kezdtek küzdeni (ami pedig egy recessziós spirálhoz tud vezetni) ez különösen pozitív hosszútávon, mert a FED kamatpolitikai eszköztára nem szűkül be. Az államadósság kicsit bonyolultabb, ha a FED a másodlagos piacon felvásárolja az államkötvényeket, akkor kvázi úgy csökken az államadósság és nő a piac likviditása, mint hazai példával élve nálunk a 2013-as manyup-nál (félretéve most a hazai pártpolitikát).
Ez az inflációs nyomás úgy tud kib*szni a lakossággal, ha közben nem nőnek a bérek és erre sajnos tényleg nincs sok esély, mert az USA-ban politikai döntés kérdése a minimálbéremelés, nincs rendszeresítve mint...mint igazából a civilizált világ többi részében. Azt hiszem ez volt Biden mentőcsomagjának az egyik sarokpontja, amit a republikánusok leszavaztak.
De ez inkább csak egy kis színes volt tőlem, szerintem nagyon nem érdemes belemennünk (persze szívesen meghallgatlak). Ha pedig valamire nem reagáltam, amire kellett volna, szólj.
Ilyen szinten nem értek a közgazdaságtanhoz (tanaultam valamennyire egyetemen, de csak alapszinten), úgy sejtem ebben nem fogjuk meggyőzni egymást, így a magam részéről lezártnak tekintem a kérdést. Végül úgyis az idő fogja majd eldönteni, hogy jó, vagy rossz döntés volt-e a helikopterpénzt bevetni.
By the way: kellemes meglepétés olyasvalakivel "vitázni", aki alpári, gyalázkodó személyeskedés helyett hajlandó értelmesen kifejteni az érveit. Csak így tovább! 😉
"Annál nagyobb botrányt nem tud előidézni, mint amit Trump művelt."
Ez egy tipikusan gyenge, üres és lapos válasz. Köszönjük Emese.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!