Biztosított-e at esélyegyenlőség munkahely keresési szempontból az ottani magyarok számára Romániában?
Székelyföldön nőttem fel, egy darab román ismerősöm sincs. De kenem-vágom a román irodalmat, suliban azt kellett magolni. Honnan kellene tudjak románul? A város, ahol felnőttem, annak az ~50 km-s körzetében sincs jelentős román közösség. Persze, töröm a nyelvet, de kb. annyi lehetőségem volt gyakorlatban alkalmazni a román tudásomat mint mondjuk egy magyarnak a németet. Gondolom pl. Győrben sem beszél mindenki folyékonyan németül, csak azért, mert közel van Ausztria. Van egy elméleti nyevltudásom gyakorlat nélkül, s most, hogy M.O.-n tanulok tovább, nem is fogok soha megtanulni románul.
Ez nem dac, ez az a szar oktatás következménye. Nem veszik figyelembe azt, hogy ahol nem találkoznak a gyerekek románokkal ott nem úgy alakul ki a nyelvtudás, mint máshol.
És amúgy papíron C1-es román nyelvvizsgám van, érettségim jobb lett románból, mint az átlag románé. Tényleg csak a gyakorlat hiányzott.
S te mit szólsz ahhoz, hogy a pesti Gyrosos meg a kínai áruház kiszolgálója nem beszél magyarul Budapesten? Románok is ha nem kötekedni mennek oda, akkor megérti mindenki a mondanivalójukat. Én inkább azt nem értem, hogy az a Románia, ahol a világ legnagyobb cigány közössége él és ahol a világ magyarságának közel 10%-a lakik, az a Románia miért tartja magát egységes nemzetállamnak?
14
Nem akarlak elkeseríteni de Románia 88%-a román, Magyarországnak pl 90%-a magyar, tehát ilyen alapon Magyarország milyen alapon nemzetállam? Meg az hogy több etnikum él egy államban elvárható, hogy mindenki beszélje a hivatalos nyelvet. Romániában nem fog 18 millió ember ahhoz a pár százezer magyarhoz igazodni és megtanulni magyarul főleg úgy hogy van másik kisebbség is. Itt se fog a magyarul alig beszélő kebabos agysebészi állást kapni egy klinikán, úgy a csak magyarul beszélő emberke is max alja munkát kap Romániában.
#16/16
A fajtád 30 éve mondja a cigányoknak, hogy alkalmazkodjanak, talán még 30 év elég lesz arra, hogy megértsd, hogy nem így működik a világ? Addigra te leszel a kisebbség, és vagy elmenekülsz innen vagy ha kényszerítenek, hogy itt maradj, akkor hirtelen már nem fog tetszeni az 'alkalmazkodjunk a többséghez logikád.
21. században vannak kisebbségi jogok, amik pont arról szólnak, hogy bizonyos kérdésekben a többségnek is alkalmazkodnia kell. Az erdélyi magyarság szempontjából pl. ha a 7 éves kisgyerekről elismernék, hogy nem beszél románul és hogy neki más oktatásra van szüksége, akkor az egy megoldás lenne a problémára.
Mindenesetre érdekes egy olyan országtól hallani ezt a 'miért nem beszél románul' kritikát, amelyik ország lakói átlagosan 1 idegen nyelvet sem beszélnek. De azért máson számon kéritek/kérjük hogy miért nem különbek. Nem tartod egy kicsit sem visszásnak ezt?
Én beszélek két idegennyelven is felsőfokon...
El kéne már engedni ezt a Trianon dolgot. Igen, vannak kisebbségi jogok, ez természetes, pl, hogy egy kisebbség el tudja a különböző hivatalos ügyeit intézni ott ahol a lakosságon belüli számaránya eléri a 20%-ot. Viszont az, hogy felvegyék mondjuk bolti eladónak teljesen abszurd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!