Biztosított-e at esélyegyenlőség munkahely keresési szempontból az ottani magyarok számára Romániában?
Már csak akkor is kell tudj románul, ha bolti eladó akarsz lenni.
Én meg még úgy se beszélem ahhoz megfelelő szinten a nyelvet, hogy még az érettségim is sikerült. Hát akkor az, akinek még az se?
A kettes hasonlata abban nem jó, hogy ott a munkakereső ment a szlovák közegből a magyarba.
De Erdély esetében az országhatár költözött el, nem az emberek.
"De Erdély esetében az országhatár költözött el, nem az emberek."
Igen, viszont ez 100 éve történt. Azóta baromira megváltoztak egyrészt az etnikai viszonyok, másrészt egy román munkaadót hol a bús bánatba érdekel, hogy az egy évszázada még magyar terület volt? Marosvásárhelyen hiába a lakosság 42%-a magyar, ha az 58%-a román. Szerinted ha bemegy egy román vásárló a boltba, akkor mit csinál? Activityzik?
Az a normális ha az ember beszéli annak az országnak a hivatalos nyelvét, amelyben él.
Azt mondjuk nem értem, hogyan nem beszélhet románul valaki, aki ott él. Ha magyar környzeteben is van, akkor is csak találkozik román nyelvűekkel, látja a román tévét, stb. és egy gyerekre gyorsan ragadnak a dolgok.
Vagy csak dacból nem tanulnak meg románul, hogy csakazértsem? Ezzel csak magukat szívatják, mert az sohasem baj, ha az ember beszél egy plusz nyelvet.
8
Ugyanez van a jugóknál is. Ott is akit nem szerb részre vittek el katonának egy szót nem beszél szerbül. Ez egyfokú igénytelenség is szerintem. Meg hát ez mutatja mennyire vannak "elnyomva". Amikor diplomát szerezhetnek úgy hogy a hazájuk hivatalos nyelvét sem beszélik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!