Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Szerintetek jogosan akadtak...

Szerintetek jogosan akadtak ki a focisták tegnap?

Figyelt kérdés
A tegnapi PSG-Basaksehir meccsre gondolok, ahol a negyedik játékvezető lenegrózta Pierre Webót, a Basaksehir kameruni másodedzőjét.

#BL #PSG #rasszízmus #Pierre Webó
2020. dec. 9. 17:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
77%

"Szerintem elég világosan elmagyaráztam, hogy mi a probléma ezzel. Megpróbálom mégegyszer, aztán ha nem tetszik ezúttal sem, akkor nem tudok mit tenni. Pont egy olyan tulajdonságával azonosította, ami terhelt. Ha nem is volt rosszindulatú, jól jelzi, hogy még mindig bőrszínekben gondolkodunk."

De miért terhelt? Szégyelli, hogy fekete? Hát sajnálom, nemm érdekel, hogy a dédszülei rabszolgák voltak vagy hogy leniggerezték egyszer, attól ő még FEKETE marad. A fehérek dédszülei meg pl holokauszt túlélők voltak. Nem a múltból kéne élni. Én nem vagyok rasszista, nem tehetek róla, hogy mi van/volt velük és én is kaptam már megjegyzéseket cigányoktól vagy románoktól. Ettől még fehér és magyar maradtam, pedig volt ilyen "traumám".

Lehet itt jönni a rasszizmussal, de valójában a feketék sokkal rasszistábbak, csak arról nem divat beszélni. Sokkal több fekete öl meg fehért, mint fordítva.

De visszatérve, leszarom, ha neki sértő a SAJÁT bőrszíne, menjen pszichológushoz, vagy műtse át magát, ha ennyire szégyelli.

2020. dec. 9. 20:25
 12/21 A kérdező kommentje:
Akkor se való a negrozás futballpályára.
2020. dec. 9. 21:14
 13/21 anonim ***** válasza:
53%
De nem négerezett. A negro románul feketét jelent. Ha azt mondta volna, hogy n.igger, akkor megértem a felháborodást, de nem ez történt.
2020. dec. 9. 21:20
 14/21 anonim ***** válasza:
52%
Azt mondta "ala negru", ami románul annyit jelent hogy "a fekete". Eddig abban a tudatban voltam hogy pont a négerezés, afrozás a sértő, és a leginkább píszi az a "fekete". Akkor már ez se jó? Amúgy se hiszem hogy volt bármi rasszista felhang a bíró mondatában. Amúgy meg nem kellett volna beordibálni a kispadnak mindenféléket a pályára, akkor nem kell odamenni lapot osztani. Ők kezdték.
2020. dec. 9. 23:17
 15/21 anonim ***** válasza:
69%

A nigger, nigga szavak valóban iszonyatos sértések, és egy szerencsétlen nyelvi véletlen, hogy románul a fekete ezekhez nagyon hasonló (egyébként sok latin eredetű nyelvben valami hasonló csengésű, mert a latin fekete niger). Nyilván peches az egybeesés, de ez itt a túlreagálás iskolapéldája, vagyis inkább a szituációval való visszaélés (kitűnően el lehetett terelni a felelősséget arról, hogy előtte a pálya szélén balhézott, amivel kiharcolt magának egy kiállítást - a nagy volumenű megsértődéssel talán még megússza az eltiltást is).

Az is tény ugyanakkor, hogy a negyedik játékvezető rendkívül figyelmetlen volt. A magyar néger szónak sincs sértő felhangja, mégis ügyelek rá, hogy soha ne használjam másik magyarral való beszélgetésben, ha van a közelünkben olyan, aki nem Magyarországon szocializálódott (pláne, ha fekete).

Egyébként egyszer elmeséltem egy amerikai diákomnak, hogy ha Magyarországon hallja a néger szót, akkor ahhoz nem kell semmiféle sértést társítani, itt ez része a nem pejoratív nyelvnek. Érdekesnek találta, sőt, viszonzásképp elmesélte, hogy ehhez hasonló az angolban is előfordul: van olyan szó, amit Ausztráliában teljesen normálisan használnak, az USA-ban pedig obszcenitásnak számít (vagy fordítva, sajnos már nem emlékszem, ahogyan a szóra sem).

2020. dec. 10. 08:16
 16/21 anonim ***** válasza:
Nem négerezte le, csak románul mondta hogy fekete. Amúgy a srácnak sztem inkább csak egy hiszti volt, mert a törökök így is szarul áltak, és a bíró piros lapot akart adni. Amúgy meg mi ez a bőrszín terhelt? Ezt a f*szságot, már bocsánat... Szerinte egy embernek büszkének kéne lennie annak ami, legyen szó feketéről, fehérről, ázsiairól, indiánról, arabról, stb; nem pedig kivágni a hisztit. Igen, a múltban borzalmas dolgok történtek (nem csak a feketék ellen), de szerencsére ezek (többnyire) már elmúltak. Ha pedig valami, akkor a sport az, ahol semmi helye sincs semmilyen politikai ideológiának. Legalábbis elég baj, ha csak azért játszunk hogy melyik nemzet/ország/faj/nem a jobb. Annyi igaz, hogy a játékvezető is mondhatta volna pl. a mezszámát a gyereknek a bőr színe helyett, de most már mindegy.. A zsidók elég nagy traumát éltek át, főleg hogy már a középkor óta üldözik őket (sőt, a Római birodalomban sem néztek rájuk jó szemmel a Római-zsidó háború után) és egy zsidó mégsem sértődik meg ha zsidónak hívod őt. Főleg hogy semmilyen negatív/diszkriminatív tulajdonságot nem társítasz mellé (ugyanúgy ahogy a román barátunk se tette)
2021. jan. 6. 23:05
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
A néger az feketét jelent
2021. jan. 6. 23:07
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
A mezszámát mondjuk pont nem mondhatta volna, mert a kispadról volt szó az egyik segédedzőről aki kabátban volt, ő kapta volna a pirosat, de a többivel egyetértek #16.
2021. jan. 6. 23:08
 19/21 anonim ***** válasza:
17-es igen, de különböző országokban különböző jelentéssel. Az angolszász országokban sértő. A magyar nyelvben a „néger” szó semleges maradt, pejoratív párjaként a „nigger”-t használják. Hiszen nem minden fehér elnyomó, hisz mi, magyarok (akárcsak a románok) sohasem gyarmatosítottunk (csak a Monarchiának volt egy apró gyarmata 1914-ben, az is Kínában), sőt, mi pont hogy ekkortájt (17. század) a törökök (és másrészt a Habsburgok) által voltunk elnyomva (sőt, akkoriban a keresztény gyermekeket el is vették, hogy katonát neveljenek belőlük. Ez az apró kitérő csak azért kellett, hogy lássák, volt mikor a fehéreket nyomták el (egyesekkel ellentétben, akik azt hiszik, hogy a fehérek ellen nem voltak atrocitások és "traumák") . Amúgy sok (főleg újlatin) nyelvben a niger csak mint színt jelöl. A néger megnevezés a spanyol és portugál negro (fekete) szóból ered, mely végső soron a latin nigrum (fekete) melléknévre vezethető vissza.
2021. jan. 6. 23:49
 20/21 anonim ***** válasza:
18-as, akkor csak még inkább "indokolt" (lehet így mondani?) amit mondott :)
2021. jan. 6. 23:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!