Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Amerikai választásban hogy...

Amerikai választásban hogy van ez a 270 pontos dolog? 270 pont minden jelöltnek a max, és azalatt nem hajlandóak beiktatni; pl ha a végén mondjuk egyiküknek lesz 269 pont, másikuknak meg 260, akkoris egyértelműen a 269-pontos nyert, neki van több.

Figyelt kérdés

Tehát akkor be se iktatják? Öcsém azt mondja, de nem hajlandó elmagyarázni, hogy de 269 ponttal pl nem lehet nyerni,mert akkor a másiknak már megvan 270. És akkor megkérdeztem, hogy egyébként akkor lehet az egyiküknek 280 is, tehát tud 270 fölé is menni ez a pontszám; és akkor azt mondta, hogy igen. De akkor nem értem.

Addig világos, hogy előfordulhat olyan is, hogy valakinek pl személyszámban több szavazata van, de a másik meg több államot "húz be" , és akkor ő nyer; na, tehát ez a része világos, csak azt nem tudom, mik ezek a 270-es számok; meg milyen összefüggésben áll, tehát ez a 270-es a lakosság számával, hogy van ez az arány; vagy akkor mondjuk fogják azt a számot, amennyi USA-beli "rész-állam" van, és akkor elosztják annyi felé, ahány jelölt van; és akkor őközöttük dobálják szét mondjuk ezt a 270-es számot? Valamint még, ez a szám hogy jött ki, hogyhogy pont 270?

De tehát a legjobban az érdekelne, hogy miért kell 270 pont a győzelemhez; miért nem elég az, ha egyszerűen csak több pontot szerez, mint a másik?

Vagy ezekkel a pontokkal még számolnak valamit tovább, mert ezeket a pontokat mások valahogy mondjuk azt mondják valahogy a beérkezett szavazatokkal, hogy ehhez a beérkezett szavazatmennyiséghez mi arányosan 300-ból még ennyit tudunk adni, és akkor ez olyasmi, mint a győzteskompenzáció, és akkor itt tehát mindkét, - vagy mindazösszes ha mondjuk több lenne - felet kompenzálják? Tehát, hogy ebből mindenki kap egyenlően, vagy arányosan? Vagy még valamit felszoroznak vele?

Előre is köszönöm a válaszokat.

2020. nov. 5. 14:42
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a 9-es kifejtést is, ez nagyon jó komment, átlatható, így értem szerintem, ment erre is a zöld.
2020. nov. 5. 15:02
 12/16 anonim ***** válasza:

Igen, a képviselőház szkanderozza le .

5#-ös voltam.

2020. nov. 5. 15:49
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Az a lényeg, hogy az USA-ban nem a választópolgárok szavazatainak száma, hanem az ezekből államonként meghatározott elektorok száma önt. Az most mindegy, hogy jön ki, de összesen 538 darab elektor van, és az nyer, akire a több elektor szavaz. Mivel 538-nak 269 a fele, ezért aki ennél többet szerz, nyer, hiszen a másik csak a maradékot kaphatja. Ezért aki 270-eet összegyűjtött, megnyerte függetlenül attól, a többi hová megy, mert a többi kevesebb mint 270.

Ha a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, előfordulhat, hogy mindkét jelölt azonos elektort gyűjt be, azaz 269-et. Az ilyen esetre az USA alkotmánya részletesen megjelöli, mit kell még figyelembe vanni, hogy eldőljön a dolog, végső esetben (ha másképp sehogy se sikerül elkerülni a döntetlent) pedig egy erre létesült bíróság dönt.

Ha véletlenül olyan lenne a helyzet, hogy még csak a szavazatok felét számolták össze és ez éppen 270 elektort jelent, amit az egyik jelölt kapott mind, akkor akár abba is lehetne hagyni a számlálást, mert lehet előre tudni, még ha az összes többi szavazat a másik jelölté lenne is, az csak 268 elektort jelent, tehát az előbbi győzött.

2020. nov. 5. 15:56
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
De, el KELL érni a 270-et, mert hacsak nem 269-269 az eredmény, az egyik eléri. Nem lehet 269-260, mert összesen 538 van, és minden elektor szavaz valakire, tehát muszáj hogy annyi legyen az összeg. Mivel a 270 pont több mint a fele, az jelenti a győzelmet, amit muszáj elérni.
2020. nov. 5. 15:57
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha ki kell osztanod 538 csokit ket embernek es nem lehet egyforma mennyisegu a ket embernel, tehat nem lehet 269-269 akkor logikusan valamelyik el fogja érni a 270et. Pl 270-268 vagy 310-228 vagy 338-200.

Ertheto?

2020. nov. 5. 16:26
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm ezeket a válaszokat is, eddig mindet felpontoztam, ami érkezett. :)

Egyébként értem most már :). Tehát az egyik elvileg automatikusan több lesz, mint 269, mert pl olyan nincs, hogy egy államnak csak 1 ilyen elektorja van; tehát hogy azé mondjátok , hogy olyan nem lehet, hogy 269-260; mert mondjuk bárhogy osztom el a "megyéket", az automatikusan vagy több lesz, mint 260, vagy kevesebb. :)

Tehát pl mondjuk van mondjuk az összes eddigi államból az egyik jelöltnek már 250; és vannak még 20, meg 4 elektoros körzetek; tehát 260 az biztos, hogy nem fog kijönni. Így vágom, de pl ha úgy lennének elosztva az elektorok a "megyék " között, akkor akár lehetne az is; de tehát az csak egy példa volt. :)

Meg pl tehát nem egyforma az étvágyuk, tehát pl egy nagyobb megye, meg egy kisebb megye "nem ugyanannyit eszik". :)

Nagyon-nagyon jó válaszokat írt mindenki, nagyon köszönöm; ti is légyszi pontozzátok föl egymást; mindegyik válasz hasznos volt;csak valamelyikre még nem mentek rá ketten; és akkor ezért nem látszódik, hogy az is hasznos volt. Thanx mindenkinek

2020. nov. 5. 17:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!