Magyarországon kívül van-e területi vitája más országoknak Romániával szemben?
Hmm. Lehet, hogy rövid távon jó lehet az utóbbi véleményezők gondolata, de nem szabad elfelejteni azt, hogy Románia csendben nagyhatalmi státuszra törekszik a térségben. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Románia tovább akar terjeszkedni, így előbb-utóbb megint területeket akar majd tőlünk tabolni, mint ahogy bűnöző módon elrabolta tőlünk Erdélyt aljas úton, módszerrel, hátbatámadással. Megint mrgfogja tenni. A román az román. Tévedek?
Más. Szerintem van egy másik nagyon aggasztó dolog. Moldova. A moldovaiak románok. Azokban sem szabad bízni. De nem ám.
Érdekes tapasztalatom volt egy moldovai lánnyal. Angliában történt az eset. A munkahelyen dolgozott velem egy kedves, szép és fiatal erdélyi leány, akivel magyarul beszélgettem. A moldovai lány hallotta, hogy mi magyarul beszélgetünk erről-arról. A beszélgetés után a dolgom után sietve távolodtam, amikor félfüllek hallottam, megéreztem, hogy a moldovai lány rászólt a magyar lányra, hogy ne magyarul, hanem románul beszéljen. A magyar lány perfekt beszél románul is, magyarul is, és jól angolul is.
Figyeljetek, amikor más erdélyi magyarokkal is beszéltem a munkahelyen magyarul románok előtt, akkor irdatlan gyűlölet sugárzott a románok szeméből felénk. Ha meghallják a magyar szót, akkor már ugranak. Ez nem vicc. Ez igaz. A magyarság valóságosan életveszélyben van. Lassan araszolnak. Én jóindulatú és naív vagyok. De ezt látom. Amikor a munkahelyemen az erdélyi magyar hölgyekkel beszéltem magyarul - megjegyzem, hogy Angliában -, akkor nagyon csúnyán néztek rám is és hölgyekre is. Ez nem vicc. Na de, ha Angliában ennyire megnyilvánul a románokban a magyarellenesség, magyargyűlölet, a fejgyűlölet, akkor mi lehet Romániában? Milyen mértékben bántalmazhatják a magyarokat?
Ne feledjétek, a románnak vérében van a magyarirtás szándéka. Oka a területrablási vágy, oka a nyelvre való féltékenység, oka a kisebbrendűségi komplexus, oka a magyar értelem és sikeresség, oka, az hogy, a magyar civilizált, oka a sok magyar siker, elért eredmények, oka a magyar hagyomány és ősiség. stb. Félelmetesen gyűlölnek minket tehetségünk miatt is.
Egyik módszerük az, hogy azonnal elnyomják a magyart egy munkahelyen, hogy ne tudjon érvényesülni. Ha vam közöttük főnök és így a magyarnak is főnöke, akkor nagyon szoros keretek között irányítja az alkalmazottját. Despotizmus. Csak az ő akarata érvényesülhet. Ha Angliában ilyenek, akkor milyenek a Magyar Erdélyben?
Később megfogalmazok még más tapasztalatokat is.
Szép szombatot Mindenkinek!
Nem követelésről van szó, hanem jogosságról.
Na mindegy. Tehát azt látom, hogy Magyarország nem törődik eleget azzal, hogy pl. az Erdélyben élő magyarokat kevesebb káros mentális és antiszociális hatás érje a magyarokkal szemben szélsőségesen viselkedő románok részéről.
Megjegyzem, hogy olyan munkahelyen, ahol lényegesen nagyobb arányban dolgoznak a románok, onnét minden magyar elmegy, de általában a lengyelek is. Volt egy görög származású kollégám is, aki három nap után azt mondta, hogy "Nem akarok ilyen emberek között dolgozni". Másnap már nem is jött.
A romániai magyar leány elmesélte, hogy a románok arra kényszerítették őket, hogy románosítsák el a családnevüket.
A románok iszonyat önzőek. A leggyakrabban használt kifejezésük az, hogy "I" meg az, "my one..." és "for me" vagy "to me".
Ha a munkeszközt akarsz tőlük elkérni, akárcsak két percre, még akkor sem adják oda, ha éppen nem használják. Át kell menni a másik épületbe miattuk az eszközért, mert önzőek. Ha például elmennek ebédszünetre, akkor azt a bevásárló kocsit, amelyet reggeltől ő foglalt le magának sem tudod használni, mert bele tesz egy papírt, hogy "Do not touch". Ha elveszed, és megtudja, akkor irtózatos cirkuszt képes csinálni. Tehát valamit magától kisajátít és azt, gondolja, hogy az övé. Holott a cégé.
Rengeteget káromkodnak. A nők is. Minden ötödik szavuk, hogy "pula" (f.sz), "kula" (sz.r), "kácco" (f.sz olasszul), stb.
A román férfiak nem segítenek más nemzetiségő nőknek pl. egy nehezebb doboz megmozgatásában. Azt tapasztaltam, hogy a románok az indiaiakat egyenesen lenézik. Mindenkinek szeretnek parancsolgatni. Ja és, azt gondolják, hogy a pálinka az román nemzeti ital. És nagyon büszkék arra, hogy románok, nagyon büszkék Romániára. "Ruménia! Ruménia! Ruménia!"
Ne gondolja senki, hogy a moldovaiak nem örülnének Románia és Moldova összeállásának, nászának. Egy moldovai úr a fülem hallatára mondta az angol kollégámnak, hogy "Bukarest hamarosan jön Moldovába".
Megjegyzés: Az Erdélyi lány csakhamar elment, mert a román kolléganői nem akarták befogadni a kollektívába. Szemlátomást nem akartak vele dolgozni, mert magyar.
Nem értem, hogy miért, de a románok mindenkinél okosabbnak tartják magukat.
Egy másik eset. Volt egy szlovák csoportvezetőm. Szinte teljesen azonos az irányítási módszere. Olyan mintha egyebnesen megtanították volna neki Szlovákiában, hogy egy magyarral úgy kell bánni, hogy az teljesen hozzászokjon a szlovák irányítási módszerhez, tehát teljesen kövesse a szlovák akaratot. Ilyen a román is. Teljes tudati és pszichés elnyomás van a magyarokkal szemben, a magyarok ellen mindkét országban. Illetve szerintem próbálják a teljes intellektuális elnyomást is kivitelezni.
Egy érdekes és kissé humoros megjegyzés, illetve kettő:
1. Ha egy kollektívában sok a román nő és ott van egy magyar hapsi és ha azzal egy magyar nő beszélget, akkor román nők nagyon csúnyán néznek a magyar nőre.
2. Az is idegesíti őket, ha egy magyar férfi jó viszonyban van pl. indiai nőkkel és azokkal kedves. Esetleg arra is képesek, hogy megjegyzéseket tegyenek, vagy piszkálódjanak az indiai hölgyek felé.
Az előttem szólónak. Szerintem nincs igazad. Nekem általában nincs rossz tapasztalatom a cigányokkal szemben. Na meg azt tapasztaltam, pl. Angliában, hogy jól megállják a helyüket a munkában. Magyarországi romákról írtam ezt.
Az indiaiakkal nem értem, hogy mi a bajod. Ha látnád, hogy hogyan dolgoznak és milyen gazdagok. Én látom, nagyon sokat ismerek közülük.
Nyílt területi vitája se Magyarországnak se Romániának nincs jelenleg.
Amik voltak:
A legfrissebb a Kígyó-sziget, amin Románia és Ukrajna veszekedett, és 70%-a végül Romániához, 30%-a Ukrajnához került.
Régebbiek:
Szerbia-Románia Timoc régió (vlachok miatt)
Bulgária-Románia Dobrudzsa régió, ami régebben teljesen Bulgáriához tartozott
Ukrajna-Románia Bukovina és Budzsak (Moldova alatti rész)
Magyarország-Románia Erdély
Igen, de én arra gondolok, hogy Románia jogosan foglalta el Erdélyt? Egyáltalán nem nevezhető jogosnak. Románia hízása, kövéredése pedig veszélyforrás a térségben.
Egy másik megjegyzés a koribbi szólásaimhoz fűzötten. A román társadalom korántsem egységes. Itt nem politikai, hanem román etnikai szempontokra gondolok. Kifejezetten román etnikai dologra gondolok. Románia térségeiben más és más románok élnek. Észrevettem, hogy egyes románok kifejezetten kerülnek más románokat. Egyenesen hozzájuk sem szólnak. Volt egy román kolléganőm, aki sosem beszélt a cégnél románnal. Csak moldovaival állt szóba. Az ebédlőben messze ült a többi romántól, gyakran háttal nekik. Ez a hölgy egyébként egy nagyon pedáns és sokat dolgozó jó harmincas hölgy volt. Tele aranyakkal. De volt egy másik román kollégám is, aki sosem kereste a románok társaságát. Eléggé iskolázott külleme volt. Egy másik, de fiatalabb román kollégám is ilyen volt. Kerülte a románokat. Diplomás az úriember.
Másik tapasztalat. A cégnél sok volt az egyedül lévő román férfi. Volt olyan román hölgy, aki egyel sem akart összejönni. Általában nem is történt kapcsolódás náluk. A román nő, ha tehetné, akkor sosem menne férjhez román férfihez. Nagyobb részt legalábbis ez lenne. De a román nő valamiért nem kell - többnyire -, nem románnak. Egyébként azért dolgosak, szeretnek túlórázni. A Bukarestiek és környékiek nagyon szépek. A moldovaiak is szépek. De láttam nagyon szép brassóit is.
Szóval egyfajta szétválás, hasadás, szétmorzsolódás is van folyamatban a román társadalomban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!