Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Hogy kell kiejteni Georgia...

Hogy kell kiejteni Georgia (ország) nevét magyarul?

Figyelt kérdés
Mi a helyes kiejtése Grúzia alternatív (általuk preferált) nevének magyar nyelvben használva?

2020. júl. 6. 11:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
64%
Georgiának kell ejteni, úgy, ahogyan leírjuk, magyarosan.
2020. júl. 6. 14:17
 12/16 anonim ***** válasza:
84%
Én úgy tudom, hogy korábban Grúziának hívták, de pár éve Georgia lett a hivatalos elnevezés. Mi megszokásból mégis inkább a Grúzia elnevezést használjuk. Viszont az angol nyelvterületen már korábban is (és most is) a Georgia elnevezést használják (amit ugye Dzsordzsának ejtenek), ehhez képest mi úgy ejtjük, ahogy írjuk, tehát: Georgia. (Remélem, érthető volt.) :)
2020. júl. 6. 17:33
 13/16 anonim ***** válasza:
75%
Saját neve Szakartvelo, angol neve Georgia (ejtsd Dzseordzsia), orosz neve Grúzia. Mi magyarok a Grúzia nevet használjuk, megkülönböztetésül az USA-tagállam Georgia-tól.
2020. júl. 6. 18:21
 14/16 anonim ***** válasza:
15%
Semmi köze nincs Grúziának a magyar nyelvhez, úgy mondunk mindent, ahogy akarunk. Mi se sértődünk meg, ha hungariannek hìvnak, pedig semmi közünk nincs a hunokhoz.
2020. júl. 6. 19:57
 15/16 anonim ***** válasza:
84%

Na, akkor itt a válasz.

Bár már az okoskodáson túl (kérdezőt is beleértve) jöttek jó válaszok.

Magyarul helyes a Grúzia és a Georgia alak is. Dzsordzsaként meg nem ejtjük, hiszen nem angolszász ország.

A Grúzia név orosz eredetű, és a keleti-blokk öröksége ez is. Viszont az utóbbi években az országot a nem-orosz eredetű Georgia formában hivatkoznak rá. Felszámolandó az szovjet/cári emléket. Georgia (Grúzia) diplomáciában kifejezetten a Georgia alakot kéri. Pár éve OV. facebook oldalán is kitette a látogatásuk (nem tudom mi volt már, ki jött ide, de azt hiszem a miniszterelnökük), sokan nem is értették mi az a Georgia.

Hasonló a helyzet Fehéroroszország elnevezésével is, ahol a Belarusz/ Belorusszia alak terjed.

De a köztudatban nehezen fog kikopni a Grúzia név. Szerintem jobb a Grúzia, de az ottaniak tudják.

2020. júl. 6. 20:22
 16/16 anonim ***** válasza:
69%
Hú, és tényleg, a nagypapám általános iskolai atlaszában (1932) is Georgiaként szerepel.
2021. júl. 10. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!