Miért lett ilyen fontos a "political correctness" vagy politikai korrektség?
Értem én, hogy néhány szó sértő de ezt miért nem lehet elviselni?
Miért nem mondhat mindenki azt amit akar? Ha megbánt az magánügy
Mondjuk ezt mostani hiper érzékenységet tényleg nem értem. Az Államokban kitalálták, a Tom Sawyer-ből ki kell szedni a néger szót, mert jaj de sértő a feketékre nézve. Mintha magyarban ki akarnák szedetni A cigánybáróból (Jókai regénye) a cigány szót-és még sorolhatnám-, mert mennyire sértő :)
Ez egy hibás ellenszer egy létező problémára. A PC - ség azt próbálja elérni, hogy az irracionális, szélsőséges eszméket visszafogják, oldaltól függetlenül. Ahogy a trollokat is be lehet jelenteni itt, ahogy a szatírt sem engedik garázdálkodni, csak mert ő így fejezi ki magát.
Az a probléma, hogy ez gyakorlatban így nem kivitelezhető, mert a PC - séget így felhasználhatják politikai érdekekre is és ritkán alkalmazzák egyenlően. Áldozatcsinálás folyhat, gyanusítgatás.
Megint az van, hogy a politikusok nem a probléma gyökerét támadják, hanem tüneteket kezelnek, ami nem működik. De részben a mi hibánk is, mert elvárjuk az azonnali eredményeket, amit ilyen problémáknál, mint a szélsőséges eszmék térhódítása nem lehet elérni, ha a probléma gyökerét akarjuk megszüntetni. De akkor ott a kérdés, hogy jó, ha várunk akkor honnan tudjuk, hogy tényleg csinálnak is valamit és nem bsznak át minket. Ez egy jóval bonyolultabb dolog, mint amilyennek látszik.
Tehát röviden, a gond a korrektséggel való visszaélés, ha jól veszem ki a leírtakból.
16. Szerintem igen, mert az már nem korrekt, ha csak az egyik oldallal szemben kell betartani ezeket.
A PC - séget nagyon könnyen kihasználják. De önmagában sem megoldás.
Attól nem lesz kevesebb neonáci, hogy betiltják a néger szót. Azt kéne megfigyelni, hogy mitől lesz valaki szélsőséges. Általában ezek emberek, akiknek sérelmeik voltak a kisebbséggel szemben, de senki nem hallgatta meg őket, mert az általánosító ember nem tud többséghez tartozó személyre áldozatként tekinteni, holott személyes sérelemnél teljesen mindegy melyik csoportba tartozik az illető. Ezért fordulnak ezek az egyének radikális eszmékhez, mert nem látnak más megoldást, azt éreztetik velük, hogy ők nem lehetnek áldozatok és le kell nyelniük a sérelmeiket. Ha ezt a problémát orvosolni tudnánk, nem lenne szükség PC - ségre, mert az etnikumok közötti nézeteltérések ki lennének beszélve, nem pedig csak a szőnyeg alá söpörve, amit a PC - ség csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!