Mit gondoltok arról, hogy a környező országokban - nagy valószínűséggel - hamisított történelmet kreálnak/tamítanak?
Környező országok alatt értem: Romániát, Szlovákiát, Ukrajnát, (?Szerbiát?). Már több ember mondta nekem a történelemhamisításokat a Kárpát-medencében, de a saját szememmel még nem láttam szlovák/román történelemkönyvet.
Igaz a hamisítás?
Lehet, hogy a kérdés kategóriáját nem találtam el.
Az, hogy mindenki hamisítja az valószínű, de azért a mértéke nem mindegy. Az utolsó 100 év még túl közel van, ma is élnek az akkori időkből, a napjainkra gyakorolt hatás is nagyobb nyilvánvaló hát, hogy megpróbálja mindenki a saját szája íze szerint értelmezni. Ezt azért össze se lehet hasonlítani az ó- és középkorig visszanyúló ferdítésekkel. Mondjuk, hogy a szlovákok gyártanak maguknak egy mesét miután a valós 16 évnyi történelmüket keveslik. Az is felháborító, hogy mindehhez Oxfordi tudósok adják a nevüket.
A másik amin dobtam egy hátast: A románok szentül meg vannak győződve arról, hogy mikor a visszacsatoláskor a magyarok bevonultak kivégeztek 1000000 románt. Volt olyan magyar ismerősöm aki ezt csont nélkül bevette. Csak nem tudom, hogy hol az 1 millió hulla. Annyit lehetetlen eltüntetni, ráadásul a román propagandát ismerve tuti a mai napig mutogatnák őket.
Két dolgot nem kellene keverni: a történelemtudományt és a történelmi mítoszokat.
Az iskolában tanított "történelem" nevű "tantárgy" pl. sehol sem a történelem nevű tudomány aktuális legfejlettebb álláspontját tükrözi. Amit az iskolában tanítanak, nemzeti ünnepeken politikusok emlegetnek, és ami a köztudatban van, az a történelmi mítosz. Pl. szlovák történelmi mítosz, hogy volt egyszer egy óriási szlovák birodalom, még a magyarok érkezése előtt. Vagy román történelmi mítosz, hogy a románok Daciában ragadt rómaiak és dákok leszármazottai és a nyelvük a klasszikus latin folytatása. Magyar történelmi mítoszok is vannak, pl. ahogy az ünnepeken vagy az iskolában bemutatják az 1848-as forradalmat, annak gyakran kevés köze van a valósághoz.
Jó esetben minden országban vannak történészek, akik normálisan, tisztességesen művelik a történelemtudományt. Az ő munkáik gyakran nem kerülnek be az iskolai tananyagba, de ettől még léteznek. Pl. a szlovák történészek nagy része nem fogadja el azokat a fantasztikus mítoszokat, amikben egy Fico- vagy Slota-hívő szlováknak hinnie kell. Romániában már rosszabb a helyzet, a románok eredetére vonatkozó migrációs elméletet csak kevés történész vallja, nagyon sokan nyomatják a dákoromán mítoszt.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Elnézést a kérdésben szereplő helyesírási hibáért.
Minden ország a saját képére formálja a történelmet, és ebből gyakran hajmeresztő hülyeségek születnek, amire nincs bizonyíték, mégis mindenki meg van róla győződve hogy az úgy volt.
Például a török pusztítás után a Magyarország déli határa menti magyar területek elnéptelenedtek, vagy csak nagyon kevesen laktak ott. A török uralom alatt álló szerbek egy része bevándorolt oda, és a mai napig azt állítják hogy az "ősidők óta szerbek által lakott terület". (Az a déli vidék nagyjából a mai Vajdaság)
De hallottam már olyat is hogy a törökök úgy tanulják hogy a magyarok rokon nép, és mi hívtuk őket ide.
A "Nagy-Szlovák Birodalom" meg csak Fico és Slota agymenése, dicső hatalmas történelmi dolgot mindenki tud magának kitalálni, az már más kérdés hogy sok a tudatlan idióta aki be is veszi.
Amúgy nekem van egy szlovák barátom, ő mondta hogy nálunk a történelem nem kötelező érettségi tantárgy, mert alig van mit tanulni belőle, meg nagyjából csak azt tanulják ami a mai Szlovákia területén történt.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!