Mit gondoltok arról, hogy a környező országokban - nagy valószínűséggel - hamisított történelmet kreálnak/tamítanak?
Környező országok alatt értem: Romániát, Szlovákiát, Ukrajnát, (?Szerbiát?). Már több ember mondta nekem a történelemhamisításokat a Kárpát-medencében, de a saját szememmel még nem láttam szlovák/román történelemkönyvet.
Igaz a hamisítás?
Lehet, hogy a kérdés kategóriáját nem találtam el.
nem...
Azt hittem ilyen Észak-Koreát vagy Kínát fogsz írni minimum.
Szlovákia meg a történelem :DDDD Ha-ha-ha!
A majmok bolygójának a történelme elfér egy SMS-ben...
Egy példát mondok. Romániában Gyulafehérváron van az Egyesülés Múzeuma. A múzeum nyitó része egy volt tiszti kaszinó, aminek a falát a román "történelem" nagy alakjai díszítik, és egy asztal van benne elhelyezve, amiről azt mondja az idegenvezető, hogy azon írták alá a román nép képviselői 1918. dec. 1-jén az egyesülési kartát, azaz Erdély elvételét. Kérdeztem, hogy hol a karta, amire először zavart csend volt a válasz, majd azzal vágta ki magát a pasas, hogy ez akkora érték, hogy nem rakhatják csak úgy ide. A második kérdésem az lett volna, hogy akkor miért nincs itt egy másolat. Addigra valaki a fülébe súgta, hogy magyar provokátor vagyok, és leüvöltöttek, nem kaptam választ. (Angolul zajlott a diskurzus.)
Aztán következtek a kiállítótermek. Itt az a koncepció, hogy a románok már Románia területén jöttek le a fáról, örökké itt éltek. Közben jöttek a rómaiak, meghódították őket, a románok átvették a nyelvet. Aztán jöttek a magyar hódítók, akik ezer évig ültek a nyakukon, majd a románság visszakapta jogos jussát ezzel a kartával. Illetve nem is az egészet, mert a románok a X. században című térkép szerint a Tiszáig terjedt a területük.
És közben ezer éven át a román nép és annak jeles képviselői kitartóan munkálkodtak az egyesülés kivívásán. Teremről teremre láthatjuk az egyesülésért küzdőket és a kapcsolódó eseményeket. Nekem magyarként bizonyos meglepetést okozott, hogy az egyesülés élharcosai között mutatták többek között Geoerge Dosa-t, a híres román parasztvezért és Iancu di Hunodorea-t (Hunyadi Jánost). Hát akkor most kérdés, hogy ki tudja jól mondjuk Dózsa vagy Hunyadi identitását.
Tényleg így van. (Megjegyzem nálunk is hamisítják.)
Nagyon jó példa hogy Romániában a 1919-es megszállást úgy tanítják hogy felszabadítottak minket a kommunista uralom alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!