A vidéki Franciaország valóban fejletlenebb lenne, mint Észak-Olaszország?
Én mindig Franciaországot hittem az egyértelműen fejlettebbnek, hiszen egy nagyhatalomról van szó, ráadásul a városok sokkal rendezettebbnek, ápoltabbnak tűnnek, ahol kevesebb a romos épület például.
Aztán megtaláltam ezt a Wikipédia-szócikket:
A térkép alapján jól látszik, hogy Észak-Olaszország területe végig kék, amely a magas fejlettséget jelöli, Franciaországban pedig mindössze két ilyen régió van: a magasan fejlett Île-de-France és az annál valamivel kevésbé fejlett Rhône-Alpes. Ezek szerint nagyjából csak ez a két régió húzza előre Franciaországot? A többi régió közel se számít fejlettnek?
Olaszország legfejlettebb régiói:
Bolzano - 42 900 EUR/fő
Lombardia - 38 500 EUR/fő
Trento - 36 600 EUR/fő
Emilia-Romagna - 35 800 EUR/fő
Valle d'Aosta - 35 700 EUR/fő
Veneto - 33 500 EUR/fő
Lazio - 33 200 EUR/fő
Liguria - 32 000 EUR/fő
Friuli-Venezia Giulia - 31 400 EUR/fő
Toscana - 30 900 EUR/fő
Piemonte - 30 700 EUR/fő
Ezzel szemben Franciaország 10 legfejlettebb területe:
Île-de-France - 53 100 EUR/fő (aránytalanul fejlett az ország többi részéhez képest)
Rhône-Alpes - 30 000 EUR/fő
Provence-Alpes-Côte d'Azur - 28 100 EUR/fő
Midi-Pyrénées - 27 900 EUR/fő
Alsace - 27 700 EUR/fő
Pays de la Loire - 27 000 EUR/fő
Aquitaine - 27 000 EUR/fő
Haute-Normandie - 26 100 EUR
Bretagne - 26 000 EUR
Auvergne - 25 800 EUR
Összességében tehát lehet, hogy Franciaország fejlettebb, mert felhúzza az extrém gazdag Île-de-France, de a vidéki Franciaország nyugati viszonylatban egészen elmaradottnak tűnik (Németországhoz képest a lemaradás óriási, de még Észak-Olaszország is jobban teljesítőnek látszik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!