Hivatalosan miért nem szavazhatnak a kiutazott magyarok olyan módon, mint a külhoniak?
"Azt mondd már meg légyszives, hogy miért kivételeznél azokkal akinek állandó lakcíme van Mo-n de külföldön élnek azokhoz képest akiknek szintén állandó lakcímük van, de nem ott élnek (viszont Mo-n)?"
Miért kivételezés az, ha megakarom adni UGYANAZT a jogot valakinek, aki fizikailag UGYANABBAN az állapotban van, akinek már adva vagyon ez a jog?
Vagy indokolt meg nekem, hogy a külhoniak miért NEM a külképviseleteken adják le a szavazataikat?
Én egy jogegyenlőség KIVITELEZHETŐSÉGÉT firtatom és nem azt, hogy ez másoknak miért nem szimpatikus.
És egyébként bocsánat, de én felvázoltam egy ötletet, ami kapcsán megkérdeztem, hogy működőképes lenne e.
Az, hogy te nem akarod, hogy ez így működjön, az a te személyes véleményed, nem tartozik rám, de a kérdést ezzel még nem válaszoltad meg.
És továbbra sem adtam és adok pártpolitikai színezeted ennek a jogi és technikai kérdésnek. Az, hogy te (sejtésem szerint) titkon sértve érzed magad, mert a számodra most pártpolitikailag kényelmes helyzeten változtatni gondolok, az tőlem független.
Egyáltalán nem érdekelnek a sejtéseid.
"Vagy indokolt meg nekem, hogy a külhoniak miért NEM a külképviseleteken adják le a szavazataikat?"
- Azért mert jogalkotó hozott egy szabályt. Másnéven: CSAK. Most így jobban érzed magad? Miért nem lehet lopni a boltban? Azt is azért mert a jogalkotó hozott egy szabályt. Másnéven: CSAK
"Az, hogy te nem akarod, hogy ez így működjön, az a te személyes véleményed, nem tartozik rám, de a kérdést ezzel még nem válaszoltad meg."
- Akkor megválaszolom: de természetesen lehetséges lenne. Egyszerűen a jogalkotón múlik, hogy lehetővé teszi-e ezt vagy sem.
Dehát ez teljesen nyilvánvaló, ezt te is tudod, emiatt minek írsz ki kérdést? Például azt is feltehetnéd, hogy lehetséges lenne-e, hogy a az összes vasi jászberényben adja le a szavazatát, a budapestiek szegeden, szegediek meg leadhassák a szavazatukat a debreceni coop áruházakban. Mert nyilván lehetne mindenféle törvényeket alkotni, csak nem biztos, hogy praktikus / működőképes.
A te ötletedet természetesen egy pillanat alatt megszavazhatná a parlament, de mondjuk csinálna vele egy jogi anomáliát, ami most ebben a pillantban nem áll fenn.
És nem akarok belefolyni olyan vitákba, hogy alapvető demokratikus jogokat és értékeket azért bagatellizáljunk el, mert sok a tesze-tosza ember, akik esetleg nem fognak élni ezzel a jogukkal, vagy egy nagy részüket nem érdekli.
Van olyan ország, ahol a részvételi arány kevesebb mint 20%, ettől még nem válik okafogyottá a demokrácia intézménye. De ilyen a környezettudatosság is. Csakmert az emberek többsége nem él környezettudatosan, nem kéne lekicsinyleni a törekvéseket és kidobálni a szelektív kukákat mert "az embereket úgysem érdekli a használatuk".
Ez nem az a kategória, mint mikor elromlik a mozgólépcső és az emberek egy újért kiáltanak, ahelyett, hogy használnák a lábaikat. Ezen lehet nevetni és értetlenkedni, de újfent: a demokratikus alapjogok az nem ez a kategória.
"Mert nyilván lehetne mindenféle törvényeket alkotni, csak nem biztos, hogy praktikus / működőképes.
A te ötletedet természetesen egy pillanat alatt megszavazhatná a parlament, de mondjuk csinálna vele egy jogi anomáliát, ami most ebben a pillantban nem áll fenn."
Erre vagyok kíváncsi, hogy az én ötletem mégis miben nem lenne praktikus, illetve milyen anomáliát keltene.
"Dehát ez teljesen nyilvánvaló, ezt te is tudod, emiatt minek írsz ki kérdést?"
Ha ilyen egyszerű volt válaszolni, akkor minek kötözködsz és bonyolítod az egészet? Szerinted nem kettőn áll a vásár egy ilyen helyzetben?
Azért mert azt feltételeztem, hogy nem csak annyi érdekel, hogy "de igen, teljesen igazad van, megszavazhatná a parlament" hanem az is, hogy esetleg miért nem szavazza meg.
"Erre vagyok kíváncsi, hogy az én ötletem mégis miben nem lenne praktikus, illetve milyen anomáliát keltene."
- Ezt már többször leírtam. Ha miskolci vagy és angliában laksz és szavazhatsz levélben, akkor ezt a jogot akkor annak is meg kellene adni aki miskolci, de zalaegerszegen él. Mert ugyan miért adnák plusz jogot valakinek csak azért mert nem kiköltözött. Ezt szerintem simán lelőné az alkotmánybíróság.
- Erre vagyok kíváncsi, hogy az én ötletem mégis miben nem lenne praktikus, illetve milyen anomáliát keltene.
- Dehát ez teljesen nyilvánvaló, ezt te is tudod, emiatt minek írsz ki kérdést?"
- Ha ilyen egyszerű volt válaszolni, akkor minek kötözködsz és bonyolítod az egészet?
Dönts már el, hogy mire vagy kiváncsi. Arra, hogy megszavazható lenne-e egy ilyen törvény vagy arra, hogy az ötleted miért nem praktikus.
"vagy arra, hogy az ötleted miért nem praktikus."
Egész végig azt kérdezgettem, hogy működőképes lenne e, mi a technikai akadálya, kivitelezése mit foglalna magának stb. stb. Szerintem ezt illetően végig egyértelmű voltam.
"Ha miskolci vagy és angliában laksz és szavazhatsz levélben, akkor ezt a jogot akkor annak is meg kellene adni aki miskolci, de zalaegerszegen él. "
Lényegében az lenne a legnagyobb érv ellene, hogy az emberek hőbörögni kezdenének? Ez a mostani rendszer ellen sem volt hatásos, így ( és ez csak feltételezés) szerintem az én elgondolásom is simán működhetne.
"Ezt szerintem simán lelőné az alkotmánybíróság."
Lehet, nem tudom. Kanadában mindenesetre nem csináltak ebből problémát. Érdekes módon ott azon problémáznak, ami itthon meg nem képezi érdeklődés tárgyát.
"Mert ugyan miért adnák plusz jogot valakinek csak azért mert nem kiköltözött."
A jelenlegi felállásban csak a külhoniak számára jelent plusz jogot, de amint kiterjesztenénk minden külföldön tartózkodóra, már nem is annyira "plusz". Persze szerintem itt annyiban fogunk maradni, hogy nem értünk egyet.
"A jelenlegi felállásban csak a külhoniak számára jelent plusz jogot, de amint kiterjesztenénk minden külföldön tartózkodóra, már nem is annyira "plusz". Persze szerintem itt annyiban fogunk maradni, hogy nem értünk egyet."
Az, hogy a külhoniak levélben szavazhatnak az nem plusz jog. Akkor lenne plusz jog, ha ugyanúgy szavazhatnának szavazófülkében is Magyarországon.
És pont emiatt lenne plusz jog ha csak a kiköltözés miatt különséget tennének aközött, hogy az egyik külföldön tartózkodik a másik meg itthon de a külföldi szavazhat levelében. Ha szerinted ez nem plusz jog akkor mi?
"Akkor lenne plusz jog, ha ugyanúgy szavazhatnának szavazófülkében is Magyarországon."
Szavazhatnak úgy is, csak a külképviseleteken, nem?
Kérdező
Feltettél egy kérdést, ha nem emlékeznél rá akkor ezt: "Hivatalosan miért nem szavazhatnak a kiutazott magyarok olyan módon, mint a külhoniak?"
Megválaszoltuk. Neked nem tetszik a válasz és most hisztizel, hogy de akkor is....
Nem kell egyetértened a válasszal, de akkor fogadd el, hogy van aki másképp gondolja mint te és lépj tovább, ne kötözködj! Mert amit csinálsz az csupán ennyi, kötözködés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!