Egyiptom hogyan lett arab ország?
Az a szerencsétlen első viszont azt sem tudja, hogy ma is arab számokat használ, mikor a boltban fizet. A többit meg sem említem, túl magas lenne.
Hallottál már kérdező népvándorlásról? Úgy 1500 évvel ezelőtt Európa, Ázsia egyes területeket nem számítva, meglehetően néptelen vidék volt. Az emberek meg jöttek mentek. Ki hódítási célból, ki megélhetési célból.
Az arabok kezdetben egyszerűen csak belakták a Kisázsiai elnéptelenedő vidékeket. Később - mert jobbak voltak a belső körülményeik környezetüknél - sokasodtak, szétszéledtek. Így jutottak Egyiptomba és az egész észak-afrikai partvidékre, sőt a mai Spanyolországba. Ott móroknak hívták őket. Ma a spanyolokhoz sokan az ő művészetük megcsodálásáért mennek.
Aztán a világ tovább változott, ezer év múlva jött a reneszánsz, később a felvilágosodás. Ez azt eredményezte, hogy az arabok kezdtek lemaradni környezetükhöz képest. Sok oka volt ennek.
Még egyszer az első rinyálásához. Egyiptom Havas nevű főrégésze valóban sokat mondogatja, Egyiptomot illetik az ottani műemlékek. Csak megkérdezem csendben: a németeket, franciákat, újabban az USA-t jobban illeti? Ugyanis e neheztelés az újkori pénzes rablók magatartására vonatkozik. Jönnek, kérnek engedélyt ásatni, kötnek szerződést, majd - mer pénzük van - a kiásott értékeket viszik haza, zömét magángyűjteménybe.
De lehet elmenni a londoni Nemzeti Múzeumba, Párizsba, Berlinbe, újabban Chicagóba és más tengerentúli nagyvárosokba, ókori görög kincseket, Nagy Sándor (szintén összerabolt) értékeit megtekinteni, mert azok már több mint 100 éve nem a helyükön vannak. Elég elolvasnia dicsekvő német Trója feltalálót, ő legalább őszinte volt. Kár, hogy a háború elvitt mindent, német alaposságú leírásai, rajzai, fényképei nélkül semmit sem tudnánk róluk. Talán ha a helyükön maradtak volna.
"
Az a szerencsétlen első viszont azt sem tudja, hogy ma is arab számokat használ, mikor a boltban fizet. "
Hát nem tudom én a boltban nem ezeket a számokat látom:
16:13
A ma használt tizes számrendszert (egyáltalán a számrendszereket) az indiai matematikusok találták fel, az araboknak ehhez semmi közük.
Az viszont igaz, hogy az arabok hóditottak nyugatra is meg keletre is, igy nem az európaiak kerültek kapcsolatba először az indiai kereskedelmi számitásokkal, hanem az arabok. Ők közvetitettek azt Európába. Innen a megnevezés, hogy "arab számok".
A régészeti emlékek rablása meg más tészta. Ugy mellesleg emlékszem egy kerekasztal beszélgetésre az izraeli TV-ben. Volt ott egy palesztin meghivott is, aki a Siratófallal kapcsolatban mondta, hogy az "palesztin múemlék". Egy keresztény pap kijavitotta, hogy az bizony zsidó minden szempontból, zsidók épitették, a zsidók legszentebb helye. Erre a palesztin kenetteljes valasza: "A palesztinok hajlandóak elfogadni minden nép örökségét, aki valaha élt ezen a területen."
Mire egy öreg zsidó kirobbant: "Van nekem fiam, ő az én örökösöm, nem maga!"
"Semmi közük nekik ahhoz az ősi kultúrához aminél ezerszer elmaradottabbak, csak mert földrajzilag most ők élnek ott. Ha egy ókori egyiptomi most látná kik származtatják magukat tőlük sírna szégyenében."
Ahogy a mai primitív magyaroknak sincs közük az egykor Dunántúlt uraló, és a kora legfejlettebb civilizációját létrehozó Római-Birodalomhoz.
Valóban nincs, bár szerintem senki se állította, hogy lenne közük a magyaroknak a rómaiakhoz. Ellenben az Egyiptomban élő arabok másként látják saját múltjukat. Egyiptom őslakosai, mint írtam, a koptok, akik most kisebbségbe és elnyomva, sokszor terrorban élnek.
# 9
Te nagyon el vagy tévedve. A kopt nem egy népcsoport hanem vallás. Egyiptom őslakosai keveredtek a betelepülő arabokkal, így alakult ki a mai egyiptomi nép. Vannak köztük muszlimok és keresztények is. Ahogy a mai magyar nép az itt élő őslakosok és a betelepülő magyarok keveredéséből alakult ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!