Mi a véleményetek a Cz Bren 2 gépkarabélyról?
Az új "magyar" fegyverre lennék kiváncsi hátha valakinek van tapasztalata.
Gonlolok itt a például arra, hogy a Hk416 hoz képest mit tud egy CZ bren 2.
Köszi a válaszokat!

Te lőttél már HK416-al?
Nemtudom miért van mindenki elszállva attól a fegyvertől. Egy tök egyszerű konstrukció semmi extra nincs benne.
A Bren egy nagyon jó fegyver egyébként. Nekem bejött bár vannak apróbb hibái. De könnyen kezelhető, testreszabható igény szerint, és kicsi a visszarugása.

Teljesen jó fegyver, de pont ugyanúgy tök felesleges is teljesen. Modern konfliktusokban az ellenség 10%-át pusztítják csak kézifegyverekkel, azt is leginkább aknavetővel, géppuskával, mesterlövész fegyverrel.
Maximum arra jó a rendszeresítése, hogy pár fiatalt vonzani fog a hadseregbe az, hogy "hú de f...sza kézifegyvert adnak majd a kezembe"...

"Modern konfliktusokban az ellenség 10%-át pusztítják csak kézifegyverekkel, azt is leginkább aknavetővel, géppuskával, mesterlövész fegyverrel."
Modern konfliktus még nem volt (de ne is legyen).
De ha igaz lenne amit írsz akkor a CZUB már becsődölt volna de nem így van mert terjeszkedik. Egyrészt nem csak a katonaság használ gépkarabélyokat. Másrészt a rakéták stb meg nincsenek akkora számban hogy csak úgy bármikor kilőhetnek egyet egyszerűen nem éri meg pénzügyileg (háborúban a pénznek óriási jelentősége van).
A mesterlövész fegyver hatékonysága pedig igencsak korlátolt (Mondom ezt úgy hogy elvégeztem a mesterlövész tanfolyamot) ahogyan a használója is. A ballisztikai számítások használatát pár nap alatt megtanulhatod de a tényleges bevethetőségig több évnyi gyakorlás szükségleltetik főleg az önkontroll a hidegvér megtartása az amit csak nagyon kevesen képesek elsajátítani hogy stressz helyzetben is pontosan tudjanak lőni. Tapasztalatból mondom hogy ha izgulsz/ideges vagy stb. ahogy megugrik a pulzusod még egy 300 méterre lévő álló célpontot sem fogsz tudni eltalálni még fekvő stabil pozícióból sem

Éppen ezért használ minden tisztességesebb afrikai milicia is minimum nehézgéppuskás meg 80-120 mm-es aknavetőket felszerelt kisteherautókat. Amelyik meg még egy fokkal komolyabb az rakéta-sorozatvetőket is.
Ahol pedig asszimetrikus hadviselés van, ott taposóaknákat, IED-eket használ a gyengébb fél.
Az erősebbnek sem jut eszébe kézifegyverekkel aprítani a gyengébbet, jobb arra a légierő meg tüzérség.
Köszönöm a válaszokat.
Nem lőttem én semmilyen fegyverrel csak érdekel, hogy mi merre hány méter.
Azért HK416-ot hoztam fel, mert a franciák ezt rendszeresítik és persze sokan dicsérik.
Meg úgy tudom, hogy elég csúcs fegyver(az ára is az).
Örülök egyébként a Bren 2-nek.

"Azért HK416-ot hoztam fel, mert a franciák ezt rendszeresítik és persze sokan dicsérik."
A Glockot is istenítik, de azt is csak az aki még nem lőtt mással. Igazából az egyetlen pozitívum amit arról is feltudok sorolni hogy könnyű de semmi többet
Fölösleges belekötni a HK416-ba, csak egy összehasonlítási pédának szántam.Ez az a "modern" fegyver.
Nehogy az AK-47 el kerüljön egy kalapba, mert annak nincs értelme, hogy az AK fanatikusok szétsavaznak mindent.
Egyébként a gázelvételes, gázdugattyús rendzser a HK416-nál azt mondják nagyon jó fejlesztés. Elvileg nehezebben koszolódik a fegyver.
Remélem a CZ is hasonlóan jó.

Éppenséggel választhatta volna a Honvédség a HK416-ot is, a Bren 2 mellett csak azért döntöttek, mivel a csehek hajlandóak voltak eladni nekünk a licencjogokat.
A kérdésre is válaszolva. Paramétereiket tekintve mindkét fegyver nagyon hasonló, a megbízhatóságra sem nagyon lehet panasz, szóval nagy különbség nincs a két karabély között véleményem szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!