Magyar honvédség! , mennyivel fog jól járni a legmodernebb cseh fegyverekkel?
1.menyire megbízható típusúak a(CZ BREN 2 gépkarabélyt, a Scorpion EVO 3-as géppisztolyt és a CZ P-09-es pisztoly)?
2.ak gépfegyver családnál is megbízhatóak?
3.magyar honvédség is fog belőlük kapni ha már nálunk is fogják gyártani?
A cseh nehézipar az mindig Európa élvonalába tartózott.
A Szent István csatahajón Skoda lövegek voltak.
Škoda Művek volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb fegyvergyártója.
Olvastam már olyat is, hogy a kalasnyikov gázelvetélés rendszerét egy Cseh találta ki ami akkor a 3.birodalom része volt, a németek legyártották MP-44-es ebből meg a Szovjetek az AK-47-es.
Véleményem szerint rendkívül megbízhatóak.
Az a hír járja ezekre lesznek lecserélve a magyar "elavult" fegyverek.
"Olvastam már olyat is, hogy a kalasnyikov gázelvetélés rendszerét egy Cseh találta ki ami akkor a 3.birodalom része volt, a németek legyártották MP-44-es ebből meg a Szovjetek az AK-47-es."
Azt hogy a gázelvételes megoldást egy cseh találta ki...nem tudom, lehet.
De az AK 47 nem az Stg 44-ből vette át az biztos. A gázelvételes megoldás már évtizedek óta ismert és alkalmazott volt (pl. az orosz-szovjet Tokarev puska is ilyen volt..meg sok más.) Az AK szerkezete, müszaki megoldása k-va messze áll az Stg 44-től.
De egyébként: Végre egy okos döntés nagyjainktól a cseh fegyverek jók, mondhatni világszinvonalúak. (csak ne mészáros kapja meg a gyártásjogot)
# 4
Valóban egy cseh Karel Krnka találmánya a gázdugattyú, az első világháborúban használta a monarchia is a találmányát, mégpedig a Roth–Steyr M1907-es pisztolyt
Azért a jól járás az nem biztos hogy stimmel. A fegyver minősége ezredrangú kérdés. Mai modern kézifegyverek megbízhatósága között elhanyagolható eltérés van, és komoly védelmi képességet nem jelentenek.
A jól járás kérdését inkább úgy kéne feltenni, hogy jól jár e ezzel a magyar állampolgár? Mennyivel jobban leszünk védettek, ha drágán összerakott kézifegyverre csesszük el az összes költségvetésünket, meg túlárazott helikopterekre egy olyan korban, ahol a hadviselés épp átalakul és egyre inkább a robotizáció, digitalizáció, mesterséges intelligencia, űrhadviselés, irányított energia határozza meg a jövő hadviselését. Ebben a kontextusban édes mindegy a CZ BREN 2 minősége, mert kb. annyit ér mintha aranyozott kerti-törpéket vennénk. Kb. 0 szerepe van a védelemben, ahogy pl. a második világháborúban a lovas hadviselésnek és a szablyáknak. Teljesen mindegy a minősége, kvázi nem jó semmire.
*9
A jövő gyalogos hadviselése sztem egyelőre marad a jelenlegi állapotában, messze vagyunk még attól, hogy a sci-fi akció mozifilmekre jellemző felállásban robotokat küldjünk a harcmezőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!