A középkori lovagrendeknek kb. mennyi katonájuk volt?
Mikor, hol, kinek mennyi :) Néhány tucat, néhány száz.
2019. márc. 9. 12:44
2/11 A kérdező kommentje:
Legfeljebb pár száz valódi lovag lehetett egy-egy ilyen rendben szerintem.
A Grünwaldi csatában a Német Lovagrend 270 lovaga vett részt(meg még olyan 12-16.000 egyéb katona harcolt az oldalukon) , amiben olyan 200 meghalt. És ez a csata bár nem jelentette a lovagrend felszámolását, de jelentősen vissza szorultak.
2019. márc. 9. 13:24
4/11 A kérdező kommentje:
3# köszönöm az értelmes választ!
Nem a szövegértés nehéz, a kérdés túl általános. Mintha azt kérdeznéd, mennyi a víztartalma a gyümölcsnek.
A 14. századi magyar Szent György Lovagrendnek pl. maximálva volt a létszáma 50-60 főben asszem, a Máltai Lovagrendnek a 16. században volt olyan kétezer fője... stb.
2019. márc. 9. 14:13
Miért fontos ez számodra? Miért érdekel?
Én szolgáltam a királyt a lovagrendben 1632. november. 06-án iktattak be 21 évesen, akkor 745 lovag védte a királyunk érdekeit. Nagyon tiszteltem Mátyás királyt, ezért születtem Magyarországra, sajnos itt már nem élnek lovagok.
2019. márc. 9. 14:37
Egyébként egy lovagi felszerelés csatalovakkal együtt, simán drágább volt mint egy átlagos jobbágyfalu. Ebből kiindulva logikusnak is tűnik, hogy nem volt olyan túl sok lovag, mert ezt a felszerelést eleve kevesen engedhették meg maguknak.
2019. márc. 9. 14:39
2019. márc. 9. 14:40
9/11 A kérdező kommentje:
Nem csak az érdekel,hogy mennyi lovagjuk volt, hanem a közkatonák száma is, meg, hogy abban a korban mennyire voltak ütőképesek, és a kicsi lovagrendek nem igazán érdkeelnek, hanem csak a legjelentősebbek
A lovagrendeknek mindig volt egy állandó tagságuk. A létszám változó volt. De nem kizárólag ezekre támaszkodtak fegyveres erőkként. Ugyanúgy állítottak ki sereget, mint bárki más. Voltak birtokaik sok országban. A Német Lovagrend nemcsak a Baltikumot uralta, de sok birtoka volt több európai országban. Katonaságot is elsősorban a németországi uradalmakból állítottak ki. Ehhez jött, hogy kereszténység terjesztése címét joga volt lovagokat toborozni bármelyik katolikus államból. A Német Lovagrendnek a grünwaldi csatában harcoltak egyrészt a birtokok lakosságából toborzott (elsősorban német) katonai. Aztán nagyszámú zsoldosuk volt, ezek is zömmel németekből álltak, de volt angol íjászok, németalföldi gyalogosok is. Aztán jöttek vendéglovagok Németországból, Angliából, Flandriából és Franciaországból.
2019. márc. 14. 12:48
További kérdések: