Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Akik szerint olyan jó volt a...

Akik szerint olyan jó volt a sorkatonaság, azok miért nem maradtak a katonai pályán?

Figyelt kérdés
Látom sok idős nosztalgiázik, meg megmondja hogy most jó lenne ez a fiataloknak...de ha annyira jó volt, miért nem maradt a többség? (Tudom voltak akik maradtak aztán tiszthelyettesek vagy netán tisztek lettek, de ez kb 1-2%.)
2018. ápr. 16. 17:55
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
29%

Szóval a katonaság a hibás, hogy a te retyerutyád férfitagjai nem úgy ugrálnak, ahogy te szeretnéd!:D :D :D

Eszem megáll!

És úgy gondolod, hogy ezt ezalatt a kérdés alatt kell elpanaszolnod?

2018. ápr. 16. 18:41
 12/25 anonim ***** válasza:
89%

Aki volt már katona, az pontosan tudja, hogy a besorozott 'takony' a leszerelés után is takony maradt. Akinek meg van gyereke, az meg pontosan tudja, hogy 18 éves FELNŐTTEKET már nem lehet nevelni. Aki addig képtelen volt értelmes embert varásolni a fiából, annak van egy rossz hírem: el lett b/aszva.

Persze lehet itt vitatkozni, hogy van-e hosszútávú nevelő hatása pár hónapos vécépucolásnak, de a sorkatonaság negatív hozadékai messze túlmúlják a pozitívakat. Egyrészt marha drága, ami önmagában elég nyomós érv. Másrészt életerős fiatalokat nem kéne államilag csicskáztatni, ami helyett tanulhatnának vagy karriert építhetnének. Ez közvetetten további költségvetés kiesés. Harmadrészt a haderő összminőségét rontja, ha motiválatlan fiatalokkal töltjük meg a sort, és végső soron az állomány erejét nem növeli, hanem csökkenti, ha a budget a sorkatonák kiképzésére lesz fordítva, nem pedig a professzionális hadsereg hadtechnikai eszközeinek a fejlesztésére. Továbbá a 21. században a cyberhadviselés sokkal elterjedtebb és nagyobb nyomásgyakorlással bír, tehát ha feltétlenül az ország katonai potenciálját akarjuk növelni, akkor ma már egyáltalán nem az a célszerű kiképzési mód, hogy a nyikhaj kezébe nyomunk egy stukkert meg két tárat, amit beosztatunk vele 3 hónapra.

2018. ápr. 16. 20:04
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

*13

Nevelés szülő dolga. Ha apuka/anyuka megbukott ebből, majd pont a Honvédség jár sikerrel? :)

2018. ápr. 16. 21:01
 14/25 anonim ***** válasza:
94%

a sorkatonaság olyan formában ahogy itt működött, mükődne, nem élhető.

A kopaszok szopatása a mindennap része volt, és valószinüleg ezután is az lenne, ami nem jódolog.

A saját kis hadseregünket is alig tartjuk el, és most tartunk ott hogy tudunk annyit lőni és gyakorlatra járni amennyit egy katonának kell.

Ha a létszám meg 3xzódni ennek ismét végelenne.

A mostani állapotában is ha egy srác eljön katonának és egy féreg volt, akkor idebent is az marad. Ez nem lenne másként a sorosoknál sem.

Viszont hozzáteszem, az hogy mondjuk kötelezően egy tartalékos kiképzést kapjon mindenki ami 4 hét, szerintem kellene és mondjuk 3 évig tartalékos lenne az ember ( területvédelmi, tehát csak a saját környezetedet ért kár, katasztrófa esetén lennél behivható(árviz ilyesmi). Mert az hogy az embereknek fogalmuk sincs már erről a világról viszont nem 100%-osan jó.

2018. ápr. 17. 06:59
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Jaj hagyjuk már ezt a rendet tanultak az emberek a sorkatonaság alatt meg fegyelmet. Dehogy tanultak egyiket sem.

Mindenkivel akivel eddig beszéltem és volt sorkatona egytől egyig csak arról mesélt miként trükköztek, miként sunyiskodtak, miként bizniszeltek a konzervekkel, stb.

Legfeljebb a futkosóban tanultak rendet.

Meg most fölösleges bevezetni, hogyha a NATO általl előírt összeget is alig hajlandóak a kormányaink elkölteni a honvédség fejlesztésére (nem csak Orbán, Gyurcsányék ideje alatt is majdnem büntetést kaptunk emiatt). Amikor megmondják, hogy addig nem hajlandóak feljeleszteni, újabb fegyvereket venni, amíg el nem lövik az összes anno vásárolt lőszert.

Meg számtalanszor el lett mondva, hogy a sorkatonaság pusztán egyetlen egy dolog miatt kellett: sok volt a csókos ember, aki más munkára nem volt alkalmas, így berakták kiképzőnek. Azt már megse említem, hogy milyen öngyilkosságot, öngyilkossági kísérletet kellett elzsírozniuk aztán a párt vezetésnek.

2018. ápr. 17. 08:04
 16/25 anonim ***** válasza:
16-hoz hozzátenném, a Néphadsereg katonailag sem volt nagy értékű, miután kizárólag arra szánták annak idején a Varsói Szerződés keretén belül, hogy egy új háború esetén golyófogóként szolgáljon. Felfogja az ellenséges támadást, miközben a szovjetek felkészülnek az ellencsapásra.
2018. ápr. 17. 09:02
 17/25 anonim ***** válasza:
17 egy megszállt ország katonaságától mi az elvárás?
2018. ápr. 17. 09:04
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Voltam sorkatona, es maradtam szerzodeses is, fenyevekkel jobb az utobbi verzio, es maximalisan egyet tudok erteni 7884125 kommentelo elso mondataval. Nem az allam dolga hogy ferfit, vagy epp nőt faragjon a fiatalokbol.
2018. ápr. 17. 14:16
 19/25 anonim ***** válasza:
Én is voltam sorkatona, nem volt benne köszönet. Alkoholista laktanya parancsnok, züllött tiszti kar, de ezzel együtt is azt mondom, lett volna értelme, ha a fiatalokat felépítették volna, és nem le. Volt azért egy két tiszt, tiszthelyettes, akik nagyon szigorúak voltak, de igazságosak és felkészültek. A katonáik a tűzbe is utánuk mentek volna, ezeket a tiszteket, tiszthelyetteseket a volt katonáik gyakran évekkel később is felkeresték, meghívták az esküvőjükre, vagy sokszor egyéb fontos eseményre, időnként képeslapokat, leveleket írtak nekik még évekkel később is. Nem tudhatod, hogy mit hoz a jövő alapon nem lenne értelmetlen egy alapfokú katonai kiképzés ma sem - de csakis ilyen tiszti és tiszthelyettesi karral. Amerikában például dicsőség pld tengerészgyalogosnak, vagy keményebb műfajban katonának lenni lenni. Az igazi baj az volt, hogy a fiatalok nem példaképet láttak a hivatásos állományban, inkább egy visszataszító bűnözőt - a laktanya parancsnokot sose láttam józanul.
2018. ápr. 17. 17:17
 20/25 anonim ***** válasza:
43%
Igazi sorkatonasag 89 elott volt akkor meg volt ertelme a sorozasnak s az egesz hadseregnek azota meg csak a bohockodas megy ahol a katonak nagy resze beoltoztetett bohoc kozalkalmazottakbol beoltoztett 50es nok ferfiak vicc.Aki meg vmire valo azok kulszolgalatban vannak a tobbi felesleges penzkidobas, azert is epitettek le annyi alakulatot az evek soran mert mar nincs szukseg rajuk ahogy a magyar haderore se nagyon.
2018. ápr. 29. 23:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!