Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Propane mortart hogyan készíti...

Propane mortart hogyan készítik, és milyen ereje van a többi mortar-hoz képest?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?v=bKYQYwAKDDA

Erről lenne szó.

Az aknavető aljában van valami robbanóanyag (puskapor pl.), ami kilöki a cuccot? Vagy abban a vékony rúdban van hajtóanyag, ami bele megy az aknavető csövébe?

Mekkora lehet egy ilyennek a ható távolsága? 300 méter kb.? Ebben simán csak propán-bután van? Mitől robban ekkorát?

Nézzétek már, hogy a nagy gázpalackok milyen "kicsit" robbannak a fentebbihez képest https://www.youtube.com/watch?v=T4-GesAl3ng .

2017. szept. 25. 23:36
 1/2 anonim ***** válasza:

"Az aknavető aljában van valami robbanóanyag (puskapor pl.), ami kilöki a cuccot?"

Igen, általában ammónium-nitrát.

"Vagy abban a vékony rúdban van hajtóanyag, ami bele megy az aknavető csövébe?"

Nem, azt már előre beletöltötték. A rúd a fojtás szerepét látja el.

"Mekkora lehet egy ilyennek a ható távolsága? 300 méter kb.?"

1 mérföldre becsülik.

" Ebben simán csak propán-bután van?"

Igen.

" Mitől robban ekkorát?"

A becsapódás erejétől. Igazából csak nagynak látszik mert puha talajba érkezik és sok port ver fel. A közvetlen rombolóereje elég csekély.

2017. szept. 26. 08:28
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszodat!

Végre nem egy idióta válaszolt...

1 mérföld?????? Alaposan alábecsültem. Becsapódás előtt látszott a levegőben, és gondoltam nincs nagy sebessége. Lehet a mérete miatt csalóka.

Ennek mekkora lehet a "kill radius"-a? Bocs, csak így tudom, az a sugár, amin belül öl. A sima gáz szerintem elég gyengécske a komolyabb robbanóanyagokhoz képest. Ha tippelnem kéne, akkor repesz nélkül 8 méter (először 5 méter akartam, de az m230 30mm-es lövedéke tud 3 métert), ha vastag repeszköpeny van rajta, akkor meg 40 méter.

Szerintem alapból a "sima" gáznak nincs túl nagy ereje, mivel nem történik olyan gyorsan a robbanás. Csak kilövell a gáz, és az gyullad be. Inkább égési sérülést okoz, nem?

2017. szept. 26. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!