Bonaparte Napoleon negatív vagy pozitív alak a történelemben szerintetek?
"Egyértelmű, pozitív."
Valahogy sejtettem hogy ez lesz a válasz :)
"hát persze hogy Hitlerre programozták be"
Igazából arra voltam kíváncsi hogy a válaszoló kettős mércével nézi-e a történelmet.Úgy látszik nem:)
Ehhez pedig a világtörténelem egyik (jelenleg) legnegatívabb figuráját kellett bedobnom
Napóleon kegyetlen sok embert ölt meg a háborúival, de azok háborúk voltak, főleg katonai veszteségekkel, és nem népirtások, elég erőteljes különbség, nem összemosható.
Emellett Napóleon gyakorlatilag mindent megreformált és mindenre hatással volt: a francia (és egyéb államok) jogrendszere mai napig az ő code civil-jén alapul, korszerűsítette a közigazgatási rendszert, az igazságszolgáltatási rendszert, a pénzügyi rendszert, létrehozta a nemzeti bankot, a mai francia egyetemi rendszer alapjait - ami Franciaország tudományokban elfoglalt szerepét megalapozta.
Tehát nem volt egyértelműen negatív, de nem is éltem volna feltétlen az ő idejében. Történelmileg egy meghatározó, nagy személyiség volt, ezek pedig szinte mindig rengeteg vérrel járnak, tehát nem lehet egyértelműen se pozitívnak, se negatívnak venni.
hát csak tudjátok napóleon igenis "beált kardozni a csatába
(persze még fiatal korában,ez azért nem olyan ismert)de öregebb korában is sokszor kockáztata életét
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!