A vietnámi háborúba az USA-ban soroztak embereket vagy csak önként lehetett menni?
A Hair c. film azzal kezdődik, hogy elégetik a behívójukat.
Muhammad Ali azért kwerült börtönbe, mert megtagadta a katonai szolgálatot.
10-es: persze, nincs ilyen törvény hivatalosan, de a gyakorlat mégis ez. Valahol olvastam, de a hivatkozást sajnos nem tudom megadni, hogy Amerikában is így működött: a felsőbb, befolyásosabb rétegek fiai jóval könnyebben úszták meg a katonai szolgálatot, vagy olyan helyre kerültek, ahol nagyobb biztonságban voltak. De ez már az Elza pilóta c. Babits műben is szerepel.
Én,mint 10.
Pontosan nincs ilyen törvény....
de a kedves 9. hozzászóló azt írta, hogy magyar törvény szerint... a képviselő gyereke, meg stb.
...akkor már legyünk konkrétak, vagy maradjunk csöndben...
Szóval a lényeg:
Egy magas pozíciót betöltő személynek - tök mindegy hol él a világban - lehetősége van arra, hogy az éppen hadköteles korú gyermekévek kapcsolatos döntéseket befolyásolja. Ez a világ bármelyik pontján vagyunk, így van. (nem azért mert törvény, hanem mert a kapcsolat és az érdek így működik).
A demokratikus országokban ....és ide sorolom az USA-t...a törvények elvileg mindenkire vonatkoznak. A szenátor fiát ugyanúgy besorozták...esetleg el is vitték Vietnamba. De az apuka talált valakit, aki a gyerekét kórházi,...hátországi szállítási, vagy egyéb feladatra osztotta be.
A Kenedy család fiai - a 2. vh-ban vastagon benne voltak a harcokban. A családi tekintély nem mentette meg őket, ...mert az akkori amerikai közvélekedés ezt nem tette lehetővé. (A család pedig hazafiatlannak tartotta a kibúvást)
Tehát: amelyik tekintélyes, magas befolyással rendelkező személy (politikus, vagy pénzemben) ha akarta, a gyermekét tudta lagymatag beosztásba helyeztetni.
De ezt nem a törvények, hanem a kapcsolatai miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!