A 2. világháborúban ha választanotok kell, hogy ki mellett harcoltok, akkor a németeket, vagy a szovjeteket választottátok volna?
Elhúztam volna valamelyik semleges országba.
Ahogy a korabeli budapesti közmondás tartotta: "Sztálin vörös, Hitler barna, mindkettő az ördög fattya".
1944-ben már látható volt, hogy a németek vesztenek. Konkrétan '42 volt a fordulat éve, ekkor torpantak meg és ekkor verték vissza a németeket ( mindenhol: keleten, Afrikában, stb ). '43-ban már biztos volt a német vereség, mindez idő kérdése volt ( ugye ezt is igazolja, hogy több német barát ország, például Magyarország is ekkor akart átállni ( csak rájöttek a németek ), illetve Románia is ekkor kezdett el szervezkedni. '44-ben nem kérdés, ha mindenképpen csatlakozni kell valamelyik oldalhoz, akkor a szovjetekhez.
A háború elején valószínűleg a németekhez, hiszen verhetetlennek tűntek, pár hét alatt lerohanták fél Európát.
Ideológiailag mindkettő távol áll tőlem, tehát ha ideológia alapján kellene választani, nem tudnék.
Hát a kérdésre őszintén szólva nem tudok válaszolni.
Csak egy 'off' válasz, az érdekesség kedvéért. A Szovjetunió leigázott kisebb népei (ukránok, beloruszok, baltiak) mind úgy voltak, ahogy a példádban is írod: egyik felük a náci németek mellé állt, másik részük a szovjet oldalon harcolt.
Ugyanakkor a nem kevésbé leigázott oroszok egyértelműen a nácik ellen harcoltak. Még a bolsevikok által elűzött, az egykori cárhoz és az orthodox egyházhoz hű, nemzetközi orosz emigráció is Sztálin honvédő háborújával szimpatizált, és megbocsájthatatlannak tartották a nácikkal való kollaborációt.
Ha volt is egy-két "megtévedt futóbolond", a náci kollaboráció nem volt sem szervezett jellegű, sem tömeges méretű az anitkommunista orosz emigrációban sem.
Az 1944 egy frankó film. Tudnak azért valamit az észtek
A kérdésre válaszolva, német. Bár nem vagyok náci, de utálom a kommunizmust. De az okok
-Nem lett volna ínyemre, hogy ha visszavonulok, mert a támadás nem érhet el sikert, legéppuskáz az NKVD
-A szovjet katonák még 45-ben is éheztek
-Bolond lennék, ha az elvtársakért harcoltam volna. Ők nem haltak volna meg értem
-A Wehrmachtnak legalább volt taktikája, nem úgy mint a vörösöknek
-A német oldalon nem kellett attól félni, hogy bármikor legéppuskázhatnak a tisztjeim, vagy egy záró osztag. A dezertálásért ott is hadbíróság járt, mint minden nyugati seregben
-Jobb fegyverekkel harcolhattam volna.
Mivel a német győzelem egyben magyar érdek is volt, ezért a Tengelyhatalmak oldalán harcoltam volna.
Nem is tudom, kik azok az elmeroggyantak, akik a topis, tetves ruszkikat támogatták volna, és ránk akarták hozni a kommunista dögvészt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!