Van valamilyen nemzetközi szabály a zsoldosokra?
Egy dokumentum filmben hallottam, hogy sok ex-katona a jobb fizetés miatt zsoldosnak áll.
Én viszont eddig úgy tudtam, hogy tilos a zsoldosok alkalmazása. Vagy ez csak az országokra vonatkozik, magánszemélyek fogadhatnak fel komplett zsoldos sereget "biztonsági őrök" címszóval?
Hát a katonai magánvállalkozás és a zsoldos kicsit más.
Amit az újságírók leírnak azt nem kell készpénznek venni.
A zsoldosok fogalmát a nemzetközi hadijog rögzíti. Ebben a zsoldos valahogy úgy fogalmazódik meg,hogy
"...az a személy aki a háborúban (fegyveres konfliktusban) anyagi haszonszerzés érdekében vesz részt..."
Mellesleg az ismertté vált zsoldosok adatait az Interpol is nyilvántartja, abból a megfontolásból, hogy aki pénzért háborúzik, ebből kifolyólag pénzért gyilkol, nem csak háborúban hajlandó az pénzért ölni.
A "magánvállalkozások nem vesznek részt a fegyveres harcban. PL. irakban a "Blackwaters" néven elhíresült szervezet nem a háborút vívta meg, hanem már csak a megszállt országban végzett "személy-és objektumvédelmi tevékenységet".
Természetesen olyan körülmények között az "őrzésvédelem" az nem a magyar nyugdíjas portás szintjén realizálódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!